Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Suunto Gekko/Vyper/Vytec
Autor Wiadomość
connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2016, 14:16   Suunto Gekko/Vyper/Vytec

Witam szczególnie użytkowników komputerów Suunto Gekko , ale też Vytec , Vyper. Niebawem dojdę co jest powodem złego pokazywania lub nawet niemocy w tych komputerkach.
Przyjęło się , że padnięty czujnik. Po moich próbach podniesienia Gekko do stanu używalności stwierdzam , że coś innego jest powodem awarii. Kolega , z którym pisuję via FB wymienił czujnik na dokładnie ten sam , a komputer pokazuje mu takie głupoty , że trudno to zdefiniować. Czujnik dobry bo nowy , lecz czemu cuda się dzieją ? Ano powodem calego zamieszania jest wsad do eepromu.
I tu moja prośba do tych co posiadają Gekko (lub Vyper) z 2008r by raczyli zgrać oprogramowanie , za pomocą kabelka USB jeśli kto posiada. Taki wsad przybliży mnie nieco do rozwiązania problemu z jakim borykamy się od momentu zgłupienia komputerka. A dzieje się tak , gdy bateria pokazuje ostatnią kreskę , a mimo tego się zanura. W trakcie następuje fuckup , serwisowy restart i rekalibracja ,która w takiej sytuacji jest najgorsza z możliwych bo zapis do eeprom z racji bardzo niskiego poziomu w baterii niestety nie jest udany i zapisują się śmieci.
Proszę więc o zgranie wsadu , za pomocą programu MemComp znajdującego się na http://chomikuj.pl/wysrany/Nurkowe . Po rozpakowaniu wybieramy port COM kabelka , następnie "Take" , zacznie zgrywać o czym poinformuje pasek na dole okienka , poczekać należy do 100% , następnie "Save" , tu wybieramy docolową ścieżkę i plik , który nazywamy jak chcemy np.Gekko_831718_data , plik w formacie BIN zostanie wygenerowany. Należy go spakować i tu umieścić na forum . Wszystkim czytającym jak i tym co zechcą pomóc zczytując wsad BARDZO DZIĘKUJĘ

[ Dodano: 01-05-2016, 09:39 ]
Liczyłem na zainteresowanie adekwatne do padniętych Suunto. Ale widać ...

[ Dodano: 03-05-2016, 23:19 ]
Na dziś potrzebuję taki wsad od Vytec , Vyper. Wiem że macie te kompy , ale zrozumcie że bez tej pomocy nie idzie za bardzo wyczaić co gdzie i jak w ich sofcie. Jak Wam padnie to wtedy mam szansę go odzyskać do żywych , na podstawie wcześniej zgranego wsadu. Inaczej tylko serwis Suunto (sami wiecie co dalej).

[ Dodano: 03-05-2016, 23:27 ]
Co do gekko i vyper to problem rozwiązany. Sprzęt po naprawie i testach w 100% sprawny. Co do innych z tej rodziny to nie wiadomo , bo nie miałem go nawet w rękach.

liseklisek6666 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 00:15   

Popieram pomysł, lepiej pomóc teraz, żeby później móc pomoc otrzymać.
Potwierdzam też że gekon naprawiony przez connana działa i jest ok.

Tak więc drodzy użytkownicy zegarków Suunto, warto poświęcić 5 minut (licząc czas z wysłaniem wsadu) i zgrać pliki, dzięki którym będzie istniała możliwość późniejszej naprawy takowych urządzeń. Lepiej naprawić, niż usłyszeć, że w sklepie dadzą 10% zniżki na nowe suunto... albo tak jak w moim przypadku "to jest nienaprawialne".
Ostatnio zmieniony przez liseklisek6666 04-05-2016, 00:19, w całości zmieniany 2 razy  

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2016, 07:13   

Jeden z producentów sprzętu nurkowego ma powiedzenie "Za nami nikogo nie ma", pokazujesz "connan1973" że się myli.

pozdrawiam rc

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 17:06   

Jestem uzytkownikiem vytec'ow.
Generalnie zauwazylem, ze jak bateria spadnie do trzech kresek, to kompy zaczynaja czasem glupiec... Tzn np na powierzchni pokazuja, ze sa 0,5m pod woda itp. Na szczeście kazdorazowo po wymianie baterii na nowa problem znikal.
Nauczylem sie juz, ze trzeba zmieniac baterie jak tylko spadnie do trzech kresek (u mnie jest to po okolo 1,5 roku).
Kiedys taki komp z trzema kreskami stanu baterii wylaczyl sie w polowie nurkowania :buuu:

liseklisek6666 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 17:58   

Tomasz Łach napisał/a:
Jestem uzytkownikiem vytec'ow.
Generalnie zauwazylem, ze jak bateria spadnie do trzech kresek, to kompy zaczynaja czasem glupiec... Tzn np na powierzchni pokazuja, ze sa 0,5m pod woda itp. Na szczeście kazdorazowo po wymianie baterii na nowa problem znikal.
Nauczylem sie juz, ze trzeba zmieniac baterie jak tylko spadnie do trzech kresek (u mnie jest to po okolo 1,5 roku).
Kiedys taki komp z trzema kreskami stanu baterii wylaczyl sie w polowie nurkowania :buuu:

Czasem własnie tak zgłupieje i wymiana baterii nie pomaga.

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 22:29   

Tomaszu , jak Ci wejdzie tryb serwisowy to umarł w butach.
Bez rozebrania , wylutowywania i programowywania ... chyba tylko umie serwis.

szuwarek 

Stopień: P1, EANx, RESCUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2024, 11:35   

Czołem Odświeżę ten stary temat. Czy z perspektywy czasu problem ze znaną wadą komputerów, które nie wchodzą w tryb nurkowania okazał się rozwiazania czy nie? Bo ma taki kłopot z moim Gekko i nie wiem czy od razu go wystawić na części i rozglądać za nowym kompem, czy jest jeszcze szansa na uratowanie?

Fiktor 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2024, 13:32   

szuwarek napisał/a:
Czy z perspektywy czasu problem ze znaną wadą komputerów, które nie wchodzą w tryb nurkowania okazał się rozwiazania czy nie?

Tak, wymiana uszkodzonego czujnika ciśnienia (głębokości) jest możliwa.

szuwarek 

Stopień: P1, EANx, RESCUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2024, 18:09   

Kto ogarnia taki temat i za ile oraz najistotniejsze, czy to trwale usuwa problem? W sytuacji gdy to może zadziałać a nie musi lub za jakiś czas znowu miałoby się powtórzyć, wolałbym kupić nowy komputer.

[ Dodano: 22-09-2024, 17:43 ]
Nikt z Was przez tyle lat nie podejmował próby naprawienia takiego komputera? To co się z nimi stało, wszystkie do kosza?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu