Wysłany: 07-11-2009, 21:39 Hiszpania
Witam!
W przyszłym roku wybieram się na pół roku do Granady.
Czy ktoś z Was nurkował w tym rejonie i może podzielić się doświadczeniem? Jakieś bazy może polecacie? A może lepiej nie bawić się w bazy tylko samemu?
Druga sprawa to organizacja nurkowań: czy po kilku nurkach z bazą (w celu zaznajomienia się z rejonem) warto samemu sobie zorganizować nurkowanie (pod warunkiem znalezienia fajnego partnera/partnerki)? Czy jest tam problem z wypożyczeniem butli z gazem bez pakietu nurkowego? Co wtedy trzeba mieć ze sobą? Jak traktują takie osoby? Szczerze mówiąc to nie bardzo mi się uśmiecha 20 euro za każdego nurka;/ Czyli dziennie 40 euro przy dwóch nurkowaniach;/ Tym bardziej, że nie skończy się na 1 pakiecie (10 nurkowań = 200 euro) Jak to w ogóle jest: zazwyczaj tam są 2 nurkowania dziennie czy tylko jedno, bo jakoś dziwnie mam wrażenie, że jedno
I jeszcze dodatkowe pytanka. Czy są tam jakieś specyficzne przepisy dotyczące nurkowania? Czy jest wymagane pozwolenie na nurkowanie (chyba nie)? Czy rzeczywiście trzeba mieć certyfikat medyczny (o to zapytałam na forobuceo, ale i tu nie zaszkodzi )?
Nurkowałem w rejonie Costa Blanca, Moraira. Generalnie w miasteczkach nadmorskich są wszędzie bazy nurkowe. Musisz mieć certyfikat znanej organizacji i ubezpieczenie nurkowe. Wtedy nie powinno byc problemów z wypozyczeniem butli. Myslę, że jednak na początku zapłacic frycowe i podczas nurków pogadać gdzie sa fajne miejsca i jak sie tam dostać. Z ilościabywa różnie. jak byłem w sezonie mięli to tak zorganizowane, że jak była odpowiednia ilośc osób było wypłyniecie łodzią i 2 nury z przerwą; albo rano był jeden nurek, a po około 3 godzinach 2 nurek, wtedy mozna było iśc tylko na jednego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko