Wysłany: 18-06-2013, 17:34 Garczyn - Kaszuby miejscówki w pobliżu
Będę w miejscowości Garczyn na Kaszubach. Możecie polecić jakieś fajne/ciekawe jeziora tak do 1/2h jazdy od tej miejscowości?
Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr
G
Lozerka zapodaj plan dojazdu na ściankę bo ostatnio odpuściliśmy wyjazd ze względu na brak informacji dojazdowych. Kiedyś byłem na tej ściance ale było to dosyć dawno. Pamiętam że zostawialiśmy auto w środku lasu co groziło mandatem. Teraz jest podobnie?
Grzesnur polecam jezioro Niedackie w pobliżu miejscowości Zblewo, około 50km masz też Czarną Dąbrowe. W sobotę wizura była około 5-6m i ładne szczupaki na kąpielisku.
Ostatnio zmieniony przez juras93050 18-06-2013, 19:21, w całości zmieniany 1 raz
sam dojazd- w Przytarni z głównej szosy skręca sie ( jadąc od strony Kościerzyny ) w prawo przy takiej kapliczce z czerwonej cegły, za kilkaset metrów na takim trójkatnym rozjeżdzie ( mam wrażenie, że tam też jakis krzyż stoi, ale tego pewna nie jest ) znowu skręt w prawo i trzeba jechać, jak droga prowadzi- to jest droga leśna, ale wiedzie do jakiejś wsi, wiec jest w miarę normalna ) . Po prawej stronie mija się parking nad jeziorem za ogrodzeniem, potem po lewej jest jakis kierunkowskaz na Wygodę, następnie mały parking leśny i chyba za kilkaset m, do 0,5 km skręt w prawo już prowadzący na ściankę. Ta ściezka jest pod dość ostrym kątem. Jedzie się lasem jeszcze jakies 100-200 m, to juz taka typowa leśna droga, przetykana korzeniami drzew. O ile pamietam, to jest chyba przedostatnia, albo druga od końca ścieżka w prawo przed koncem lasu- potem zaczynają się łąki i jakieś zabudowania, camping. Następna jest chyba dróżka, która prowadzi na jakieś bagno i widać to po typie zarośli. Jak zobaczycie coś w tym styku, trzeba wrócić i wtedy pierwszą w lewo jechac na ściankę .
MIejsce dośc łatwo rozpoznać- koniec tej drogi lesnej jest na takim wzgórzu, cyplu, z dwóch stron jest jezioro. Ścianka jest w tej części bardziej na lewo- jak się dobrze przyjrzeć na mapie, którą wkleiłam- widać to.
do jeziora schodzi się trochę z górki. W zasadzie ścianka jest na wprost, jak się schodzi po stoku. My robiłyśmy ją tak, że schodziłyśmy dość mocno z prawek strony, po stoku do 30 m i skręcałyśmy tak, zeby mieć stok po lewej, w jakims momencie po kilku m zaczyna się scianka i można ją zwiedzać.
Sama ścianka jest częściowo miękka, biało-szara, gliniasta i ta jest tak od 16 do 32 m, ale jest fragment około 10 m na części, gdzie jest twarda.
Próbowałam znależć opis drogi na forum, po którym my trafiliśmy, ale nie udalo mi się. Wydaje mi się, że od momentu wjazdu do lasu , czyli od parkingu po prawej do tej drogi, w która się skręca w prawo trzeba przejechać jakieś 2 km , tak c/a
Również polecam Wdzydze, jest też opcja nurkowania z półwyspu Lipa, ale tam jeszcze nie nurkowałem, za to nurkowałem w tym miejscu co Lozerka pisała i złapałem tam 40m Oprócz tego tak jak Juras wspomniał Niedackie, też piękne jeziorko do 27m , ma piękny litoral. Tam nurkuje się z pomostu przy ośrodku Twardy Dół. Oprócz tego Wielewskie, nurkuje się z plaży w Wielu, też chyba do 27m tam jest. Trochę bardziej na północ jest j.Raduńskie i j.Kłodno. Na Kłodnie jest baza nurkowa Tryton, są tam platformy, zatopione klatki i autobus Tam jest do 9m na tym torze Jak byś chciał jeszcze to daj znać, bo miejsc nurkowych na pomorzu mamy pod dostatkiem
Ostatnio zmieniony przez Maciek 3city 18-06-2013, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 18-06-2013, 23:23
dojeżdza się niemal nad sam brzeg, tyle, że droga i potem taka polanka kończy się na wzgórzu, a do jeziora trzeba zejsc jakie 20, może 30 m ?
ktos pytał o ewentualne mandaty..nie mam pojęcia, jak to wygląda tam, nam się udało nie trafić na żadne służby.
Dzisiaj jak przeglądałam wątki wdzydzkie, to trafiłam na stary watek chyba w dziale gdzie zanurkować, albo nurkowanie rekreacyjne- juz nie chce mi się szukać- z mapami barymetrycznymi, z opisami kilku innych miejsc ze ściankami, czy opisem tego miejsca w m. Lipie -można pogrzebać i znależć
Jednak rzecz, jak to w jeziorze, wizura chyba bywa tam kapryśna, ja byłam w październiku w ub roku, to do 10 -15 m było kiepskawo, ale niżej już woda była czysta, klarowna
Jeśli chodzi o bicie butli w okolicy, to jedyne, co mi się udało ustalić, to Straż Pożarna w Kościerzynie, Tryton na Kłodnie, ale oba miejsca to juz spory kawalek.
Z tego co mi wiadomo to straż leśna się tymi autami w lesie zainteresowała, i wlepiają po 500 PLN od auta, więc lepiej nie ryzykujcie Spróbujcie może z tego półwyspu Lipa, tak jak wcześniej pisałem Tu macie więcej info - http://www.podwodny.lebor...113-wdzydzelipa
A tu o tym miejscu co pisała Lozerka - http://www.podwodny.lebor...9-wdzydzejoniny
Pozdro i dajcie znać jak było
Wysłany: 20-06-2013, 00:58
tuż po nurkowaniach z loozerką tak opisałam dojazd na wdzydzką ściankę
Cytat:
Jadąc od Kościerzyny, za Borskiem (chyba w miejscowości Kliczkowy) skręcamy przy kapliczce w prawo (drogowskaz na miejscowość Przytarnia). Dojeżdżamy do kolejnej kapliczki i skręcamy znowu w prawo. Dojeżdżamy do jeziora, jedziemy dalej, wjeżdżamy w las. Dojeżdżamy do rozwidlenia (tam są kierunkowskazy) i trzymamy się prawej strony (na Wygodę). Od rozwidlenia jedziemy 900 metrów (700 metrów od parkingu leśnego) i skręcamy w jeszcze bardziej leśną drogę w prawo (dróżka prowadzi przez las młodych brzózek). Znowu dojeżdżamy do jeziora, ale już nad samym jeziorem jedziemy w lewo jakieś 15 metrów, jakby do końca cypla. Parkujemy, jest zejście do jeziora, ślady po obozowisku.
W wodzie myśmy zeszły do 30 metrów (dość szybko) i następnie szukałyśmy ścianki - jest lekko w lewo. Bez problemu ściankę znalazłyśmy Cool
A - jezeli jadąc drogą leśną od rozwidlenia dojedziemy do zabudowań, tzn. przegapiliśmy o jakieś 150 - 200 metrów skręt w prawo, do jeziora.
Jadąc do Garczyna trzeba uważać bo są dwie miejscowości o tej nazwie w powiecie Kościerskim. Ta większa bardziej na południe od Koscierzyny znana z ferny strusi. Ta mniejsza nad jeziorem Garczyn to praktycznie koniec Kościerzyny. Znalazłem coś takiego: http://www.pcmgarczyn.pl/. Ten ośrodek w "epoce Gierka" prowadził obozy PO (z historri ośrodka wynika, ze już przed wojną został do tego zbudowany - wtedy obozy PW) i miał najbardziej elitrany pluton płetwonurków. Myślę, że wilu nastolatków z tamtych lat nurkowało w j. Garczyn, Niestety ja nie nukowałem i trudno powiedzieć jakie tam panują obecnie warunki. Na podanej stronie w sekcji "Powiatowe Centrum Szkolenia Wodnego" jest wymieniony jeden instruktor strażak-płetwonurek - można by zapytać. Myślę, że jest On z Kościerzyny więc może coś wiedzieć o ładowaniu butli w PSP.
Witam
Byłem na Wdzydzach w tą niedziele. Ścianka znajduje się kilometr na południe od podanej koordynaty, na tym zaznaczonym cyplu swoją czasową bazę nurkową ma Klub Płetwonurka PŁETWAL. Rozmawiałem z Nimi i wskazali mi lokalizacje ścianki. Do 12 metra zielony żur 😏 ale później się klaruje. Na 35 metrze 6 stopni celcjusza 😲
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko