Wysłany: 04-03-2011, 12:38 Rekord Świata w nurkowaniu - przygotowania
Ruszają przygotowania do ustanowienia rekordu świata w głębokim nurkowaniu.
Nurkiem który zmierzy się z tą głębokością jest Dariusz „Miodzio” Wilamowski.
Treningi będą odbywały się w Egipcie, Austrii, we Włoszech.
Na stronie można znaleźć informacje o przygotowaniach, dotychczasowych osiągnięciach, sponsorach i planach treningowych.
Trzymam kciuki za Miodzia !! A swoja drogą to niezły z Gościa luzak jest osobiście go nie znam ale mnie to się najbardziej podoba jak on lekko o tych swoich nurkach opowiada - dla mnie bomba !
Po prezentacji D.Wilamowskiego na Podwodna Przygoda z sali ktoś zadał pytanie, którego można było się spodziewac:
- masz 264m i co dalej?
Autor prezentacji z tajemniczym uśmiechem odpowiedział:
- zobaczymy.
Na stronie PROJEKTU 335 jest napisane:
„Nurkowanie jest jego pasją, pociągają go wyzwania, nieznane miejsca, duże głębokości, wraki i ekstremalne warunki. Ponad stukrotnie pokonał głębokość 100 metrów.”
Po wysłuchaniu prezentacji mam przekonanie, że D. Wilamowski wie z czym się mierzy i ma coś, co może miec istotne znaczenie - spokojny dystans. Próba ustanowienia rekordu świata w nurkowaniu głębinowym jest czymś niezwykłym. Życzę spokojnych przygotowań i trzymam za powodzenia projektu.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 04-03-2011, 16:30, w całości zmieniany 1 raz
kurcze na Miodzia jak sie patrzy albo sie go slucha to do glowy przychodza od razu postacie z ksiazek jak np sheck czy billy deans,wielki szacun
widac ze kolo jest kozak i nurkowanie u niego najsampierwsze:)
3mam kciuki
Wysłany: 18-04-2011, 12:19 Projekt 335- Etap Pierwszy -Dahab
Witam
Pierwszy materiał filmowy z Projektu 335
Film troszkę inny.. robiony na odległość..
W ciągu kilku dni znajdzie się na stronie i wpis ten zostanie przeniesiony do wątku o Projekcie 335.
Powstaną jeszcze cztery filmy które na bieżąco będą relacjonowały przygotowania do rekordowego nurkowania na 335 metrów
Jeszcze jeden z Egiptu a kolejne z Austrii i Włoch..
Projekt nabiera tempa trzymajcie kciuki.
Zaczyna się coraz głębiej....
Na ten moment bardzo dziękujemy wszystkim Sponsorom za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez projektfilm Dawid 18-04-2011, 12:20, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-04-2011, 14:09
Dany napisz proszę to do Miodzia .. odejdzie mirobota przy trzech nastepnych filmach..
W imieniu całej ekipy pracującej przy Projekcie 335 a zwłaszcza Darka Wilamowskiego bardzo dziekujemy wszystkim którzy nas wspierają..
Na stronach PROJEKT 335 wreszcie coś się dzieje.
Jest takie info ..."Najgłębsze nurkowanie odbędzie się w dniach 04.08-14.08.2011" ...
oraz lista nurków wspomagających.
335m to lot w kosmos. Ale intryguje mnie może dziwne techniczne pytanie. Kto i jak uznaje rekordowe nurkowanie? Jaka technika ( organizacja ) to poświadcza?Specjalne, zdublowane kompy? Jeżeli to nie jest tajemnica - może sam Dariusz zechce w tej sprawie dwa słowa?
Ale intryguje mnie może dziwne techniczne pytanie. Kto i jak uznaje rekordowe nurkowanie? Jaka technika ( organizacja ) to poświadcza?Specjalne, zdublowane kompy?
Kiedyś bartnicy nie musieli składać przysięgi przed sądem podczas zeznań. Teraz jak widać wszędzie swąd zdrady. A przecież można tak normalniej. Ja mam świadomość trudności nurkowania. Jeśli Darek powie "byłem na 335" to choćby skały srały powiem "On był na 335". I niech ktoś udowodni , że nie był.
Tyle w tej kwestii. Trzymam kciuki. Chyba Ja się bardziej pietram na samą myśl.
Wysłany: 26-06-2011, 19:01
Gdy Nuno Gomes bił rekord na zakotwiczonej linie co jakiś czas były tabliczki z odmierzoną długością. Potem różni techniczni macherzy odmierzali rozprężanie , rozciąganie liny i w ten sposób obliczono faktyczną głębokość.
Jeśli dobrze pamietam, wyciągnął tabliczke z 315, a zaliczone zostało 318,5 m
Ostatnio zmieniony przez lozerka 26-06-2011, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-06-2011, 02:47
zbigniewb napisał/a:
Rekordowe nurkowanie na "gębę "? - tak się nie da.
Dlaczego nie? Słowo droższe od pieniądza... Kłamcy, na szczęście, należą do wyjątków.
Rekordowe nurkowanie na "gębę "? - tak się nie da.
Dlaczego nie? Słowo droższe od pieniądza... Kłamcy, na szczęście, należą do wyjątków.
Dać się da wszystko ale jak w grę wchodzi kasa ( rekordy świata są ostatnio sponsorowane ) to łatwo o pokusę naciągania wyniku.
Nuno zrobił swoje 318m wyjątkowo rzetelnie: komisja, pomiary liny, wyjęty znacznik, kompy mimo zgniecenia odesłane do producenta w celu weryfikacji
Pascal Bernabe zrobił trzy tygodnie później 330m: znacznika nie wyjął, komputer mu się zatrzymał na 260m i nie wysłał go do fabryki w celach weryfikacji ( podobno dał koledze w prezencie) a deco miał krótkie jak by był na 250m a nie na 330. Wynik został uznany na słowo Pascala że był tak głęboko ( ciekawe skąd to wiedział ??)
Obydwaj mieli spore zespoły i zobowiązania wobec ludzi wspierających ich działania
Guinness nie uznał nurkowania Pascala ale część świata uwierzyła mu na słowo i uznała jego rekord. Zrobiło się nieprzyjemnie w środowisku bo cześć wierzy że Francuz zrobił swój wynik a cześć mu nie wierzy.
Rekordy swoje życiowe róbmy na słowo bo to nasze podwórko i jak chcemy siebie sami oszukiwać to nasza sprawa.
Ale rekordy świata przy dostępnych technikach ( komputery wytrzymujące ciśnienie 400m, kamery na kasku, znaczniki na linie ) róbmy porządnie by nie było niedomówień
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko