Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Cholera nie wiem jaką latarkę!?
Autor Wiadomość
Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2004, 11:11   

Ja równiez polecam Lumen X6 w necie mozna ją dostać za ponad 100 zł. Jest to dobra latarka do niezbyt głebokich nurkowań. Jeśli będziesz potrzebował czegoś mocniejszego to musisz wydac dużo więcej i zostawisz sobie lumen'a na zapas. A jesli Tobie wystarczy to bedziesz zadowolony z relacji jakość/cena.

KrzyHo 

Wysłany: 07-08-2004, 12:02   

Co prawda od niedawna (kilka nurów), ale z dużym zadowoleniem używam latarki UK LightCanon 100 (HID). Moc i kolor światła - doskonałe. Solidna konstrukcja z blokowanym włącznikiem. W zestawie są również 2 filtry szerokokątne (rozpraszające światło) dzięki czemu może służyć jako oświetlenie do zdjęć czy filmu (dopiero będę próbował). Wyposażona jest w chwyt pistoletowy. Świeci 3 godz. na 8 bateriach R14.
Niestety u nas kosztuje koło 1300 zeta, ale już w niedalekich Stanach można ją dostać za niecałe 160$ :)
Jako zapasową (do tej pory główną) mam Lumen X6 i jestem zadowolony. To tania i dobra latarka.

http://www.seaquest.pl/sh...0.83.31.107.114

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 07-08-2004, 12:19   

Jesli interesuje Cie tanie wyjscie, mam jeszcze na zbyciu komplet DIY do latarki z kanistrem:

Zobatrz tu, tu i tu.

Potrzebujesz jeszcze tylko akku, palnik i ladowarke. Moge tez zalatwic palniki HID 10W -> Glowica byla pod nie projektowana, sa to identyczne palniki jak w Latarkach "H"

Garnett 

Stopień: wystarczający
Wysłany: 07-08-2004, 17:07   

Witam.

Martin a masz moze na zbyciu kanister na akumulator zelowy o wym 151x96x65mm ?????
Szukam czegos takiego do swojej latarki

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-08-2004, 15:40   

Garnett napisał/a:
Martin a masz moze na zbyciu kanister na akumulator zelowy o wym 151x96x65mm ?????

Sorry, w ten zasobnik wchodza pakiety z 12 lub 16 sub-c -> po cztery rzedy.

tomkozd 

Stopień: posiadam
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2004, 21:03   

Martin mam pytanko : z czego zrobiłeś mocowanie aku do pasa ? Szukam takich "pasków" ale nie wiem gdzie i właściwie jak to się nazywa.
Need some clues ;)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-08-2004, 23:05   

tomkozd napisał/a:
z czego zrobiłeś mocowanie aku do pasa ?

Z takich samych opasek jak sie robi n.p. rig do stage, tylko w mniejszym przekroju (60..60mm).

http://www.dir-austria.co...gging%20Kit.htm

Do dostania w dobrym sklepie nurkowym (Obi, Praktiker...) na stoisku z artykulami do instalacji sanitarnych. U nas nazywa sie to "Schlauchschelle", artykul za paredziesiat centow. Zwroc uwage zeby byly z nierdzewki.

tomkozd 

Stopień: posiadam
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2004, 10:42   

Danke ;)

WALDEMAR STRYBA 

Wysłany: 10-08-2004, 02:50   temat postu

kiniuk
zgodnie z informacją jaka zamiesciłes w twoim profilu jestes szczesliwym posiadaczem stopnia AOWD , nie jestes poczatkujacym nurkiem i robiac ten stopien napewno posiadłes wiedzę o poszerzonym spektrum
pytasz jaka latarke kupić na nurkowania nocne a wiec pozwole udzielic tobie mojej skromnej rady:jak wiesz podczas nurkowania nocnego powinienes posiadac więcej zródeł swiatła jak jedno ( dokładnie cztery ) jako zródło nr. jeden polecam WEGA 2 na baterie - tansza i bardziej niezawodna od akumulatorków ( oczywiscie wszystkie z bateriami tona bez wyjatku )
jako zródło nr. dwa - np. LUMEN ( zawsze łatwiej chociaz skołowac od kolegi jesli nie ma finans. na zakup )
rozumiem ze o nr. trzy i cztery nie chcesz nawet słyszec to powiem krótko dlaczego proponuje WEGE i to na bat. spokojnie wykonasz kilka nurkowań nocnych po 45 min. i w razie wyładowania swiatło nie zgasnie ci od razu w ciagu 2 min jak ma to miejsca przy aku mozna kupic uzywana juz za 300zł czyli cena tez nie jest za tak dobre swiatło zbyt wysoka jesli bedziesz w przyszłosci chciał to zawsze mozna przerobic na akumulatorowa poza tym nie zawsze jestesmy na nurkowisku gdzi mozemy podłaczyc ładowarkę. Jesli bedziesz chciał wydac wiecej kasy na coś ekstra to zawsze sprzedasz ja od reki
Sam zaczynałem od takiej i mam ją do dzisiaj bo ze sprawdzonym sprzetem trudno sie rozstac.
Taka jest moja skromna opinia o tym wyrobie i nie wszyscy muszą się ze mną zgadzac
szanuje opinie innych kolegów i nigdy nie mówię ze takie roawiazanie jest najlepsze i jedyne ale jest to pewien kompromis pomiedzy ceną i jakością
z pozdrowieniami Waldek

krzysiek-nurek 

Wysłany: 10-08-2004, 18:57   Latarka kupiona i sprawdzona!

Widziałem wiele świateł pod woda na nocnym nurku! Wszystkie z tego samego przedziału co Lumenx6! Ale żadna nie dorasta do Lumenax6! (wyłączając vegę 2 ) Więc jestem zadowolony i pod wrażeniem bo przecierz to naprawdę jest małe proste i przemyślane urządzonko!

krzysiek-nurek 

Wysłany: 10-08-2004, 18:59   do postu

Brryy.... jakim wrażeniem by zrobić takiego byka!!! (przecież)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 10-08-2004, 19:06   Re: temat postu

WALDEMAR STRYBA napisał/a:
jak wiesz podczas nurkowania nocnego powinienes posiadac więcej zródeł swiatła jak jedno ( dokładnie cztery )

Dlaczego cztery?

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 11-08-2004, 08:44   Re: Latarka kupiona i sprawdzona!

krzysiek-nurek napisał/a:
Widziałem wiele świateł pod woda na nocnym nurku! Wszystkie z tego samego przedziału co Lumenx6! Ale żadna nie dorasta do Lumenax6! ......

Hmmm, to chyba czas zobaczyć światła z innego przedziału, a wtedy przekonasz się że Lumen jest świetnym .... zapasem .....niestety tylko ...

Pozdrawiam

RZ 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2004, 08:59   

My sprzedajem latarki Green Force. Szczegóły na stronie http://www.underwater.pl . Może ktoś zechce profesjonalne podwodne światło, wówczas zapraszamy.

Pozdrawiam
RZ

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 11-08-2004, 08:59   

Cytat:
Dlaczego cztery?

dlatego martinie, ze jeszcze trzeba swiecic oczami (prawym i lewym) + latarka podstawowa + zapas :)

czyli masz cztery! :lol:

ale na powaznie to tez bym sie dowiedzial, czy jest jakies inne wytlumaczenie na cztery swiatla

Kuba

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 11-08-2004, 09:09   

Więc dobrze,
dlaczego cztery??? Nie wiem o co chodziło przedmówcy, ale jest jedna sytuacja w której zaleca się 4 niezależne żródła światła.
I nie chodzi tu o zwykłe nurkowania, ale o nurkowania jaskiniowe, a wszystko za sprawą tych zza wielkiej wody, którzy zalecają jedno światło podstawowe i 2x zapas. Jednak w przypadku końca światła głównego zaleca się natychmiastowe zakończenie dalszej eksploracji, w związku z czym nasi jaskiniowcy zalecają 4 źródła światła 2xakku + palnik oraz 2x zapas, dzięki czemu przy wykończeniu jednego światła można dalej eksplorować jaskinię a jeszcze ma się 2 zapasy.

Ale jest to jedyna sytuacja o której ja słyszałem i całkiem mozliwe że coś pokręciłem.

Pozdrawiam

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 14-08-2004, 15:09   Re: Latarka kupiona i sprawdzona!

Radol napisał/a:
Hmmm, to chyba czas zobaczyć światła z innego przedziału, a wtedy przekonasz się że Lumen jest świetnym .... zapasem .....niestety tylko ..

Zalezy... niektorzy (n.p. ja) lubia na nurkowaniu nocnym ogladac rybki w swietle naturalnym (czytaj ksiezyca). Wtedy lumen jako podreczna swieczka wystarcza....

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu