przychodzę do Pani/Pana z bardzo nietypową sprawą:
Nie mogę otworzyć oczu pod wodą. ... ... Nawet przy czystej wodzie. Jak tylko otworzę to od razu czuję pieczenie i odruchowo zamykam. Musze je dokładnie wytrzeć, inaczej przez ból nie mogę ich otworzyć. Wiecie może co z tym fantem zrobić? Niedługo rozpoczynam kurs OWD i muszę coś na to poradzić.
nie wiem czy tez tak macie ale np jak otwieram oczy w slonej wodzie i sa cale zalane jest oki ale jak np kropla tej samej wody wpadnie do oka to placze jak cholera, mam na mysli slona wode
Ostatnio zmieniony przez lkulos 22-04-2009, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-04-2009, 11:32
lkulos napisał/a:
nie wiem czy tez tak macie ale np jak otwieram oczy w slonej wodzie i sa cale zalane jest oki ale jak np kropla tej samej wody wpadnie do oka to placze jak cholera, mam na mysli slona wode
Bo woda słona nie szczypie normalnie, a dopiero jak wysycha
Dlatego zdjęcie maski w Egipcie nie stanowi problemu, ale wynurzenie się bez maski jest swego rodzaju dyskomfortem na powierzchni. Zanim człowiek się nie przyzwyczai, rzecz jasna.
~BitPump
Ostatnio zmieniony przez BitPump 22-04-2009, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
Czysta woda, czyli np. podczas mycia pod prysznicem. A np. w Bałtyku lub na Chorwacji to po obmyciu oczów wodą morską muszę otrzeć okolice oczu i po chwili dopiero mogę otworzyć (choć też szczypię, ale idzie wytrzymać).
Właśnie w tym polega problem ;p Przed chwilą zrobiłem test w misce to na ok 10 s moge otworzyć oczy jeśli cały czas są pod wodą, potem trochę szczypią. Ale idzie wytrzymać.
Jak to niektórzy mawiają - Czeba ćwiczyć
Pozdrawiam
mad_fighter
Edit:
W sumie temat nieważny - w misce wszystko jest prostsze niż pod prysznicem ;D . Robiłem symulowane zalanie maski - Zanurzam głowę (jestem w masce)- otwieram oczy (zalewa mi maskę) - wynurzam głowę (maska przedmuchana). Żadnego wycierania i bólu - w słonej wodzie powinno być znośnie.
Dzięki za wcześniejsze posty - to one natchnęły mnie do spróbowania, gdy oczy mam cały czas zanurzone.
Ostatnio zmieniony przez mad_fighter 22-04-2009, 15:37, w całości zmieniany 1 raz
Na początku miałem podobnie, u mnie chęć nurkowania była silniejsza niż ból, za przeproszeniem, gałek
Polecam następujący sposób : codziennie, cały czas w trakcie brania prysznica spędzałem w masce wypełnionej wodą ( fotek nie zamieszczę ). Po miesiącu pomogło
Sposób ten pomógł mi również w normalnym oddychaniu pod wodą bez maski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko