witam mam pytanko zamierzam iść na kurs nurkowy ale ostatnio jak byłem na basenie to zanurkowałem i na głębokości 2 m - 2,5 m spróbowałem przedmuchać uszy tylko że woda dostała mi się do przewodów oddechowych czy wynika to z mojego braku umiejętności wykonania tej czynności czy może po prostu powinienem iść do laryngologa a może to normalne że czasem się tak zdarza. Dodam jeszcze tylko że kiedy na powierzchni dmuchnę w uszy to słyszę charakterystyczne pyknięcia w obu uszach czyli teoretycznie wszystko ok. Proszę o odpowiedz pozdrawiam
witam mam pytanko zamierzam iść na kurs nurkowy ale ostatnio jak byłem na basenie to zanurkowałem i na głębokości 2 m - 2,5 m spróbowałem przedmuchać uszy tylko że woda dostała mi się do przewodów oddechowych czy wynika to z mojego braku umiejętności wykonania tej czynności czy może po prostu powinienem iść do laryngologa a może to normalne że czasem się tak zdarza. Dodam jeszcze tylko że kiedy na powierzchni dmuchnę w uszy to słyszę charakterystyczne pyknięcia w obu uszach czyli teoretycznie wszystko ok. Proszę o odpowiedz pozdrawiam
A nurkowałeś w masce, czy okularkach? jeśli w okularkach, to pewnie po prostu woda wlała Ci się do nosa. BTW okulary pływackie nie są dobre do głębszych zanurzeń, nawet na basenie, bo nie możesz wyrównać ciśnienia i mogą popękać Ci naczynka skóry.
a teraz pytanie z innej beczki - choć dotyczące ucha... Co w przypadku, gdy nurkuje się kilka dni z rzędu i po kilku dniach od ostatniego nurkowania jest się "lekko głuchawym" - uszy nie bolały i nie bolą, brak problemów w wodzie (z wyrównywaniem ciśnienia) max. głębokość 26m, lekka głuchota po nurkowaniu w ciepłych wodach egiptu... czy mam się tym nie przejmować? I spokojnie zanurkować w zimniejszych naszych wodach? To normalne?
Ostatnio zmieniony przez wielki(mały;)błękit 13-08-2008, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
to i ja sie podlacze z pytankiem w praym uchu problem z przedmuchaniem znany charakterystyczny swist laryngolok mowi ze ucho ok zatoki niby tez czy moze byc to na tle alergicznym bo taka teorie tez slyszalem i czy ktos juz sie pod tym katem leczyl??
Ostatnio zmieniony przez scout 20-08-2008, 00:24, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko