Strona Gwna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Długie włosy
Autor Wiadomo
Kelo 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Doczy: 07 Sie 2007
Skd: Kobylec
Wysany: 06-04-2008, 15:51   Długie włosy

Kieruje pytanie do długowłosych nurków co robicie ze swoimi włosami podczas nurkowania. Ja mając jeszcze rok temu długie włosy miałem kłopoty, pomimo tego że chowałem włosy pod kaptur potrafiły mi one wychodzić z niego i rozszczelniać maskę.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Doczya: 06 Maj 2003
Skd: Warszawa
Wysany: 06-04-2008, 16:01   

Wkladajac maske musisz sprawdzic - a najlepiej zeby to zrobil partner - czy jakies klaki nie weszly pod maske.

A poza tym zwiazuje wlosy w maly kok i chowam pod kapturem. A jak juz wlozysz maske to jeszcze przejedz palcem pod brzegiem kaptura, tak zeby na pewno ulozyl sie na plaszczu maski i nie wszedl pod nia.

Mania

lkulos 

Stopień: DEEP+AOWD+EAN IANTD
Kraj:
Poland

Doczy: 23 Lis 2005
Skd: Mysłowice
Wysany: 06-04-2008, 16:01   Re: Długie włosy

Kelo napisa/a:
co robicie ze swoimi włosami podczas nurkowania.

ganeralnie obcinamy bo lubią
Kelo napisa/a:

rozszczelniać maskę

:ok2:
pozdrawiam

Marcin_alien 

Stopień: IANTD Instr.
Kraj:
Poland

Doczy: 17 Sie 2003
Skd: LV 462
Wysany: 06-04-2008, 17:23   

sciagam frotka i pod kaptur :ok2:
przed zalozeniem maski upewniam sie, ze nic nie wystaje spod maski
:alien:

snupi 

Stopień: padi
Kraj:
Poland

Doczy: 28 Pa 2006
Skd: śląsk
Wysany: 07-04-2008, 02:21   

Kelo napisa/a:
Ja mając jeszcze rok temu długie włosy miałem kłopoty, pomimo tego że chowałem włosy pod kaptur potrafiły mi one wychodzić z niego i rozszczelniać maskę.

to znaczy że one żyją - tylko są troszkę złośliwe- ale dobrze że nie zakręcały Ci butli

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Doczy: 15 Maj 2005
Skd: Poznań
Wysany: 07-04-2008, 09:18   

:D

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Doczy: 16 Lis 2004
Skd: Lublin
Wysany: 07-04-2008, 11:00   

snupi napisa/a:
Kelo napisał/a:
Ja mając jeszcze rok temu długie włosy miałem kłopoty, pomimo tego że chowałem włosy pod kaptur potrafiły mi one wychodzić z niego i rozszczelniać maskę.

to znaczy że one żyją - tylko są troszkę złośliwe- ale dobrze że nie zakręcały Ci butli

leżę! :aaa:

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Doczya: 22 Pa 2006
Skd: Kraków
Wysany: 07-04-2008, 15:52   

Właściwie z długimi jest mniejszy problem wg mnie - zwykle mam długie i wystarczy, że przypilnuję przy ubieraniu kaptura, żeby były "gdzieś z tyłu". Doszłam do wprawy, więc frotki mi niepotrzebne. Czasami wręcz puszczam je luzem i wyłażą dołem z laptura, dołem nie ma maski, więc mi nie rozszczelniają :) Natomiast gorzej było przy długościach niezbyt długich w okolicach twarzy - np. dłuższa grzywka - tu już frotki nie pomogą, toto lubiło wyłazić bokami. Pozostawała dokładność przy ubieraniu kaptura i cierpliwe wpychanie ich pod kaptur, potem uważne nakładanie maski, potem to, o czym Mania pisała - przejechanie łapką dookoła pod kapturem no i poddanie się oględzinom partnera. Teraz grzywka mi już odrosła, więc mam łatwiej. Ale za jakiś czas wrócę do tych trudności... Fryzjer też musi zarobić... :)
N.

marta_d 

Stopień: CMAS/TDI
Kraj:
Poland

Doczya: 11 Wrz 2007
Wysany: 16-04-2008, 11:30   

snupi napisa/a:
Kelo napisa/a:

dawno się tak nie uśmiałam :)

a tak na serio to może wystarczyłoby je rzeczywiście spiąć? Przyznam się, że nie miałm nigdy takich problemów choć od zawsze mam b.długie włosy... cóż, widocznie Twoje są bardziej psotne ;)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Doczy: 08 Mar 2006
Wysany: 17-04-2008, 10:03   

w Egiptowie niektóre rybki przeżywają sporą fascynację takimi włosami...trzeba uważać ;>

DżejDżej 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Doczy: 28 Lut 2008
Skd: Wrocław
Wysany: 17-04-2008, 12:31   

Zaczynałem przygodę z nurkowaniem mając bardzo długie włosy. Przyznać trzeba, że to udręka. Nie wspominając już ile czasu trzeba je suszyć, gdy się wychodzi z basenu...

Rada prosta. Złapać wszystkie włosy i związać gumką. Odstające kłaki, wpadające na twarz wyrwać :P Kitkę wrzucić pod piankę. Zapiąć przy asyście partnera.

Rada jeszcze prostsza. Przyciąć :] Można się przyzwyczaić do nieco krótszych ;)

Bezimienna 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Doczya: 09 Mar 2008
Skd: Polska
Wysany: 29-04-2008, 20:35   

A może zastosować opaskę? Nie wiem jak zadziala w praktyce bo jeszcze nie testowałam, ale ogólnie mam ten sam problem...

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Doczy: 18 Lut 2008
Skd: ...
Wysany: 02-05-2008, 15:21   

Ja ogólnie staram się powpychać wszystkie pod ocieplacz ale jak wyłażą dołem to jeszcze zakładam na nie skarpetę. A wokół szyi to już się trzeba bardziej namęczyć - można zaczesać z przodu na klate a z tyłu na plecy. No i jeszcze oczywiście nadgarstki - tym razem zaczesujemy w kierunku łokcia, chyba że używamy suchych rękawic to wtedy nawet pomagają.
Pozdrawiam.

alhanna
[Usunity]

Wysany: 02-05-2008, 16:58   

Miły Maciej napisa/a:
Ja ogólnie staram się powpychać wszystkie pod ocieplacz ale jak wyłażą dołem to jeszcze zakładam na nie skarpetę. A wokół szyi to już się trzeba bardziej namęczyć - można zaczesać z przodu na klate a z tyłu na plecy. No i jeszcze oczywiście nadgarstki - tym razem zaczesujemy w kierunku łokcia, chyba że używamy suchych rękawic to wtedy nawet pomagają.

Wstaw prosze swoje zdjecie do posta, bo mnie zaciekawiles tym opisem.
A kciuk przeciwstawia sie pozostalym 4 palcom - jak u ludzi? Czy chwytasz przedmoty nachwytem? :))

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Doczy: 18 Lut 2008
Skd: ...
Wysany: 02-05-2008, 19:58   

alhanna napisa/a:
A kciuk przeciwstawia sie pozostalym 4 palcom - jak u ludzi? Czy chwytasz przedmoty nachwytem?

O qrde nie moge, jak skończe sie trząść to coś więcej napisze :))))))

alhanna
[Usunity]

Wysany: 02-05-2008, 20:27   

Miły Maciej napisa/a:
to coś więcej napisze

nie, daj zdjecia:)))

Wywietl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowied dla Wykop  Wypowied dla Facebook  Wypowied dla Wyczaj.to  Wypowied dla Gwar  Wypowied dla Delicious  Wypowied dla Digg  Wypowied dla Furl  Wypowied dla Google  Wypowied dla Magnolia  Wypowied dla Reddit  Wypowied dla Simpy  Wypowied dla Slashdot  Wypowied dla Technorati  Wypowied dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: