Do Egiptu latam często, nieraz też Small Planet, zazwyczaj nie mam problemów na odprawie. Zazwyczaj... Mój główny bagaż to 22 kg (nie udało mi się nigdy zejść poniżej tej wagi, w środku komplet szpeju plus wszystko co potrzebne na dwa tygodnie), w torbie nurkowej z dużym napisem "Mares", a podręczny to 15 kg (praktycznie sam sprzęt do fotografii podwodnej). Bagaż główny jest gabarytowo trochę większy niż standard liniowy, więc nieraz muszę go nadać jako "nadgabarytowy", ale nigdy nie wołano za to dopłaty. Podręczny, choć ciężki jest, mieści się w limitach wymiaru i nikt się go nie czepia. Zawsze udawało mi się uniknąć dopłat, aż do zeszłego roku. W czerwcu w Hurghadzie na lotnisku, gdy wracaliśmy z safari, całej grupie kazano dopłacić za sprzęt nurkowy, bez względu na to, czy ktoś miał nadbagaż, czy też nie. Kto mówił, że nie ma sprzętu w torbie, proszono go o otwarcie walizek. Wszyscy z naszej grupy musieli dopłacić, wystarczyło mieć w torbie cokolwiek nurkowego! Drugi przypadek, też w zeszłym roku, tylko w Marsa Alam. Przy odprawie, przy wagach stał dodatkowy gość z druczkiem do wypisywania dopłat i sprawdzał wagę każdego bagażu głównego, oraz ważył WSZYSTKIM bagaże podręczne, kto miał nadbagaż to bulił 10 ojro za kg. Tak, że nie ma reguły. Jak mają doby humor to można 2-3 kilo nadwagi przepchnąć bez dopłaty, a jak gorszy dzień, to ważą nawet podręczne. W obydwu przypadkach dopłat firma to Small Planet.
Na dodatek SmallPlanet to taka fajna firma która nie ma w Polskiego telefonu ani żadnego z nią kontaktu. Telefon odpowiada ze nie ma takiego numeru a serwis internetowy totalna zlewka.
uroki zamachów itp itd.
Cienko zaczynają prząść w Egipcie to łapią sie wszystkiego coby zarobić. Na lotniskach coraz przestronniej się robi... łącznie z szufladą w kasie i tu chyba nie linie są winne dopłat
Po prostu trza sie pakować z wagą w ręce.
Z płytą stalową mieszczę sie w 20 kg. W podręczny automaty, komputer, kamerka - do 5 kg dokładam resztę ciuchów.
Torby na bagaż i plecak na podręczny szukałem pod kątem minimalnej wagi własnej.
Dyzmannn a czy jak ktos mial zafoliowane walizki, to tez kazali mimo wszystko je otwierac ?
Pytam, bo w naszej grupie paru osoba w ten sposob udalo sie uniknac dodatkowej oplaty...
Dyzmannn a czy jak ktos mial zafoliowane walizki, to tez kazali mimo wszystko je otwierac ?
Pytam, bo w naszej grupie paru osoba w ten sposob udalo sie uniknac dodatkowej oplaty...
na niektórych lotniskach są usługi "foliowania" walizek (bagażu)
to jakaś forma zabezpieczenia bo od razu widać czy się ktoś dobierał
ale raczej bardziej to zabezpieczenie przed brudem.
Ostatnio zmieniony przez jacekp00 11-01-2015, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
wallace
"Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania."
Leciałem liniami small planet w listopadzie z Gdańska.Wyjaśniałem to ograniczenie w Alfa Star (u nich wykupiłem przelot) i.....okazało się ,że ograniczenia nie ma ( limit wynosi 20+5 kg). Sprawdź jak jest obecnie.Litewski personel pokładowy był super.
Problemy w egiptowie wynikają z pazerności beżowych (linia lotnicza nie ma z tym nic wspólnego). Co ciekawe kilkukrotnie bez problemu przechodziłem przez bramki z 1l wodą trzymana w ręce....
Bagaż-sprawdź ciężar pustej torby (niektóre ważą 3 kg). Nie wiem z czym macie problem (moja pianka 7kg, skrzydło-aluminiowa płyta 3kg,płetwy 3kg.Lekko licząc masz 5kg na ciuchy.Podchodząc humorystycznie proponuję zostawić twina i balast
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 11-01-2015, 21:11
pabloz napisał/a:
Leciałem liniami small planet w listopadzie z Gdańska.Wyjaśniałem to ograniczenie w Alfa Star (u nich wykupiłem przelot) i.....okazało się ,że ograniczenia nie ma ( limit wynosi 20+5 kg).
Bagaż-sprawdź ciężar pustej torby (niektóre ważą 3 kg). Nie wiem z czym macie problem (moja pianka 7kg, skrzydło-aluminiowa płyta 3kg,płetwy 3kg.Lekko licząc masz 5kg na ciuchy.
Bagaż 20 kg - 5 kg na ciuchy = 15 kg na walizkę i szpej nurkowy
jak walizka 3 kg, to zostaje 12 na sprzęt?
skrzydło 3, płetwy 3 to 6, czyli przy piance 7 kg masz minus jeden
BTW co to za pianka co waży 7 kg? Moja 5 mm waży niecąłe 3,5 kg razem z butami?
Wyliczenia przy założeniu 20+5 kg bagażu.Pianka XL 7mm+buty.Ostatni miałem bagaż główny 17kg(3 płetwy+3 skrzydło+7pianka,buty+waga walizki,ciuchy) podręczny (automat+elektronika) .Nie należy przesadzać z ilością odzieży-na tydzień wystarczy kilka koszulek,2 bluzy ,2 pary spodni,2 spodenki.Zimą w egiptowie wieje radzę zabrac kaptur.Nie musisz wieźć 0,5l szamponu,żelu,całej tubki pasty ,ręcznika. Kilkukrotnie widziałem ludzi podróżujących z .......suszarką do włosów.
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 12-01-2015, 07:46
pabloz napisał/a:
Pianka XL 7mm+buty.
7pianka,buty
Kurcze, dalej nie mogę uwierzyć ...
Moja pianka overall 5 mm w rozmiarze XXL waży 2,5 kg, waga razem z butami 7 mm to 3,4 kg.
Co to za pianka, musi być z jakiegoś super gęstego neoprenu?
Na dodatek SmallPlanet to taka fajna firma która nie ma w Polskiego telefonu ani żadnego z nią kontaktu. Telefon odpowiada ze nie ma takiego numeru a serwis internetowy totalna zlewka.
A problemy z nimi bywają, oj bywają
Tomasz Łach napisał/a:
Tyle ze czasami nie kupujemy samego przelotu, tylko np caly wyjazd z biura podrozy i wowczas nie mamy wyboru, tylko lecimy czym nam kazano...
Dlatego nigdy nie latam na imprezę zorganizowaną tylko kupuję bilet na przelot trampingowy. Wtedy biuro musi podać informację, kto realizuje przelot.
wiesiek01 napisał/a:
Moze i SmallPlanet to syf ale: 20 kg bagażu rejestrowanego, podręcznego 5 kg ale go nikt nie waży.
Dwukrotnie leciałem SmallPlanet z Katowic i za każdym razem bagaż był ważony co do kilograma. Skończyło się na sporej dopłacie, dużo większej niż w EnterAir.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-01-2015, 10:04, w całości zmieniany 4 razy
wallace
"Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania."
Leciałem liniami small planet w listopadzie z Gdańska.Wyjaśniałem to ograniczenie w Alfa Star (u nich wykupiłem przelot) i.....okazało się ,że ograniczenia nie ma ( limit wynosi 20+5 kg). Sprawdź jak jest obecnie.Litewski personel pokładowy był super.
Dzisiaj zadzwoniłem na lotnisko w Gdańsku i rzeczywiście nie ma żadnego remontu pasa startowego Był,ale już się zakończył Co za ściema Wiadomo,kasa Następnym razem k...a wszystko trzeba sprawdzać Normalnie to 20kg wystarczy na 2 osoby,ale na nurkowanie każdy kilogram na wagę złota
[ Dodano: 17-01-2015, 08:58 ]
Właśnie się dowiedziałem,że lecę liniami Small Planet.Na plus,że jednak jest 20kg+5kg a na minus,że "jestem w plecy" kilka godzin pobytu w Sharmie. Poprzesuwali godziny wylotów o kilka godzin w dwie strony oczywiście na moją niekorzyść.
W tym tygodniu wróciłem z Sharm,więc mogę napisać jak było na lotnikach odnośnie sprzętu.W PL wszystko odbyło się bezproblemowo,bagaż główny ważył 19,9kg i 18,5kg (2 osoby),bagaż podręczny 5kg. W drodze powrotnej doszło 5kg zakupów,czyli też mieściliśmy się w limitach.Tak nam się wydawało,dopóki nie zjawiliśmy sie na lotnisku w Sharm i tam powiedzieli,że mimo iż na biletach jest 20kg bagażu podstawowego to oni mają info,że do Gdańska jest 15kg i tyle ma być.Za dodatkowe kg trzeba dopłacać a później w PL dochodzić swojego,oczywiście nie dają żadnych kwitów,żeby dostać kwit trzeba było zapłacić więcej.Wcześniej zapakowany w hotelu bagaż (2x19,5kg) trzeba było przepakować tak aby było 30kg,a reszta do podręcznego(nawet skrzydło z płytą się tam zmieściło).Po przepakowaniu i przy kolejnym ważeniu celnik kazał przynieść również bagaż podręczny,na szczęście "przypadkowo zapomnieliśmy" o jednym 11kg plecaku i wszystko było ok,czyli w limicie.Przy przechodzeniu na płytę lotniska po przejściu ostatniej bramki też się zapytali co taki duży ten bagaż podręczny,to usłyszeli,że "suveniry".p.s.Nikt się nie czepiał sprzętu nurkowego,bo się z nim nie obnosiliśmy,nawet płyta,skrzydło,latarki w podręcznym przy prześwietlaniu nie wzbudziły podejrzeń.
Nam ostatnio w Sharm pomimo zmieszczenia się w limicie 20 kg kazali dopłacić po 60 euro, bo w środku jest sprzęt nurkowy Powiedzieli, że albo dopłacimy, albo nie lecimy. Linia Travel Service. Dostaliśmy kwitek na to i próbujemy wywalczyć zwrot, bo dostaliśmy inną informację od biura podróży, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nam ostatnio w Sharm pomimo zmieszczenia się w limicie 20 kg kazali dopłacić po 60 euro, bo w środku jest sprzęt nurkowy Powiedzieli, że albo dopłacimy, albo nie lecimy. Linia Travel Service. Dostaliśmy kwitek na to i próbujemy wywalczyć zwrot, bo dostaliśmy inną informację od biura podróży, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Skąd wiedzieli,że w środku jest sprzęt nurkowy?Jak wyliczyli kwotę do zapłacenia?
Skąd wiedzieli,że w środku jest sprzęt nurkowy?Jak wyliczyli kwotę do zapłacenia?
Torby wyglądały na nurkowe.... Powiedzieli, że mają prawo je otworzyć. Cena jest od przewoźnika. My dostaliśmy informacje, że dotyczy dodatkowego bagażu w którym jest sprzęt sportowy. Oni potraktowali taką dopłatę do każdego bagażu ze sprzętem sportowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko