Wysłany: 23-08-2010, 14:48 Nowy rekord Darka "Miodzia" Wilamowskiego
Wczoraj Darek "Miodzio" Wilamowski wykonał nurkowanie na 264m w jeziorze Garda. Zanurzenie odbyło się przy stoku, a maksymalna głębokość została osiągnięta w 18 minucie. Darek spędził pod wodą 12 godzin i 30 minut podczas których zużył ponad 100.000 litrów gazu. To już czwarte nurkowanie Miodzia w tym jeziorze na głębokość przekraczającą 200m.
Gratulacje!!
Choć sam nie jestem zwolennikiem bicia rekordów, to styl w jaki Darek przeprowadza swoje akcje zasługuje na pełen szacun! Powodzenia w kolejnych przedsięwzięciach.
Paweł
Wysłany: 23-08-2010, 21:40
Miałem okazję poznać Miodzia na pikniku FFF nad jeziorem Białym. Bardzo sympatyczny człowiek. Znam tez osobiście jego "nadwornego mieszalnika" Roberta. Obu gratuluję wyczynu. Wiem że chłopaki współpracują perfekcyjnie i oby tak dalej.
Czekam na 300 Miodzia. Wiem że to na pewno nastąpi.
Wielkie gratulacje z Torunia!
Po pierwsze gratulacje dla Miodzia za konsekwentne przesuwanie poprzeczki coraz wyżej, a raczej głębiej
Robert, mógłbyś napisać parę słów o logistyce nurkowania? Czy jak poprzednie opisywane było wykonane bez support diverów?
Ja też gratuluje i jesli chcecie posłuchać opowieści o tym wydarzeniu jak było i jak mozna wytrzymać tyle pod wodą co się robi na tak długiej dekompresji to Miodzio jedzie do Marsa Alam w październiku i obiecał ze podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, bliższe infromacje na temat wyjazdu są w zaproszeniach w poscie wyjeżdżamy do Marsa Alam
Czy jest możliwość opublikowania profilu z tego nurka?
Niestety profilu z nurka nie będzie gdyż Miodzio pływał tylko z digitalami. Na chwilę obecną po prostu nie ma komputerów do takich nurkowań.
Jeśli chodzi o logistykę to nurkowanie tak jak poprzednie wykonane było przy stoku wzdłuż łańcucha opadającego do ok 90m a następnie poręczówce którą Darek zamocował podczas wcześniejszych nurkowań.
Nurkowanie odbyło się praktycznie samodzielnie, a naszym zadaniem było jedynie rozstawienie depozytów z gazami deko co zrobiliśmy dzień przed nurkowaniem finałowym. Jedynym nurkiem towarzyszącym Darkowi w tym dniu był Jarek "Dyrektor" który donosił ciepłe napoje i odbierał puste butle.
Miodzio świadomie zrezygnował z wsparcia supportu nurków bo jak dowodzi analiza podobnych nurkowań to raczej złudne zabezpieczenie,a bardzo komplikuje logistykę.
Jeszcze kilka słów o butlach bo było tego trochę, a z tym miałem najwięcej zabawy
Darek nurkował z twinsetem 2x20l 250bar z tmx 5/85, na zestawie zamocowana była butla 10l/250 bar, do inflacji suchego i skrzydła. Przy sobie miał jeszcze 6 butli stage:
2 stage 18l/250 bar z tmx 8/70
2 stage 13,6 oraz 11,1 do 250 bar z 10/65
2 stage 13,6 oraz 11,1 do 250 bar z 12/55
depozyty z gazami deko to:
na 96m twinset 2x12/250 bar z 15/50
na 69m twinset 2x15/250 bar z 18/4
na 51m twinset 2x12/250 bar z 25/40
na 39m twinset 2x12/250 bar z 30/35
twinset 2x12/250 bar z 35/30
stage 11,1 250 bar z 40/25
stage 11,1 250 bar z 45/20
2x stage 11,1 250 bar z 50/15
2x stage 11,1 250 bar z 60/10
2x stage 11,1 250 bar z 70/10
stage 11,1 250 bar z 80/10
2x stage 11,1 200 bar z tlenem
twinset 2x15 200 bar z tlenem
Tak więc było 7 twinsetów i 18 singli
Wysłany: 25-08-2010, 13:24
Napisałem trochę nieprecyzyjnie "profil", a tak naprawdę chodziło i o pełny run time. Czas zanurzenia, denny i przystanki oraz czas na nich, razem z gazami.
Submariner napisał/a:
Polluks napisał/a:
Czy jest możliwość opublikowania profilu z tego nurka?
Niestety profilu z nurka nie będzie gdyż Miodzio pływał tylko z digitalami. Na chwilę obecną po prostu nie ma komputerów do takich nurkowań.
Jest taki jeden. Heinrichs Weikamp DR5. Tutaj coś więcej KLIK
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko