Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Quo Vadis Forum-Nuras
Autor Wiadomość
anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2016, 11:25   Quo Vadis Forum-Nuras

W 2006 r wszedłem na FN, miałem 1 zgłoszenie w sprzęcie nurkowym. Trafiłem na koterie wspierane sympatykami i moderatorami. Co się dalej działo długo by opisywać.
Tyle że wtedy forum się kręciło, draki napędzały poczytność, co kapitalnie obniżało merytoryczny poziom.
Dwa lata temu wieszczyłem śmierć forum, z powodu stylu działania jednego z moderatorów.
I cholera się sprawdziło.

Jaka jest przewaga forum nad FB ?
Łatwość dotarcia do dyskusji po miesiącach czy latach, na FB ginie to w szumie informacyjnym.

Jakie jest wasze zdanie użytkownicy ?

pozdrawiam rc

Tomcio910 

Kraj:
Uzbekistan

Wysłany: 15-05-2016, 19:55   

Szkoda słów……już od dłuższego czasu forum umiera……rzadko trafiają się sensowne posty i merytoryczne odpowiedzi…..wina zapewnie leży jak zawsze po obu stronach ( chciało by się powiedzieć po stronie zony i teściowej) ale faktycznie trochę po stronie moderatorów, którzy chyba nie do końca panuję nad tym co się tu dzieje, ale tez po stronie użytkowników, traktujących forum-nuras jako arenę do wszelkiego rodzaju skarg, zażaleń itd….

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2016, 22:20   

Tomcio910 napisał/a:
rzadko trafiają się sensowne posty i merytoryczne odpowiedzi
Literatura nurkowa jest w kilku poziomach, forumowym, popularnym, przemysłowym, naukowym i tajemnicy. Często poziom forumowy to brednie i zabobony, lecz też poważne tematy, z których niewiele osób skorzysta, bo są za bardzo specjalistyczne. Popularny poziom to literatura dostępna w centrach nurkowych czy księgarniach, raczej sprawdzona wiedza średniego poziomu. Poziom naukowy zwykle dostępny w otwartej formie, sporadycznie pozycje w nakładach kilkudziesięciu szt. Poziom przemysłowy, to co wiadomo w firmach produkujących sprzęt a muszą ujawnić w patencie. Tajemnica to trudno dostępne informacje, ściśle reglamentowane.
Wielu tutejszych tuzów wywracało się na poziomie popularnym, nieliczni wytrzymują wyższe poziomy.
Tomcio910 napisał/a:
traktujących forum-nuras jako arenę
Przyznaję się bez bicia tęgo rozrabiałem, lecz też wrzucałem tematy na poziomie.

pozdrawiam rc

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2016, 23:54   

anarchista napisał/a:
Przyznaję się bez bicia tęgo rozrabiałem, lecz też wrzucałem tematy na poziomie.

Nie badz dla siebie taki poblazliwy, skoro innym nie poblazasz, po prostu jestes jedna z przyczyn upadku tego forum. Oto moje zdanie, o ktora pytales - mam nadzieje, ze bedziesz umial je przyjac.
Ostatnio zmieniony przez gorcio 15-05-2016, 23:55, w całości zmieniany 1 raz  

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 16-05-2016, 01:32   

Chyba chodzi o to ze obecnie ludzie(userzy forum,np.) sa bardziej swiadomi faktu ze wykreowany obraz w sieci moze mocno odbiegac od "oryginalu",sam Kol.Gorcio to kolejne wcielenie kogos innego wystepujacego tu pod kilkoma postaciami.Takie gasnace echo dawnych potyczek,jakze typowych dla ery wczesnointernetowej.
Smoku,podrzuc cos wiecej w temacie tego slawnego sprzetu...

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2016, 06:51   

Tomcio910 napisał/a:
rzadko trafiają się sensowne posty i merytoryczne odpowiedzi
Pewne tematy pojawiają się na wielu forach jak echo, o treści autorskie trudno.
jaros4 napisał/a:
sa bardziej swiadomi faktu ze wykreowany obraz w sieci moze mocno odbiegac od "oryginalu"
Są postacie typu wydmuszki, które internet nadymał, życie wypuściło parę. Mało takich które wytrzymują próbę czasu i zderzenie z życiem. Faktycznie wygrywają ci, co robią a nie mówią lub mówią po zrobieniu: Starnawski czy Wilamowski.
jaros4 napisał/a:
sam Kol.Gorcio to kolejne wcielenie kogos innego wystepujacego tu pod kilkoma postaciami.
Może, lecz pewni ludzie posiadają krąg wielbicieli, o określonym typie osobowości.
jaros4 napisał/a:
Smoku,podrzuc cos wiecej w temacie tego slawnego sprzetu...
Wpisujemy uprp.pl w zakładce po prawej stronie odnajdujemy "NA SKRÓTY" tam Espacenet EP na tej stronie w zakładce po lewej stronie wybierasz "Advanced search" wpisując słowa kluczowe, nazwiska autorów, firmy, czy numery patentów znajdujesz treść i rysunki w formacie *.pdf, można dokument zciągnąć.

W największym skrócie, zajmuję się systemami samo mieszającymi, które zapewniają mieszaninę o stałym ppO2, warianty mechaniczne nie potrzebują zasilania. Co utrudnia rozwiązania, lecz te które pozostają i są proste mechanicznie, to ciekawa alternatywa.

pozdrawiam rc

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2016, 18:19   

jaros4 napisał/a:
Kol.Gorcio to kolejne wcielenie kogos innego wystepujacego tu pod kilkoma postaciami.

Zdecydowanie cos jest z Toba nie tak. Moze lekarz bedzie mogl pomoc - jesli cierpisz na jakies manie przesladowcze. Z drugiej strony - nie oczekiwalem ze zrozumiesz. Ale gdybys sie bardzo uparl - to wystarczy poszukac. Smokowi tez sie kiedys wydawalo, ze znalazl mnie na Facebooku, ale to rowniez byly tylko urojenia. Wracasz, gdzie nalezysz.
Reakcja i Twoja i smoka swiadczy tylko o tym, ze nie zrozumieliscie.
Ostatnio zmieniony przez gorcio 17-05-2016, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2016, 22:25   

gorcio napisał/a:
Smokowi tez sie kiedys wydawalo, ze znalazl mnie na Facebooku,
Podaj datę kiedy to było.
Jeżeli nie udowodnisz takiego faktu, to wyjdzie że kłamiesz. Co jest dla mnie już teraz oczywiste.

Cytat:
Reakcja i Twoja i smoka swiadczy tylko o tym, ze nie zrozumieliscie.
Elementarny szacunek wymaga stosowania oryginalnej pisowni.
Jesteś wychowankiem Pawła Poręby, czego nie kryjesz, również wysterowanym przez Pawła, co łatwo można odszukać w Twoich postach.

pozdrawiam rc

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 18-05-2016, 09:29   

Gorciu,jako że Twoja obecność na FN tylko i wyłącznie,a zarazem ściśle się łączy ze Smokiem,uznałem że jesteś nickiem pomocniczym dla kogoś innego.Może opisz jakieś ciekawe belgijskie nury,w końcu po to to forum stworzono,a nie dla draki,jak zdaje sie obecnie :zdz:

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2016, 10:28   

jaros4 napisał/a:
Gorciu,jako że Twoja obecność na FN tylko i wyłącznie,a zarazem ściśle się łączy ze Smokiem
Kiedyś był bardziej neutralny.
jaros4 napisał/a:
,uznałem że jesteś nickiem pomocniczym dla kogoś innego.Może opisz jakieś ciekawe belgijskie nury,w końcu po to to forum stworzono,a nie dla draki,jak zdaje sie obecnie
Wtedy Jacuś chodził i pytał jak sznurówki się wiąże. Obaj wyszli z pod ręki Pawła, jako osoby zdominowane i zindoktrynowane. Dlatego widzisz podobieństwo zachowań i sądów.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 18-05-2016, 10:49 ]
Jedną z metod prowadzenia forum dyskusyjnego jest mówienie tylko i wyłączne na temat, zwykle nadzoruje taką dyskusję mało światły moderator. Mało przyjemna forma.

Kolejna forma to moderator szczuje innych użytkowników na konkretne osoby, zmienia reguły gry w trakcie i wykazuje się jawną niesprawiedliwością.

Następna droga to swobodniejsza dyskusja, w której jedyne co trzeba to być kulturalnym, dobrze jak jeszcze merytorycznym. Moderator musi dbać o wykluczanie prymitywnych nic nie wnoszących jegomości.

Każda z tych możliwości była stosowana, ostatnia relatywnie mało.

pozdrawiam rc

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-05-2016, 11:03   

jaros4 napisał/a:
Gorciu,jako że Twoja obecność na FN tylko i wyłącznie,a zarazem ściśle się łączy ze Smokiem,

ale, że te 1300 postów od 9 lat tylko o $$moku ( sorry, nie pamiętam oryginalnej pisowni ;-) ) :????:

hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 18-05-2016, 13:51   

@jaros4

gorcio NIE jest bytem wirtualnym, ani też nie nalezy łączyć go z innymi nick-ami na forum.

Pisał też NIE tylko o $moku. W rzeczy samej posty dotyczące $moka są w zdecydowanej mniejszosci.

Zrobiliśmy razem kilkaset nurków w różnych miejscach, znamy się od wielu lat.

Przygnębiający jest widok kompleksów wychodzących z treści postów. O jawnym chamstwie (to w sąsiednim wątku) nie wspomnę.

Dawno, dawno temu w sporcie (i nie tylko) obowiązywały inne reguły i słowo było ważniejsze i mocniejsze od sterty kwitków lub pieniędzy... Ale jak z pieniędzmi brak kultury wypiera kulturę.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2016, 14:04   

hennessy napisał/a:
O jawnym chamstwie
Tu Twój kolega również ma swój udział. Niewiele nowych treści wnosząc. W moralizowaniu nadyma się, będąc bez pokrycia.

pozdrawiam rc

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-05-2016, 16:05   

hennessy napisał/a:
obowiązywały inne reguły i słowo było ważniejsze i mocniejsze od sterty kwitków lub pieniędzy
to prawda kiedyś tak było.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 18-05-2016, 16:39   

waterman napisał/a:
hennessy napisał/a:
obowiązywały inne reguły i słowo było ważniejsze i mocniejsze od sterty kwitków lub pieniędzy
to prawda kiedyś tak było.

Jest tak jeszcze ale nie jest to powszechne i nie znajdzie się tego w internecie. Można robić fajne rzeczy i normalny sposób byle w zaciszu i bez informowania o tym w necie.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2016, 22:29   

Scaner napisał/a:
Można robić fajne rzeczy i normalny sposób byle w zaciszu i bez informowania o tym w necie.
Tak trzeba postępować, nie dyskutowałem na forum o nowych tematach.

pozdrawiam rc

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 19-05-2016, 05:50   

anarchista napisał/a:
Scaner napisał/a:
Można robić fajne rzeczy i normalny sposób byle w zaciszu i bez informowania o tym w necie.
Tak trzeba postępować, nie dyskutowałem na forum o nowych tematach.

pozdrawiam rc

:aaa:
One nie były nowe tylko dla Ciebie więc tym gorzej dla tych tematów.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 19-05-2016, 07:15   

Scaner napisał/a:
One nie były nowe tylko dla Ciebie
Przekonałem się że są nowe dla innych, taki jeden jeszcze po 5 latach boi się drugiego wariantu. Musiałem pokazać że jego firma (bardzo znany producent) również kombinowała na tym polu, tyle że w wersji na rympał.

pozdrawiam rc

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-05-2016, 11:43   

Rysiu chyba nie o to Adamowi i mnie chodziło. Kiedyś ludzie-nurkowi się znali,spotykali. Pamietam że i FN miało takie fajne spotkania przy herbatce . ostatnie to chyba Kasia organizowała z piec sześć lat temu. Jechało sie w piatek na nura to już po samochodach na parkingu było wiadomo kto jest. Można było spytać o sprzęt, nowinki czy posiedzieć i posłuchać bardziej doświadczonych kolegów. Teraz sam wiesz jak jest, takie Zakrzowek np normalnie rewia mody i buractwa...... I to samo tu na FN

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 19-05-2016, 18:41   

hennessy napisał/a:

Zrobiliśmy razem kilkaset nurków w różnych miejscach, znamy się od wielu lat.

Ale moze to tylko swiadczy o tym, ze Ty jestes bytem wirtualnym jak ja ? :co:
hennessy napisał/a:

Przygnębiający jest widok kompleksów wychodzących z treści postów. O jawnym chamstwie (to w sąsiednim wątku) nie wspomnę.

Dawno, dawno temu w sporcie (i nie tylko) obowiązywały inne reguły i słowo było ważniejsze i mocniejsze od sterty kwitków lub pieniędzy... Ale jak z pieniędzmi brak kultury wypiera kulturę.

Swieta prawda panie. Ale to byly dawne czasu, a teraz ... nie tylko kultura, ale i podstawowe umiejetnosci jak np czytanie ze zrozumieniem zanikaja.
Szkoda dyskutowac.

Pozdrowienia

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu