Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyrównywanie ciśnienia w zatokach czołowych
Autor Wiadomość
kalel 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2009, 14:08   Wyrównywanie ciśnienia w zatokach czołowych

Witam.

Mam problem z wyrównywaniem ciśnienia w zatokach czołowch, ból rozpoczyna się na głębokości ok 4 m i trochę czasu mija zamnim ciśnienie w tym rejonie się unormuje, nie mam problemów z wyrównywaniem ciśnienia w w uszach i i innych martwych przrstrzeniach.
Oczywiście pójde z tym do laryngologa, ale ciekawi mie czy ktoś w z Was już się z tym spotkał...

Pozdrawiam.

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2009, 16:01   

Czy od zawsze, czy nagle się pojawiło?

Z zatokami trzeba delikatnie - wystarczy je trochę podrażnić i d. z nurkowania na pewien czas.

Ja w przeddzień rozpoczęcia kursu P1, trochę sobie zatoki przchłodziłem na rowerku, potem zrobiłem za nonszalanckie free... i cztery-pięć dni czekania na słoneczku, żeby zejść poniżej 2 m ;) .

Potem jeszcze chyba przez rok-półtora się woziłem (do zapalenia włącznie), aż starannie je obleczyłem i tragedii już nie ma...

P.
I

PS.
Równie dobrze może to być brak czapeczki, zwykłe podziębienie, problem anatomiczny, jak i "oddzwięki" skrzywionej przegrody nosowej...

kalel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2009, 16:46   

I napisał/a:
Czy od zawsze, czy nagle się pojawiło?

Trudno mi powiedzieć, jestem w czasie kursu, ale miałem tak na basenie i 3 tygodnie później na wodach otwartych.

WOJTASNUR 

Stopień: Pontos
Kraj:
Turkey

Wysłany: 07-06-2009, 20:44   

A co to za "innych martwych przrstrzeniach" ???

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 07-06-2009, 21:46   

kalel napisał/a:
Mam problem z wyrównywaniem ciśnienia w zatokach czołowch

Miales juz sprezania bez tych objawow? Slyszysz jakies odglosy przy sprezaniu/rozprezaniu? Masz glut w masce podczas rozprężania? Mozesz wykluczyc allergie lub przeziebienia?

kalel napisał/a:
...ciekawi mie czy ktoś w z Was już się z tym spotkał.

Tak - w okresie wiosenny, gdy wszelakie dziadostwo kwitnie, czasami po (wyleczonych) przeziębieniach. Sprężaniu zazwyczaj towarzyszy lekki świst. Przy rozprężaniu zawartość zatok zostaje zazwyczaj wypchnięta do maski.

I 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2009, 22:19   

kalel napisał/a:
Trudno mi powiedzieć, jestem w czasie kursu, ale miałem tak na basenie i 3 tygodnie później na wodach otwartych.

Wg. mnie masz dwa wyjścia:

- nosić czapkę, dać odpocząć zatokom w komforcie :) , ostrożnie trochę później próbkować (może to tylko przejsciowe)

- znależć dobrego laryngologa, co ma pojęcie o nurkowaniu, a i CT dla niego to nie czarna magia ;) .
Pewnie, jak niczego konkretnego nie zobaczy "szkiełkiem i okiem", zostanie właśnie tomografia komputerowa zatok. B. tania nie jest, ale może coś konkretnego pokaże.
(w moim przypadku zwykły roentgen był tylko niepotrzebnym "marnowaniem żyć" ;) ).

P.
I

kalel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2009, 11:20   

martin napisał/a:
Miales juz sprezania bez tych objawow?

Nie, zawsze gdy schodze pod wode mam z tym problem.

martin napisał/a:
Slyszysz jakies odglosy przy sprezaniu/rozprezaniu? Masz glut w masce podczas rozprężania? Mozesz wykluczyc allergie lub przeziebienia?

Nie towarzyszą żadne odgłosy, co do przeziębienia i alergii to jestem czysty a i glutów w masce nie rejestrowałem. Mogę tylko powiedzieć, że całe życie jestem lekko "pociągający"

Zatoki nosowe, uszy w porządku tylko czołowe nawalają.

Zna ktoś konkretnego laryngologa w Poznaniu, do którego mógłbym się zgłosić i nie wywalić siana na darmo???
Ostatnio zmieniony przez kalel 08-06-2009, 11:21, w całości zmieniany 1 raz  

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-06-2009, 17:48   

jeżeli by to było przeziębienie/alergia to dotyczyłoby raczej nie tylko zatok czołowych...
czy ból jest równomierny po obu stronach?
gdzie dokładnie Cię boli i w jaki sposób?
może to być związane z przewlekłym stanem zapalnym np na skutek alergii (ale nie tylko), mogą się tam znajdować torbiele, polipy, może być obrzęk błony śluzowej...
może być też jakaś anatomiczna zmiana.
generalnie jeśli zatoka/zatoki są "zapchane" - zwykły rentgen to pokaże.
nie sądzę że poza prywatną praktyką jakikolwiek lekarz skieruje na tomografię bo "chce się nurkować", niestety, najpierw zaczyna się od tańszych badań, ale akurat zatoki w miarę można zobrazować w rtg.
laryngolog przydałby się też by obejrzeć stan przegrody nosowej oraz błony śluzowej w nosie, co pozwoli już dużo przypuszczać na temat tego co może być w zatokach.
może okaże się że nie jest to takie groźne i leczenie doraźne bardzo pomoże już od pierwszego razu?
niemniej jednak warto aby laryngolog to zobaczył i wcale nie musi się on znać na nurkowaniu, akurat w tej sprawie wiedza nurkowa jest mało potrzebna.
niestety w okolicach Poznania nie znam nikogo z tej branży.
ale ludzi tu sporo...

Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2009, 10:39   

Miałem ten sam problem. Poradziłem sobie w następujący sposób:
- w przeddzień nurkowania profilaktycznie IBUPROM ZATOKI;
- jeśli coś zalega - również w przeddzień (nigdy bezpośrednio przed nurkowaniem) krople XYLORHIN
- zawsze po nurkowaniu (i przed, jeśli jest chłodno) CZAPKA WEŁNIANA LUB BAWEŁNIANA - nigdy akrylowa czy inne plastiki.

Zapewniam że działa.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-06-2009, 18:06   

Grzegorz_N napisał/a:
Miałem ten sam problem

te same objawy...
ale mogą one wynikać z zupełnie innego problemu.

kalel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2009, 20:42   

nurkot napisał/a:
zy ból jest równomierny po obu stronach?

Tępy ból odczuwam po obu stronch nad łukami brwiowymi.

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 09-06-2009, 21:07   

kalel napisał/a:
nurkot napisał/a:
zy ból jest równomierny po obu stronach?

Tępy ból odczuwam po obu stronch nad łukami brwiowymi.

Przejdź się do laryngologa, zrobisz sobie fotkę zatok i coś więcej Ci powie. Niestety nie znam żadnego "nurkowego", którego mógłbym polecić ale popytaj w klubach, kogoś powinni mieć. W ostateczności może przecież być też taki "zwyczajny" ;)

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 10-06-2009, 09:44   

kalel napisał/a:
Zna ktoś konkretnego laryngologa w Poznaniu, do którego mógłbym się zgłosić i nie wywalić siana na darmo???

Cześć.
Idź do dr. Małgorzaty Wierzbickiej, Poznań, ul. Grunwaldzka 38A, tel. 864 20 25. Sama nie nurkuje ale jest kumata, pomogła już kilku moim znajomym.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu