Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
FILM: NURKOWANIE I HISTORIA JU-52
Autor Wiadomość
Arkadiusz 

Stopień: IANTD TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2009, 01:01   FILM: NURKOWANIE I HISTORIA JU-52

Film HD z nurkowania na wraku samolotu Junkers. Wrak leży całkiem płytko bo na 9 m w jeziorze w pobliżu Narwiku. Świetne miejsce jako "washing dive" po kilku głębszych na morzu.

Pozdrawiam
Arek
www.podniesinski.pl

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-09-2009, 08:01   

Extra film i profesjonalny wstęp - Gratulacje

Arkadiusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2009, 19:30   

Chyba admin wyedytował mojego pierwszego posta. Link do wersji HD z większym obrazem jest oczywiście TUTAJ

ogrod 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-09-2009, 21:13   

Ładniutki.
pozdRO

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2009, 18:30   

+ 1 like :)

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2009, 14:54   

Reweleacja.

Ja tez tam chce. Kto sie wybiera ?

kierat 

Wysłany: 17-09-2009, 21:17   SUPER

Bardzo mi się podobają Twoje filmy - te oryginalne zdjęcia dodają klimatu.
Czy przy okazji mogę poprosić o namiary na wrak?

Pozdrawiam Witek

P.S. i stronę www też masz super....

Arkadiusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2009, 14:53   

Cieszę się że film Wam się podoba i dzięki za dobre słowa. Oprócz nich czekam na wszelkie uwagi, które pomogą mi doskonalić warsztat i robić ciekawsze filmy. Tak więc wyżywajcie się :)

a wrak leży tutaj: 68.55404547375502, 17.701377868652344
Wystarczy wkleić te namiary w google maps lub earth.

Arek
www.podniesinski.pl

ogrod 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2009, 12:15   

Mowilem ze ladnitki, chodzilo mi o film.Nie mam uwag, wszystko super. Jedyna uwaga, to taka, ze mnie tam nie bylo :ping:
pozdRO

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2009, 16:45   

Arkadiusz napisał/a:
Oprócz nich czekam na wszelkie uwagi, które pomogą mi doskonalić warsztat i robić ciekawsze filmy. Tak więc wyżywajcie się :)

Bardzo fajne jest budowanie nastroju - kontekst czyli historia zwiazana z tym jeziorem samolotami, lotniskiem.

Rzuca mi sie w oczy promowanie nazwiska na poczatku filmu. Generalnie lubie ogladac "dzielo" i potem na koncu dowiedziec sie kto je robil. Jak mi sie podoba - notuje w pamieci - jak nie podoba nie zapamietuje - tutaj jakos wyglada na promowanie sie.

Jakby sie "czepiac" to wlasnie fajna bylaby mapka - gdzie jest Narwik i jakis jeden rysunek.

Jakby zrobic z tego pelen dokument - to chetni bym zobaczyl kilka zdan wywiadu z jakims swiadkiem naocznym ...

Ale generalnie - jak pisalem wyzej - bardze mi sie podoba.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2009, 19:31   

Ja bym zrezygnował z ujęć z "modelem", co przy okazji skróciłoby nieco film. Poza tym nie mam uwag, podobało się. Tak sobie mysle, że rola modela jest dość niewdzięczna, nade wszystko powinien prezentowac nienaganny warsztat nurkowy, bo inaczej nieprofesjonalizm modela razi w kontraście do profesjonalizmu filmu...

Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2009, 21:35   

Zdradź proszę jaki utworek wykorzystałeś/wykorzystaliscie jako podkład dźwiękowy. Bardzo fajny filmik!

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-09-2009, 23:47   

Przyłączam się do gratulacji, dobrze skręcony filmik i super warunki.
Jedno pytanie, czy ten błyszczący element na wraku to płyta CD czy coś innego?
Osobiście bardziej mi się podobał schemat filmu z B-17.

Arkadiusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-09-2009, 00:53   

Po kolei:
jcsjacekj napisał/a:
Rzuca mi sie w oczy promowanie nazwiska na poczatku filmu. Generalnie lubie ogladac "dzielo" i potem na koncu dowiedziec sie kto je robil. Jak mi sie podoba - notuje w pamieci - jak nie podoba nie zapamietuje - tutaj jakos wyglada na promowanie sie.

A nie wolałbyś dowiedzieć się kto jest autorem zanim zdecydujesz czy warto obejrzeć film? Wybierając się do kina też najpierw sprawdzasz kto jest reżyserem bądź aktorem a potem decydujesz czy warto iść.
Promowanie? Nawet gdyby tak to nazwać, to nie widzę nic przeciwko. U nas skromność uważana jest za cnotę, a chwalenie się osiągnięciami jest źle postrzegane. Warto to zmienić. Chyba że wolisz reklamy :)
TomM napisał/a:
Ja bym zrezygnował z ujęć z "modelem", co przy okazji skróciłoby nieco film..

Bez nurka film byłby monotonny! Uwierz. Ciągłe oglądanie samego wraku naprawdę potrafi być nudne. A tak masz mały przerywnik. Model doskonale uatrakcyjnia film - a kolorowy jeszcze bardziej :) No i o ile jest łatwiej potem korygować balans czy kolory :)
TomM napisał/a:
Tak sobie mysle, że rola modela jest dość niewdzięczna, nade wszystko powinien prezentowac nienaganny warsztat nurkowy, bo inaczej nieprofesjonalizm modela razi w kontraście do profesjonalizmu filmu...

Przekażę dziewczynie - już masz przerypane :)
A jak ktoś ma ochotę robić za modela i oświetleniowca w najbliższych filmach to zapraszam.
Rolek napisał/a:
Zdradź proszę jaki utworek wykorzystałeś/wykorzystaliscie jako podkład dźwiękowy

Zapomniałem zamieścić tego w końcowych creditach – to oczywiście X-RAY DOG.
Plotek napisał/a:
Jedno pytanie, czy ten błyszczący element na wraku to płyta CD czy coś innego?

To mi wyglądało na dużą metalową podkładkę pod śrubę która jest w tym miejscu wkręcona. Nie wiem po co to jest.
I jeszcze 2 informacje odnośnie pytań zadanych mailem.
Te metalowe przedmioty w środku samolotu to beczki z powietrzem, które wsadzone do środka miały spowodować że w przypadku nadchodzących roztopów samolot nie zatonie i utrzyma się na powierzchni. Widać to dokładnie na jednym ze zdjęć na początku filmu (1:18). Jak widać plan się nie powiódł.
A wrak jest pusty w głównej mierze nie dlatego że go rozgrabiono ale dlatego że jego części posłużyły do odrestaurowania wyciągniętych na powierzchnię pozostałych wraków.
Wszystkie te informacje znajdą się w filmie w wersji z lektorem.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-09-2009, 07:31   

Film świetny, gratulację !!!!

Arkadiusz napisał/a:
TomM napisał/a:
Tak sobie mysle, że rola modela jest dość niewdzięczna, nade wszystko powinien prezentowac nienaganny warsztat nurkowy, bo inaczej nieprofesjonalizm modela razi w kontraście do profesjonalizmu filmu...

Przekażę dziewczynie - już masz przerypane :)
A jak ktoś ma ochotę robić za modela i oświetleniowca w najbliższych filmach to zapraszam.

Tym bym się nie przejmował , to w końcu nie spot reklamowy, tylko tam wszystko jest nieskazitelne i wyidealizowane.
Tu kręcisz dokument o tym co dostrzegasz.
I Ty masz być profesjonalny a wokół nie poprawiaj rzeczywistości- taka jest.
Życzę jeszcze więcej tak dobrych produkcji.

Pozdrawiam Piotr

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-09-2009, 17:15   

Dodałbym trochę informacji technicznych o bohaterze tego materiału. Ale to kwestia konwencji. Mi się podoba. Ujęcie 8:02 - jak w perspektywie okna złapałbyś modela byłoby rewela.
A czym kręcisz podwodny materiał, jakie oświetlenie, jakim softem obrabiasz materiał?

Arkadiusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-09-2009, 22:19   

zbigniewb napisał/a:
A czym kręcisz podwodny materiał, jakie oświetlenie, jakim softem obrabiasz materiał?

Sony EX1/Gralmarine 2x45W HID/Adobe CS4 Production

amigo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-12-2009, 22:17   

Dla mnie super. gdzieś czytałem że Podniesinski jest rywalem dla Paćki! oglądam filmy obydwu i powiem że jestem za Arkiem ponieważ bardzo podobają si się w filmach historyczne wejściówki ( nie wszystkich) ,które wręcz celebrują same nurkowanie! których niestety u innych nie widziałem! Brawo jeszcze raz brawo! super. tymi filmami przekonałem do nurkowania parę osób!

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-12-2009, 13:12   

amigo napisał/a:
Dla mnie super. gdzieś czytałem że Podniesinski jest rywalem dla Paćki! oglądam filmy obydwu i powiem że jestem za Arkiem ponieważ bardzo podobają si się w filmach historyczne wejściówki ( nie wszystkich) ,które wręcz celebrują same nurkowanie! których niestety u innych nie widziałem! Brawo jeszcze raz brawo! super. tymi filmami przekonałem do nurkowania parę osób!

ups, dyskusja może się okazać drażliwa, ja bym nie starał się ocenić który lepszy, każdy z nich to zupełnie inny styl.
Paco sam kiedyś napisał, że filmy robi just for fun i dla inspiracji innych nurków, są one "surowe", do tego jest dość mocno zorientowany na jaskinie i dzieli się swoimi filmami z innymi nurkami za co należą się Paco wielkie słowa uznania. Jego filmy to coś w stylu zobaczcie moje zdjęcia z wakacji. Często mnie one wspierają w samotnych podróżach samolotem :)
Arkadiusz, dorabia do filmu całą otoczkę, robiąc pełnowartościowy film podobnie jak Northesea Explorers czy Luca Coltri, (ten ostatni to już pełna profeska ale i komercja). Przebitki zdjęcia i aktualnego widoku wraku są bardzo spektakularne. Takie filmy mogą się bardziej podobać a ich jedyną wadą jest brak możliwości ściągnięcia.
Jak dla mnie są inne, i każdy z nich ma swój indywidualny urok. To co je łączy do super jakość i wykonanie tzn. prowadzenie ujęć, światło, super miejsca, itp.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2009, 01:17   

Super film !
Gratulacje !

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu