Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gradient faktor - co to jest?
Autor Wiadomość
Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 12:35   

Mi_g – Linia M nie jest równoległa do linii Ambient pressure – to sprawa oczywista (takie są założenia teorii opisującej wartości M). Teraz zwróć uwagę na to, że skale na rysunku możesz nanieść tylko w danym punkcie. Niestety nawet ta skala z pionowej osi przesunięta w prawo nie da prawidłowych odczytów, gdyż linie M-value i Ambient Pressure nie są równoległe, więc i nie ma jednej jedynej skali procentowej. Każda z tych wartości musi być wyliczona w punkcie znajdującym się na prostej łączącej punkty GF Hi i GF Lo. Jedyny przypadek kiedy można zastosować tą samą skalę to, taki, kiedy lina GF jest równoległa do linii M-value.
W związku z tym Twój rysunek 1 jest jak najbardziej słuszny, natomiast rysunek 3 nie ma najmniejszego sensu geometrycznego, ale nie ma sensu dla skali na osi pionowej jak i poziomej (jeśli są naniesione na osie wykresu). Za każdym razem (w każdym punkcie prostej) trzeba wyrysować odpowiednią skalę - natomiast nie ma różnicy, czy będzie ona w poziomie, czy w pionie - wartości procentowe będą takie same.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-10-2014, 12:35   

1.) Wybierasz wartosc GF_Low przy ktorej chcesz zaczac przystanek (n.p. 30%).
2.) Liczysz przy jakim cisnieniu osiagniesz ja biorac pod uwage aktualne nasycenie i typowy profil wynurzania (n.p. 10m/min).
3.) Przy tym cisnieniu masz pierwszy przystanek i miejsce gdzie rysujesz GF_Low.
4.) Robisz interpolacje miedzy GF High i Low - to jest twoja linia wynurzania.
5.) Czekasz na przystanku, az przesycenie umozliwi Ci ruszyc sie do nastepnego przystanku (GF + czas).

Dla ulatwienia mozesz rysowac, przyjmujac ze linia GF Low jest n.p. na 10 bar, tak jak w moim rysunku.

Trajter napisał/a:
W związku z tym Twój rysunek 1 jest jak najbardziej słuszny, natomiast rysunek 3 nie ma najmniejszego sensu geometrycznego

To caly czas probujemy Ci wytlumaczyc. Skala pozioma nie ma sensu bo nie jest jednoznaczna.
Trajter napisał/a:
Za każdym razem (w każdym punkcie prostej) trzeba wyrysować odpowiednią skalę

Czyli zamiast jednego rysunku dla wszystkich wartosci masz osobny rysunek dla kazdej wartosci?

Trajter napisał/a:
natomiast nie ma różnicy, czy będzie ona w poziomie, czy w pionie - wartości procentowe będą takie same.

Tylko dlatego ze wymuszasz pozioma skale, tak zeby pasowala do konkretnego przypadku. Rownie dobrze mozesz wrysowac skale pod katem 37,821764653°.
Ostatnio zmieniony przez martin 31-10-2014, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 13:12   

martin napisał/a:
Czyli zamiast jednego rysunku dla wszystkich wartosci masz osobny rysunek dla kazdej wartosci?

Co więcej takich rysunków będzie nieskończenie wiele, tak jak nieskończenie wiele jest punktów na prostej.

martin napisał/a:
Skala pozioma nie ma sensu bo nie jest jednoznaczna.

W takim razie, która pionowa skala jest dla Ciebie jednoznaczna - patrz załączony rysunek.
Ostatnio zmieniony przez Trajter 31-10-2014, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-10-2014, 13:35   

Trajter napisał/a:
Co więcej takich rysunków będzie nieskończenie wiele, tak jak nieskończenie wiele jest punktów na prostej.

W wypadku pionowej skali nie - wszystkie kombinacje GF mozna umiescic na jednym rysunku.

Trajter napisał/a:
W takim razie, która pionowa skala jest dla Ciebie jednoznaczna - patrz załączony rysunek.

Nie zrozumiales czym jest GF. Skala ma byc miedzy dwoma scisle zdefiniowanymi punktami a nie w przypadkowym miejscu.

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 14:20   

martin napisał/a:
Nie zrozumiales czym jest GF. Skala ma byc miedzy dwoma scisle zdefiniowanymi punktami a nie w przypadkowym miejscu.

Martin - chciałbym się upewnić, czy w takim razie dobrze interpretuję GF. Zobacz na załączony rysunek i potwierdź, czy jest prawidłowy. Jeśli nie to zamieść właściwy.
Ostatnio zmieniony przez Trajter 31-10-2014, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-10-2014, 14:29   

Z niewielka poprawka - procenty liczymy od "dolu" czyli do lini cisnienia otoczenia - ok.

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 14:32   

martin napisał/a:
Z niewielka poprawka - procenty liczymy od "dolu" czyli do lini cisnienia otoczenia - ok.

Dobrze, a czy mógłbyś zamieścić właściwie policzony i oznaczony rysunek na wzór tego, który ja zamieściłem?

Może będzie szybciej - sprawdź, czy ten rysunek jest poprawny teraz.
Ostatnio zmieniony przez Trajter 31-10-2014, 14:47, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-10-2014, 16:21   

Jest poprawny

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 16:35   

To co Ci przeszkadza w zrozumieniu, że jest również tak, jak na zamieszczonym tutaj rysunku oraz, że:
-wynika to z prawa Talesa
-skala jest liczona w każdym punkcie osobno gdyż odległość AB jest różna od CD – tak samo jak długości GH jest różna od długości EF
-nie ma różnicy, czy skala procentowa będzie umieszczona pionowo, czy poziomo dla dowolnego punktu na linii GF Hi – GF Lo
Ostatnio zmieniony przez Trajter 31-10-2014, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-11-2014, 00:34   

Prawo Talesa znam, nie musisz mi go tlumaczyc. To co rysujesz jest ok - tylko ze nie o tym rozmawiamy.

Wrysuj tak jak prosilem cztery komplety w jeden uklad koordynatow - dokladnie tak, jak ja to zrobilem powyzej, potem bedziemy kontynuowac.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2014, 20:56   

Narysowałem pierwszą wersje GF'ów w nieco czytelniejszej formie (tak mi się wydaje) jakby co czekam na uwagi...

Przy okazji rysowania wyszło mi ze można zinterpretować GFLo na co najmniej 3 sposoby. Jeden tak jak narysowany powyżej w punkcie pierwszego przystanku mamy współczynnik bezpieczeństwa równy GFLo, drugi o którym pisałem gdzie wartość GPLo osiągamy dla pierwszego przystanku dla wartości M, trzeci wynika zaś ze zwyczajowego przyjęcia przystanków co 3m - czyli gradient GPLo jest osiągany na pierwszym przystanku będącym wielokrotnością 3m. Różnice nie będą duże, ale wystarczające aby pogramy/komputery interpretujące to na różne sposoby delikatnie się rozjechały :-)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 02-11-2014, 21:07   

Dla mnie nienaturalne sa kierunki wzrostu cisnien - koordynaty ida w negatywna strone, wartosci jednak rosna pozytywnie.

Pozatym ten profil bardzo przypomina optycznie klasyczny profil wynurzenia "glebokosc vs. czas" - moze powodowac ze ogladajacy nie zrozumie ze sa to dwie zupelnie inne rzeczy.

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 09:42   

martin napisał/a:
Pozatym ten profil bardzo przypomina optycznie klasyczny profil wynurzenia

Chciłałem aby przypominał. W końcu nie są czymś całkowicie niepowiąznym. W obu jedna z osi jest tym samym. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni że jak rysujemy profile nurkowaniato sa one pod osią a nie nad. Gdy głebokości czy jak kto woli ciśnienia rosną my sobie rysujemy je w dół.
Dzięki temu też gradient Lo jest na dole a Hi na górze, zgodnie z nazwami, mi się tak łatwiej zapamiętuje... Oczywiscie można to komuś utrudnic odbiór. Czekam na dalsze uwagi czy sumarycznie ta zamiana osi ułatwia czy utrudnia odbiór. Jak już będzie OK to wgram nowy rysunek na Nurkopedię.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 03-11-2014, 09:44, w całości zmieniany 1 raz  

bgladysz 

Stopień: TDI SM TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 10:37   

Jeśli trzymamy się praktyki nurkowej, to pionowe składowe schodkowej linii wynurzenia powinny być równe (lub być swoją wielokrotnością). Tak samo poziome składowe nie powinny sięgać do linii równoważącego się ciśnienia, tylko do punktu, w którym linia GF przy danym ciśnieniu gazu inertnego przecina się z ciśnieniem kolejnego, płytszego przystanku. Nota bene na osiach można spokojnie zaznaczyć jednostki i wartości - szczególnie wartości ciśnienia kolejnych przystanków. I jeszcze drobiazg - współczynnik bezpieczeństwa (minimalny) - czyli to co rozumiem jako GF - to raczej odległość od linii GF (a nie linii wynurzenia) do linii M wartości. Odległość od linii wynurzenia to raczej jakiś chwilowy margines bezpieczeństwa, który niesie IMHO niewielkie wartości poznawcze.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 10:39   

mi_g napisał/a:
Dzięki temu też gradient Lo jest na dole a Hi na górze, zgodnie z nazwami, mi się tak łatwiej zapamiętuje

:tak:

bgladysz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 10:39   

Można też dla przejrzystości oznaczyć punkt rozpoczęcia odsycania.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 03-11-2014, 12:55   

mi_g napisał/a:
W końcu nie są czymś całkowicie niepowiąznym.

Sa zupelnie czyms innym. Jeden to cisnienie otoczenia vs cisnienie gazu w tkance, drugi to cisnienie otoczenia vs czas. Dla mnie dwie zupelnie inne rzeczy.

mi_g napisał/a:
Gdy głebokości czy jak kto woli ciśnienia rosną my sobie rysujemy je w dół.

Rozbija sie o oznaczenie.

mi_g napisał/a:
Oczywiscie można to komuś utrudnic odbiór.

Jestem inzynierem, wiec pewne odbiory moga byc inne niz w przypadku standardowego zjadacza chleba. Oryginal tez byl robiony przez inz. IIRC.

bgladysz napisał/a:
Można też dla przejrzystości oznaczyć punkt rozpoczęcia odsycania.

Odsycasz sie powyzej lini rownowagi cisnienia.

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 13:47   

martin napisał/a:
Jestem inzynierem,

Ja również ale często spotykam ludzi który mówią że nie rozumieją bo to jakieś magiczne :-)
martin napisał/a:
Sa zupelnie czyms innym.

Są czymś innym, ale mają wspólny parametr (ciśnienie otoczeni/głebokość). Gdy na jednym rysunku rysujemy dla samochodu zalezność drogi od czasu czas, a następnie na innym rysunku drogi i zużycia paliwa to pomimo że to dwie różne zależności nikt z tego powodu nie zmaienia osi (choć oczywiście ich układ jest bez znaczenia).

bgladysz napisał/a:
Jeśli trzymamy się praktyki nurkowej, to pionowe składowe schodkowej linii wynurzenia powinny być równe (lub być swoją wielokrotnością).

Tak, masz racje.

bgladysz napisał/a:
Tak samo poziome składowe nie powinny sięgać do linii równoważącego się ciśnienia, tylko do punktu, w którym linia GF przy danym ciśnieniu gazu inertnego przecina się z ciśnieniem kolejnego, płytszego przystanku.

No tu już niekoniecznie, bo to prawda tylko wtedy gdy właśnie ta tkanka jest tkanką wiodącą.
Faktycznie linia wynurzenia powinna w pionie pzresówać się o stałą wartość, natomiast niekoniecznie musi dotykać Lini GF 20/80 ani lini równaowagi cisnień, jedyne co to nie moze poza nie wyjść.

bgladysz napisał/a:
Nota bene na osiach można spokojnie zaznaczyć jednostki i wartości - szczególnie wartości ciśnienia kolejnych przystanków.

Niestey jak zaznacze jedynostki to bedzie trzeba narysować wartość M dla konkretnej tkanki a wtedy maksymalna różnica kątów nachylenia pomiędzy wartością M a linią równowagi ciśnień wyniesie 17* bedzie trudno pomiędzy nie wrysowac gradienty.

bgladysz napisał/a:
Odległość od linii wynurzenia to raczej jakiś chwilowy margines bezpieczeństwa

Tak to chwilowy.
bgladysz napisał/a:
współczynnik bezpieczeństwa (minimalny) - czyli to co rozumiem jako GF - to raczej odległość od linii GF (a nie linii wynurzenia) do linii M wartości

Tyle że w takim przypadku zawsze wynosi on GFHi (zakładajac że to ta tkanka trzymała nas na najwyższym przystanku, też mało poznawcze.

bgladysz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 15:03   

mi_g napisał/a:
bgladysz napisał/a:
Tak samo poziome składowe nie powinny sięgać do linii równoważącego się ciśnienia, tylko do punktu, w którym linia GF przy danym ciśnieniu gazu inertnego przecina się z ciśnieniem kolejnego, płytszego przystanku.

No tu już niekoniecznie, bo to prawda tylko wtedy gdy właśnie ta tkanka jest tkanką wiodącą.

Jasne. Co gorsza na różnych etapach wynurzenia różne tkanki będą wiodące.

mi_g napisał/a:
bgladysz napisał/a:
Nota bene na osiach można spokojnie zaznaczyć jednostki i wartości - szczególnie wartości ciśnienia kolejnych przystanków.

Niestey jak zaznacze jedynostki to bedzie trzeba narysować wartość M dla konkretnej tkanki a wtedy maksymalna różnica kątów nachylenia pomiędzy wartością M a linią równowagi ciśnień wyniesie 17* bedzie trudno pomiędzy nie wrysowac gradienty.

Wolność artysty ;) (bo nie inżyniera, w końcu mamy linię równego ciśnienia, więc wyskalowanie osi i tak jest jasne)
Choć zgaduję, że taki opis osi pionowej mógłby ułatwić odbiór.

mi_g napisał/a:
bgladysz napisał/a:
współczynnik bezpieczeństwa (minimalny) - czyli to co rozumiem jako GF - to raczej odległość od linii GF (a nie linii wynurzenia) do linii M wartości

Tyle że w takim przypadku zawsze wynosi on GFHi (zakładajac że to ta tkanka trzymała nas na najwyższym przystanku, też mało poznawcze.

Ale to albo się nie zrozumieliśmy, albo ja czegoś nie rozumiem ;)
GF to linia wyznaczająca zbiór maksymalnych względnych przesyceń (M wartości odniesionych do izobary) dla jednej tkanki w zależności od ciśnienia otoczenia. Przesyceń, które liniowo zmieniają się pomiędzy GFlo i GFhi wraz ze spadkiem ciśnienia. Dlatego nie rozumiem dlaczego miałyby one wynosić cały czas GFhi...
Jeśli dobrze rozumiem, dla hipotetycznej sytuacji z 3 przystankami i GF 20/80, środkowy przystanek będzie się odbywał z GF na poziomie ok. 50. Mylę coś?

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 15:19   

Trochę szkoda że zeszliśmy z dyskusji czym są GF na Talesa ale w sumie ok.

Cytat:
Odsycasz sie powyzej lini rownowagi cisnienia
.
To właściwie nie jest prawa. Powyżej linii równowagi ciśnienia następuje przesycenie - to znaczy prężność gazów obojętnych (sumarycznie) w hipotetycznej tkance jest większa od ciśnienia otoczenia i mogą się formować pęcherzyki ale w przestrzeni do linii M-wartości jest to mało prawdopodobne (chociaż czym bliżej linii M-wartości tym prawdopodobieństwo formowania się większych i liczniejszych pęcherzyków rośnie i dlatego właśnie GF).

Odsycanie następuje w momencie kiedy pojawia się gradient między prężnością danego gazu na przykład w tkance a jego prężnością na drodze z organizmu czyli na przykład w krwi. Dlaczego to jest ważne. Jeżeli zmienimy gaz oddechowy na stałej głębokości (nie zmieniając ciśnienia otoczenia tylko zmieniając skład procentowy a tym samym ciśnienie parcjalne na przykład azotu) to chwilowa wielkość przesycenia się nie zmieni ale może zmienić się kierunek dyfuzji, czyli w danym momencie możemy być poniżej linii równowagi ciśnienia i jednocześnie dana hipotetyczna tkanka zacznie się odsycać.

Odsycanie się i nasycanie się oraz moment formowania się pęcherzyków są powiązane ale w pewien sposób należy rozważać je oddzielnie.
MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu