Następny problem, który byl juz zgłaszany a do tej pory nie został poprawiony (do oficjalnego oprogramowania) jest taki, ze jak DC wyłączy się pod woda z powodu wyczerpania baterii, to nie zaloguje nam tego ostatniego nurkowania... W "normalnych", sprawnych komputerach wgląda to tak, ze najpierw jest zapis a później "power off".
Turlogh, Tak trzyma nawet i 40 (saft 3.6v) ale pod warunkiem, ze za każdym razem, po nurkowaniu, baterie z niego wyciągasz... dlaczego tak jest? ano dla tego, ze podczas "uśpienia" komputer żre prawie tyle samo baterii, co w trybie "podwodnym".
[ Dodano: 26-09-2017, 10:31 ]
No to jedziemy dalej na bieżąco... bo DC zaczyna żyć własnym życiem
To z dzisiaj, miedzy innymi nieoczekiwane nurkowanie na 123m K_urwa... jeżeli takie cuda dzieją sie podczas testów na powierzchni, to co może wydarzyć sie pod woda? hahaha
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 26-09-2017, 11:16
Fiktor napisał/a:
Wykres 4 pokazuje relatywny strumień w stosunku do prądu. Jak się przyjrzysz, to zauważysz, że wraz ze wzrostem prądu sprawność maleje. Nie ma więc sensu IMHO sterować ją np. 50% wypełnieniem 2x większym prądem, bo 100% wypełnienia przy prądzie 1x da więcej światła.
Nie ma też żadnego "progu" od dołu charakterystyki; dioda zaświeci także przy małym prądzie.
Mówisz o źródle światła z konwersją widma na luminoforze. Jasno mówiłem że tu jest inaczej, niż w prostych monochromatycznych ledach. Przeczytaj co napisałem.
Spójrz na fig 3. Jaką moc potrzebujesz żeby led świecił, poniżej 2V ? Sprawność przetwarzania mocy maleje, dla niskich napięć. Poniżej około 2,5V led nie świeci, trochę się grzeje. Czyli nic w widzialnym widmie.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 26-09-2017, 11:16 ]
Fiktor napisał/a:
Wykres 4 pokazuje relatywny strumień w stosunku do prądu. Jak się przyjrzysz, to zauważysz, że wraz ze wzrostem prądu sprawność maleje. Nie ma więc sensu IMHO sterować ją np. 50% wypełnieniem 2x większym prądem, bo 100% wypełnienia przy prądzie 1x da więcej światła.
Nie ma też żadnego "progu" od dołu charakterystyki; dioda zaświeci także przy małym prądzie.
Mówisz o źródle światła z konwersją widma na luminoforze. Jasno mówiłem że tu jest inaczej, niż w prostych monochromatycznych ledach. Przeczytaj co napisałem.
Spójrz na fig 3. Jaką moc potrzebujesz żeby led świecił, poniżej 2V ? Sprawność przetwarzania mocy maleje, dla niskich napięć. Poniżej około 2,5V led nie świeci, trochę się grzeje. Czyli nic w widzialnym widmie.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 26-09-2017, 11:16 ]
Fiktor napisał/a:
Wysłany: 26-09-2017, 11:50
Podświetlenie to nie są monochromatyczne LEDy, o ile wiem. Nie widzę też powodów, żeby sterować diody napięciem o wartości za niskiej, aby świeciły (bo w jakim celu?).
No i Chu... babki strzelił... a mówiłem, ostrzegałem, jest masa problemów do rozwiązania, do poprawienia, ale do Piotra jak grochem o ścianę... No i jeb puścił parę dni temu bubla w wersji "wczesnej beta" do sprzedaży... Bo się kur_..wa spieszyły, bo ambicie, itp itd... No i mamy teraz, po dwóch miesiącach mojej walki z wiatrakami, pierwszego DC trupka... Brakuje im ludzi na montowni?, to niech se zorganizują więcej na serwis, bo przy takiej polityce prowadzenia biznesu rak do pracy tam zabraknie. No szkoda, tylko mojego czasu bo myślałem, ze cos naprawę z tego porządnego wyjdzie...
[ Dodano: 26-09-2017, 12:45 ]
Aktualizacja: udało sie jeszcze jakoś go uratować, ale na jak długo, tego nikt nie wie...
Poniżej kolejny filmik...
Problem z firmware? z elektronika?
Podświetlenie to nie są monochromatyczne LEDy, o ile wiem.
Czy to sugeruję ???
Fiktor napisał/a:
Nie widzę też powodów, żeby sterować diody napięciem o wartości za niskiej, aby świeciły (bo w jakim celu?).
Mówisz o sprawności, efektywności zużywania zgromadzonej mocy. Potem uciekasz od mocy, mówisz tylko o prądzie. Niestety to jeden z parametrów a musisz rozpatrywać oba parametry, prąd płynący przez leda (z luminiforem) i napięcie. Wtedy masz gospodarowanie mocą.
stegano napisał/a:
bo ambicie, itp itd...
To już wiesz, dlaczego XCCR ma innego dostawcę komputera pokładowego.
Serio, to nadal bardziej obiecujący produkt, niż poprzednika.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 26-09-2017, 13:05
Fiktor napisał/a:
Raczej o prądzie mówmy, nie o napięciu
Wykres 3 mowi co innego.
Kompletna linia I/U wyglada n.p. tak:
Fiktor napisał/a:
Jak się przyjrzysz, to zauważysz, że wraz ze wzrostem prądu sprawność maleje.
Zapominasz, ze wraz z zwrostem pradu rosnie temperatura i wydajnosc diody. Przy PWM jest inaczej - temperatura zalezy od sredniego pradu, ilosc swiatla tez.
Wysłany: 26-09-2017, 13:25
Martin, uzasadnij "wraz z wzrostem pradu rosnie /.../ wydajnosc diody". Wykres nr 4 (i podobne dla wielu innych LEDów) wskazuje na coś zupełnie przeciwnego.
Właśnie o to chodzi: przy wzroście prądu rośnie też napięcie, czyli w wyniku mnożenia - w jeszcze większym stopniu moc.
Wykres strumień w funkcji mocy będzie jeszcze mniej korzystny niż strumień w funkcji prądu.
Podtrzymuję swoje twierdzenie: przy stałym prądzie (np. średnio takim samym , jak przy PWM) uzyskamy więcej światła przy tej samej mocy.
[ Dodano: 26-09-2017, 13:25 ]
martin napisał/a:
Fiktor napisał/a:
Raczej o prądzie mówmy, nie o napięciu
Wykres 3 mowi co innego.
Kompletna linia I/U wyglada n.p. tak:
Jak się przyjrzysz, to zauważysz, że wraz ze wzrostem prądu sprawność maleje.
Zapominasz, ze wraz z zwrostem pradu rosnie temperatura i wydajnosc diody. Przy PWM jest inaczej - temperatura zalezy od sredniego pradu, ilosc swiatla tez.
Każda dioda ma tak zwane napięcie przewodzenia. Prąd można zmniejszać i gasić moc, jak napięcie będzie poniżej tego który dla danego typu diody jest napięciem przewodzenia to nie zaświeci. Każdy kolor ma inne. Swoją drogą rok temu pisałem , że komputer zasilany paluszkiem to cofanie się w czasie.
Po to jest wersja do testów, żeby chu miał co strzelać - jakby było niezawodne i dopracowanie w 100% to by nie były potrzebne testy.
Grunt, żeby producent poprawił to, co może potencjalnie sprawiać problemy. Nie jest powiedziane, że kompy montowane w tej chwili mają coś odrobinę inaczej zrobione, niż ten Twój. Albo po prostu masz cholernego pecha, że trafiłeś na felerny egzemplarz przy tak niewielkiej liczebności próby testerów.
No i rozpocząłem procedurę reklamacyjna, ciekawe ile potrwa naprawa... Ostatnio na wymianę pakietów do red stara czekałem 3 miechy
Bede z wami na bieżąco.
Ps. teraz to już na pewno zostałem zapakowany ze Starnasiem i innymi "oszołomami" do jednego wora przez Piotra. Buuuhahahaha.
Idę dla rozluźnienia se zanurkować, z komputerem co się zwie "Petrel 2" a nie z komputerem co się zwie komputer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko