Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 22-09-2004, 10:58
Tomek Tatar napisał/a:
Sandii napisał/a:
Oboje z Viki robiliśmy kurs DM w płytach z uprzężą i workiem co w sposób znaczący utrudniło nam te ćwiczenia (ale sie dało zrobić:).
Utrudniło? :eek: Przecież ten sprzęt miał wszystko ułatwiać? :-D
Pozdrawiam.
więc zademonstruj:
1. zdejmowanie zakładanie pasa balastowego (to najłatwiesze) - na powierzchni i pod wodą
2. zdejmowanie i zakładanie jacketu (w tym przypadku płyty) - na powierzchni i pod wodą
3. wymianę pod wodą sprzętu na sprzet partnura i pływanie w nim
4. szkolne umocowanie octopusa wg wymagań PADI (trójkąt biodra - broda), po to by go potem szkolnie podawać
i teraz najważniejsze, nie o to chodzi żebyś to pokazał że umiesz ale zademontrował w sposób bezbłędny, teatralny i BEZPIECZNY!
w klasycznym BCD z pasem balastowym jest to banalne
najbardziej bruzdzi pas kroczny i przewód od suchacza :)
standardy PADi zmieniają sie bardzo powoli i jak narazie nie przewidują nie tylko płyt z workami ale także hubów (chyba, że intruktor to uwzględni w szkoleniu jako extras wg własnego pomysłu)
Wysłany: 22-09-2004, 11:17
Hej,
Tjaaaa, też to przechodziłem. Niestety prawidłowe wykonywanie ćwiczeń wumagało pewnych modyfikacji konfiguracji.
Sandii napisał/a:
1. zdejmowanie zakładanie pasa balastowego (to najłatwiesze) - na powierzchni i pod wodą
To było banalnie proste - płyta zapewniała wystarczające dociążenie aby cała operacja odbyła się bez zbytniej akrobatyki
Sandii napisał/a:
2. zdejmowanie i zakładanie jacketu (w tym przypadku płyty) - na powierzchni i pod wodą
Jak wyżej, pod warunkiem, że miało się dodatkowy balast na pasie. Wykonanie tego ćwiczenia z red bullami lub v-weightem byłoby chyba problematyczne... No i ja mam regulowaną uprząż w jackecie, przy DIRowej też pewnie byłoby ciekawie
Sandii napisał/a:
3. wymianę pod wodą sprzętu na sprzet partnura i pływanie w nim
Jeśli zrezygnujesz z zapinania pasa krocznego i masz regulowaną uprząż, to spoko. Szczególnie łatwe było przy odychaniu z mojego II stopnia na 2 metrowym wężu. Tak łatwe, że instruktor kazał nam to powtarzać na standardowej konfiguracji
Sandii napisał/a:
najbardziej bruzdzi pas kroczny i przewód od suchacza
Pas kroczny wpychasz między worek a płytę (na potrzeby ćwiczeń oczywiście), suchy wieszasz w szafie i odkurzasz piankę i w ten oto sposób wszystkie ćwiczenia wykonujesz jak PADI nakazuje
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 22-09-2004, 11:36
Maciuś Dru/ogi napisał/a:
Tjaaaa, też to przechodziłem. Niestety prawidłowe wykonywanie ćwiczeń wumagało pewnych modyfikacji konfiguracji.
Jesli do wykonania cwiczen potrzebna jest zmiana konfiguracji, to jaki sens ma robienie tych cwiczen, jesli wiesz, ze w konfiguracji w ktorej plywasz sa nie do wykonania?
Wysłany: 22-09-2004, 11:39
i o to chodzi, własnie tak to robiłem:
- balast na pasie
- mój pas kroczny podpięty pomiedzy płyte, a worek
z regulacją pasów był problem bo u mnie na jednym ramieniu jest, a u Viki nie. Po za tym obwód klaty u Viki jest imponujący ;)))) i miałem luzy w jej nieregulowanej uprzęży.
ja byłem w piance, Viki w suchaczu -> było zabawnie ;)
jak widać sprzęt był modyfikowany w zależności od rodzaju ćwiczeń
i nie do końca uważam to za niewłaściwe. np.: przeważenie się intruktora na ćwiczeniach z OWD (dla ich bezpieczeństwa)
Sandii
Wysłany: 22-09-2004, 11:50
martin napisał/a:
Jesli do wykonania cwiczen potrzebna jest zmiana konfiguracji, to jaki sens ma robienie tych cwiczen, jesli wiesz, ze w konfiguracji w ktorej plywasz sa nie do wykonania?
To był, jest i będzie problem nie do rozwiązania. Nurkowanie sie rozwija, powstaja różne szkoły nurkowania, a standardy organizacji typu PADI, SSI, CMAS zmieniają się wolniej i nie nadążają za nowinkami. I trudno sie dziwić.
Po za tym głownym celem szkoleń OWD/P1 jest wprowadzenie nowego "szczypiorka" w świat nurkowy. Bez zawracania mu głowy dziesiatkami detali, pomiedzy którymi są często niewielkie różnice;) A także bez wprowadzania w tajniki pływania technicznego, jaskiniowego, wrakowego, .... Po co przeciążac jego głowę detalami które mu nie sa potrzebne na tym etapie.
Bardzo lubie pływać w Twinsecie (mam nadzieje że sobie taki kupię;) ale na kurs OWD założe pojedyńcza butlę. Mam wąż 2m ale na kurs OWD założe żółty 90cm. itd., itp.
Sandii
ps. te ćwiczenia są do wykonania i robiłem je ;) tylko jakoś nie mogę sobie przypomnieć żebym potrzebował je kiedyś robić w życiu po za szkoleniem (np. wymiana BCD), a na kursie jest dowód pewnego opanowania sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko