widziałem ze są zamienniki KITu i zastanawiam się czy są tak samo dobre jak oryginały. Miał toś może jakieś doświadczenia z tym.
Tez sie nad tym zastanawiam, a wlasciwie nie nad calymi kitami ale nad membranami
i przezroczystymi krazkami, bo same O-ringi to mozna sobie kupic jakie sie chce- Vitonowe tez
widziałem ze są zamienniki KITu i zastanawiam się czy są tak samo dobre jak oryginały. Miał toś może jakieś doświadczenia z tym.
Tez sie nad tym zastanawiam, a wlasciwie nie nad calymi kitami ale nad membranami
i przezroczystymi krazkami, bo same O-ringi to mozna sobie kupic jakie sie chce- Vitonowe tez
Właśnie membrany są kluczowe w skitach I st.
Obecnie zamienniki są "zamiennikami" Niestety nie są tak dobre jak skit'y Apeksa.
Jeżeli nuracie głęboko to nie używajcie zamienników, wiem z doświadczenia na własnej skórze. Jeżeli płytko - to przeważnie macie partnera który ma dla Was zapas. Wybór należy do Was.
Na pewno gdybym prowadził serwis to nie proponował bym ich klientom.
Myślę że jeżeli macie takie możliwości to zrobienie serwisu i test na > 11 bar pokaże co może się stać.
Obecnie zamienniki są "zamiennikami" Niestety nie są tak dobre jak skit'y Apeksa.
Jeżeli nuracie głęboko to nie używajcie zamienników, wiem z doświadczenia na własnej skórze. Jeżeli płytko - to przeważnie macie partnera który ma dla Was zapas. Wybór należy do Was.
Myślę że jeżeli macie takie możliwości to zrobienie serwisu i test na > 11 bar pokaże co może się stać.
EOT.
Pozdrawiam
Pewnie ze tez bym ich nie polecal, zwlaszcza kiedy bym mial serwis- ze wzgledu na cene:)
A co sie stalo z Twoja membrana powyzej 11 bar ?
Mam rozumiec ze ustawiales mniedzystopniowe na 11bar czy sumarycznie cisnienie miedzystopniowe bylo powyzej 11bar?
Apeksa reguluje maximum na 9bar (wiem APEKS che 9-10bar- ale to moj AO!), wiec teretycznie- uzywajac zamiannnikow na 20 m mam spodziewac sie awarii?
Regulujac go zgodnie z APEKSEM na 10bar to na 10 m ma cos sie stac... ??
Popraw mnie jezeli sie myle...
Apropo zamienniki sa dostepne nie tylko w PL sa nawet tansze niz u naszego rodzimego dystrybutora
[ Dodano: 16-05-2017, 18:05 ]
HX napisał/a:
syn_biskupa napisał/a:
DawidP napisał/a:
EOT.
Pozdrawiam
Pewnie ze tez bym ich nie polecal, zwlaszcza kiedy bym mial serwis- ze wzgledu na cene:)
A co sie stalo z Twoja membrana powyzej 11 bar ?
Mam rozumiec ze ustawiales mniedzystopniowe na 11bar czy sumarycznie cisnienie miedzystopniowe bylo powyzej 11bar?
Apeksa reguluje maximum na 9bar (wiem APEKS che 9-10bar- ale to moj AO!), wiec teretycznie- uzywajac zamiannnikow na 20 m mam spodziewac sie awarii?
Apropo zamienniki sa dostepne nie tylko w PL sa nawet tansze niz u naszego rodzimego dystrybutora
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 16-05-2017, 22:29
HX napisał/a:
Wiesz jakie jest ciśnienie,jak mamy zapewnić stale dawkowanie tlenu do 100 m ?
Pozdrawiam
Ja do zamienników zawsze podchodzę z dystansem do czego by nie były. Jednak problem jest bo apeks nie chce sprzedawać oryginalnych KITów jak ktoś nie jest autoryzowanym serwisantem. A żeby zostać autoryzowanym serwisantem to tez nie jest kwestia zapisania się na kurs. Puki co serwisujemy tylko swój sprzęt ale chciałbym z czystym sumieniem robić to i innym u mnie.
źle mnie zrozumiałeś,
oczywiście ciśnienie podczas serwisu było ustawione zgodnie z instrukcją pomiędzy 9 a 10 bar, i górna komora zakręcana gdy automat był pod ciśnieniem.
Proponowałem/ miałem na myśli aby:
Po prawidłowo zrobionym serwisie na zamiennikach, "zanurzyć" w komorze taki automat/butlę na 100m czyli 11bar i sprawdzić potem stan membran w 1st po "wynurzeniu"
Dodam że u mnie problemy były równocześnie na trzech 1st. Te które miały oryginalne części bez problemu przetrwały, serwis był wykonany przez tego samego serwisanta.
Z mojej strony to jest EOT.
Pozdrawiam
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2017, 12:31
HX napisał/a:
źle mnie zrozumiałeś,
oczywiście ciśnienie podczas serwisu było ustawione zgodnie z instrukcją pomiędzy 9 a 10 bar, i górna komora zakręcana gdy automat był pod ciśnieniem.
Zakręcanie górnej komory po wywarciu nacisku przez dolną membranę, nieco zmniejsza objętość suchej komory. Ma niewielki wpływ na zachowanie AO.
Jak chcesz się wykazać że drastycznie zmienia to ciśnienia, to zapraszam do przeliczeń, na początek wyprowadź jak zmienia się ciśnienie między stopniowe, wraz z głębokością.
Wiesz jakie jest ciśnienie,jak mamy zapewnić stale dawkowanie tlenu do 100 m ?
pozdrawiam rc
Ponieważ zakończyłem temat DS4 i zamienników, a zadałeś mi pytanie choć trochę nie w temacie ko którym pisałem to odpowiadam w wolnej chwili bo lubię takie zagadki.
Ponieważ P zależy wprost proporcjonalnie od gęstości to pewnie różnica miedzy powietrzem a tlenem będzie się zmieniać o 0.23 a dla mieszanek helowych o jeszcze więcej.
A teraz to Ty odpowiedz mi na pytanie, co to ma do tematu zamienników membran w którym odpowiedziałem?
Ja na 100 m nurkuję na mieszankach TMX, jak chcesz na 100+ oddychać tlenem to twój wybór. Ja tlen odkręcam na stage na starcie, a potem przez całego nura aż do 6m siedzi pod tym samym ciśnieniem w automatach (stosując oczywiście skrót myślowy).
A tak BTW ds4 z tlenem, na oryginalnych apeksowskich skitach, do tej pory nigdy mnie nie zawiódł a kilka nurów w okolicach 100 już zrobiłem.
problemy były równocześnie na trzech 1st. Te które miały oryginalne części bez problemu przetrwały, serwis był wykonany przez tego samego serwisanta.
Z mojej strony to jest EOT.
Pozdrawiam
OK. Zrozumialem.
A co z problemy miales z zamiennikami? Bablowaly, wybrzyszaly membrane, przep[uszczaly gaz do suchej komory czy co?
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2017, 22:29
HX napisał/a:
Ponieważ P zależy wprost proporcjonalnie od gęstości to pewnie różnica miedzy powietrzem a tlenem będzie się zmieniać o 0.23 a dla mieszanek helowych o jeszcze więcej.
Odpowiedź całkiem zła.
HX napisał/a:
A teraz to Ty odpowiedz mi na pytanie, co to ma do tematu zamienników membran w którym odpowiedziałem?
Żeby układ miał stałe dawkowanie do 100 m, musi być w przepływach nadkrytycznych. Ponieważ ciśnienie całkowite to 11 at na 100 m. Do dysza musi być zasilana ciśnieniem 11at/0,528 = 20,833 (dla tlenu). Takie lub większe powinno być ciśnienie absolutne, stopnia redukcyjnego.
Najbardziej obciąża to membranę wewnętrzną na powierzchni i wcale nie obciąża zewnętrznej
HX napisał/a:
Ja na 100 m nurkuję na mieszankach TMX, jak chcesz na 100+ oddychać tlenem to twój wybór.
Potwierdzasz że pytanie dla Ciebie, jest mocno za wysoko zaadresowane.
HX napisał/a:
Ja tlen odkręcam na stage na starcie, a potem przez całego nura aż do 6m siedzi pod tym samym ciśnieniem w automatach (stosując oczywiście skrót myślowy).
Ponieważ membrany nie mają równych powierzchni to ciśnienie się zmienia nie pozostaje stałe. To też za wysokie problemy jak na obecny poziom rozwoju.
Wprowadzasz strachy ze części zastępcze są do dupy, tak często są. Wskazałem zakres stosowania 1 stopni Apeks w CCR, na torze tlenowym (jak widzisz Twój argument jest infantylny). Są mocno obciążone, ze specjalnymi twardymi sprężynami. Celem było poinformowanie jak mocno i działają.
Potwierdzasz że pytanie dla Ciebie, jest mocno za wysoko zaadresowane.
Pewnie rzeczywiście tak jest, ale Ty również zapominasz o kilku rzeczach:
- Na forum raczej dzielimy się doświadczeniami zamiast rozwiązywać problemy inżynierskie. Tu nikt nie wdaje się z Tobą w dyskusje inżynierski i nikt nie podrzuci ani nie obliczy zagadnień akademickich. Raczej korzystamy ze sprawdzonego/renomowanego sprzętu i staramy się go jakoś okiełznać również poza forum.
- To nie jest dział Rebreathery (sądząc po zainteresowaniu/aktywności w tamtym dziale to raczej jest tu niewiele osób które mogą dyskutować o zamkniętych obiegach) tu raczej większość nura na obiegach otwartych, pewnie nawet w większości jest po prostu zainteresowana "zaawansowaną rekreacją".
- Moje doświadczenie z nurkowisk jest takie, że większość nurków ma problem z obliczeniem SACa, a Ty chcesz ich inżyniersko wysyłać w kosmos.
- Rzeczywiście to co napisałeś jest dla mnie interesujące. Ale tak naprawdę pytaniem jest : Czy jest ma tym forum choć jeden temat w który się nie włączyłeś z obliczeniami. Może jednak po prostu lepiej od razu przedstawić swoje wnioski, i jeżeli znajdą się ludzie do dyskusji to z nimi dyskutować w nowym wątku, zamiast zadawać nic nie wnoszące zagadki których powiązanie z tematem znasz tylko Ty.
- Sam również przyznajesz że zamienniki nie do końca spełniają twoje oczekiwania, więc IMHO taki właśnie powinien być wniosek który przedstawiasz, a nie to jaka jest fizyka 1stopnia. Jak ktoś jest zainteresowany inżynierią to idzie na AGH lub Polibudę, a nie robi kurs nurkowy/serwisowy.
Wysłany: 18-05-2017, 12:28
HX napisał/a:
- Na forum raczej dzielimy się doświadczeniami zamiast rozwiązywać problemy inżynierskie.
niektórych te niuanse nie interesują, ale są tacy, którzy lubię wiedzieć "jak to jest zrobione".
Mi szczegółowe wpisy RC nie przeszkadzają (choć oczywiście nie każdy mam ambicję zrozumieć w 100%).
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 18-05-2017, 12:42
HX napisał/a:
- Na forum raczej dzielimy się doświadczeniami zamiast rozwiązywać problemy inżynierskie. Tu nikt nie wdaje się z Tobą w dyskusje inżynierski i nikt nie podrzuci ani nie obliczy zagadnień akademickich. Raczej korzystamy ze sprawdzonego/renomowanego sprzętu i staramy się go jakoś okiełznać również poza forum.
Światek CCR stosuje te 1 stopnie i modyfikuje. Zwykle nie wiedząc jakie skutki mają modyfikacje.
HX napisał/a:
- To nie jest dział Rebreathery (sądząc po zainteresowaniu/aktywności w tamtym dziale to raczej jest tu niewiele osób które mogą dyskutować o zamkniętych obiegach) tu raczej większość nura na obiegach otwartych, pewnie nawet w większości jest po prostu zainteresowana "zaawansowaną rekreacją".
W znakomitej części masz rację. Poza fragmentem w którym z różnych średnic membran wynika zmienność ciśnienia między stopniowego. To warto wiedzieć, dlaczego nie każde połączenie różnych stopni, jest bezpieczne.
HX napisał/a:
Czy jest ma tym forum choć jeden temat w który się nie włączyłeś z obliczeniami. Może jednak po prostu lepiej od razu przedstawić swoje wnioski, i jeżeli znajdą się ludzie do dyskusji to z nimi dyskutować w nowym wątku, zamiast zadawać nic nie wnoszące zagadki których powiązanie z tematem znasz tylko Ty.
Kilka tematów można znaleźć w których nic nie liczę. Natomiast stawianie problemów jest ciekawe dla osób myślących. Tak chciałbym oceniać społeczność nurkową.
HX napisał/a:
- Sam również przyznajesz że zamienniki nie do końca spełniają twoje oczekiwania, więc IMHO taki właśnie powinien być wniosek który przedstawiasz, a nie to jaka jest fizyka 1stopnia. Jak ktoś jest zainteresowany inżynierią to idzie na AGH lub Polibudę, a nie robi kurs nurkowy/serwisowy.
Nie ma w Polsce żadnej uczelni wyższej która zajmuje się kształceniem specjalistów techniki nurkowej. AMW ma ZTPP lecz też wiele prac nie kształci studentów. Nie ma takiego kierunku nawet u nich. Politechniki budują pojazdy podwodne Szczecińska i Gdańska i Bartek Grynda.
Chcesz prawdziwe jaja, to Elektrozawór w CCR K.Starnawskiego się otworzył i nie zamknął, bo ciśnienie między stopniowe wzrosło. Właśnie z powodu konstrukcji tego stopnia. Wybór innych stopni z poza Aqua Lunga i Apeksa, nie dawał by tego problemu.
Piszesz, że automaty APEKS, więc rozumiem, że również (DS4; TEC3), zwiększają ciśnienie między stopniowe wraz z głębokością o czym nie wiedziałem. Hm, nikt mi nigdy tego nie powiedział a szkoda. Byłem pewny, że utrzymywane jest stałe nadciśnienie 9-10 ata powyżej ciśnienia otoczenia.
Takie automaty często są stosowane do rebów. Automat pracujący na tlenie reguluje się na mniejsze ciśnienie między stopniowe (z tego co wiem ok. 7 ata) bo na standardowym 9-10 ata zawór tlenowy może nie pracować prawidłowo. Jeżeli ciśnienie między stopniowe rośnie wraz z głębokością to jest to niebezpieczne w rebie (na "torze" tlenowym). Pytanie przy jakiej głębokości ciśnienie między stopniowe wzrośnie do takiej wartości, że solenoid nie zostanie otwarty bądź też nie zamknie się?
Nie wiedziałem o tym problemie!
Czy dobrze zrozumiałem Twojego posta?
Jeśli tak to czy tak samo niebezpiecznie dla reba zachowuje się Poseidon Xstream?
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 20-05-2017, 18:32
Sebastian Prędki napisał/a:
Hm, nikt mi nigdy tego nie powiedział a szkoda. Byłem pewny, że utrzymywane jest stałe nadciśnienie 9-10 ata powyżej ciśnienia otoczenia.
Jest to wyprowadzone w książce R.Kłos "Aparaty Nurkowe ... " str 109 do 111. można też samemu przeliczyć. Właśnie taki drobiazg robi tyle problemów.
Takie automaty często są stosowane do rebów. Automat pracujący na tlenie reguluje się na mniejsze ciśnienie między stopniowe (z tego co wiem ok. 7 ata) bo na standardowym 9-10 ata zawór tlenowy może nie pracować prawidłowo
Celowo użyłem stałe dawkowanie. Wtedy stosuje się reduktory stałego ciśnienia absolutnego. Mówisz o tym drugim sposobie w którym dawkowanie tlenu zmienia się wraz z głębokością.
Jeżeli ciśnienie między stopniowe rośnie wraz z głębokością to jest to niebezpieczne w rebie (na "torze" tlenowym). Pytanie przy jakiej głębokości ciśnienie między stopniowe wzrośnie do takiej wartości, że solenoid nie zostanie otwarty bądź też nie zamknie się?
Nie wiedziałem o tym problemie!
W elektrozaworach stosowanych w AP Diving to były okolice 8,5 at. W innych CCR okolice 10 at.
http://rebreathers.pl/forum/download.php?id=2 to elektrozawór stary typ rozebrany zdjęcie jest duże, daje się powiększać.
Pytanie przy jakiej głębokości ciśnienie między stopniowe wzrośnie do takiej wartości, że solenoid nie zostanie otwarty bądź też nie zamknie się?
Jest taki problem i Starnawskiemu się przydarzył.
Czy dobrze zrozumiałem Twojego posta?
Na szczęście dla Ciebie dobrze zrozumiałeś.
Jeśli tak to czy tak samo niebezpiecznie dla reba zachowuje się Poseidon Xstream?
Nie ma suchej komory, o różnych średnicach membran, to nie ma problemu. Jest to lepszy wybór. Wydatek tego stopnia jest nadal za duży w porównaniu do potrzeb.
Na zdjęciu na dole na środku jest dysza z obu stron, gwint to M5 dziurka około 0,3 mm.
Średnica gniazda zaworu 1 stopnia to 3 mm, ciśnienie zasilania kilkakrotnie wyższe.
Wydatek zbędnie za duży.
automaty APEKS, więc rozumiem, że również (DS4; TEC3), zwiększają ciśnienie między stopniowe wraz z głębokością o czym nie wiedziałem. Hm, nikt mi nigdy tego nie powiedział a szkoda. Byłem pewny, że utrzymywane jest stałe nadciśnienie 9-10 ata powyżej ciśnienia otoczenia.
I dobrze byles pewny bo to prawda- miedzystopniowe jest stale i nie wrasta wraz z glebokoscia - a przynajmniej nie powinno - w innym przypadku AO IIst wzbudzaly by sie samoistnie na wiekszej glebokosci.
Automat pracujący na tlenie reguluje się na mniejsze ciśnienie między stopniowe (z tego co wiem ok. 7 ata) bo na standardowym 9-10 ata zawór tlenowy może nie pracować prawidłowo.
Zalezy od producenta solenoidu. Popularne w CCRach na ktorych ja plywalem Snap Tite albo Jaksa pracuja bez zarzutu tez na 9 ata miedzystopniowego i nie mam klopotu z zamykaniem
Zreszta ja uzywam manuala- solenoid jest tylko "bezpiecznikiem"
Jeżeli ciśnienie między stopniowe rośnie wraz z głębokością to jest to niebezpieczne w rebie (na "torze" tlenowym).
Dlatego stosuje sie zawory nadcisnieniowe na pierwszy stopniu
Pytanie przy jakiej głębokości ciśnienie między stopniowe wzrośnie do takiej wartości, że solenoid nie zostanie otwarty bądź też nie zamknie się?
Jak nie ma przecieku na membranie (w przypadku suchej komory), automat nie jest zasyfiony i grzybek pracuje normalnie to tak nie powinno sie zdarzyc.
Dlatego tez przeszedlem na mokre komory w apeksach - mniejsze ryzyko zmiany miedzystiopniowego na malych przeplywach- a w CCR duzych nie potrzebuje
i raczej nie zamknie sie - ze wzgledu na budowe solenoidow stosowanych w CCR- NC - Normaly Closed- dopiero po zadzialaniu elektromagnesu otwiera sie
Admin - przeniesiesz -prosze w stosowniejsze miejsce ?
Z gory dziekuje
[ Dodano: 22-05-2017, 11:09 ]
ta ma UST, US4
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 22-05-2017, 19:47
syn_biskupa napisał/a:
a przynajmniej nie powinno - w innym przypadku AO IIst wzbudzaly by sie samoistnie na wiekszej glebokosci.
Jak mamy prosty współbieżny zawór z regulacją docisku, to kiedyś może puszczać. Niestety jak jest odciążony, niezależnie od typu, to się nie otwiera utracił funkcję zaworu nadmiarowego.
Jest w konstrukcji 1 stopni Apeks, pewien problem nie istotny w OC.
U mnie w CCR HH nieprawidłowo pracował I stopień automatu (nie trzymał ciśnienia między stopniowego). Ciśnienie to narastało stopniowo z 7 bar do 15 bar (zostawiłem reba z podpiętym manometrem kontrolnym na ciśnieniu miedzy stopniowym na kilka godzin). Niestety, zawór nadmiarowy nie zadziałał jeszcze przy tym ciśnieniu. Widać nie zabezpieczył by przed taką awarią. U mnie to ciśnienie narastało w czasie kliku godzin, więc w praktyce jedne otwarcie zaworu solenoidu i ciśnienie spadałoby do prawidłowego ale gdyby I stopień pracował mniej stabilnie zawór nadmiarowy nic by nie dał. Może należy go wymienić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko