czy ktos z Was wie gdzie moge dowiedziec sie czegos na temat nurkowania osób niepełnosprawnych? znalazlam troche info w internecie na temat systemu szkolenia HSA, projektu TIDE, ale czy jest jakas literatura na ten temat?
bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam
Wiek: 45 Dołączyła: 01 Sie 2005 Posty: 70 Skąd: MS USA/Lublin
Wysłany: 10-08-2005, 11:40
spróbuj może poszukać czegoś na temat IAHD (International Association for Handicapped Divers). W ubiegłym roku była impreza pod patronatem tej instytucji - pierwsza tego typu inaugurująca cykl "Dive Challenge Tour". Zorganizowała ją szkoła nurkowania Aquatek, która jest jedynym w polsce centrum szkolenia instruktorów wg standardów IAHD. Potem były zapisy na kurs IAHD Open Water DIver. Spróbuj może skontaktować się z tą szkołą...
Szkolenia są skierowane do osób niepełnosprawnych ruchowo, ale również umysłowo, także niewidomych, nieslyszących, niemych.
(artykuł o tym był w Nurkowaniu 09/2004). Powodzenia
motylek [Usunięty]
Wysłany: 10-08-2005, 12:01
bardzo dziekuje!, gdybyscie jeszcze o czyms slyszeli to bardzo prosze -napiszcie.
pozdrawiam
O materiały raczej dość trudno, jak robiłam kurs dla instruktorów osób niepełnosprawnych to dostałam jedynie materiały w języku ojczystym organizacji czyli niemieckim, sama je sobie tłumaczyłam.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 17-10-2008, 15:36
Nad J. Wolskim, w ośrodku Wola (chyba nie przekręciłem) prowadzone są zajęcia z niepełnosprawnymi. Na pewno żeglarstwo, nurkowamie chyba też. Skontaktuj się z Antkiem Żychlińskim, który siedzi tam od pewnego czasu co roku.
Motylek jeśli wpadnie Ci w rękę jakiś program takiego szkolenia to podziel się jak możesz. Zabieram się za opracowanie takiego szkolenia w Słupsku. Z góry dziękuję. Oto mój meil wrobel@post.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko