Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SAC ACTUN
Autor Wiadomość
zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2011, 11:27   SAC ACTUN

6 lutego [URL=http://www.forums.caves.org/viewforum.php?f=6 ]tutaj[/URL] w temacie Sistema Sac Actun - pojawił się post z info, że 30 stycznia zespół Roberta Schmittnera połączy system Aktun Hu z systemem Sac Actun tworząc system o długości 217.363 m. Czwarty podwodny system jaskiń na świecie.

Czy połączenie Dos Ojos z Sac Actun może dac dłuższy system?
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 15-02-2011, 11:29, w całości zmieniany 1 raz  

Starnaś 

Stopień: dualCCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2011, 15:54   

Witam
poniżej masz listę najdłuższych podwodnych jaskiń na świecie w metrach. jeśli się uda, (a uda się na pewno - kwestia czasu) połączyć Sac Actun z Dos Ojos to powstanie system o łącznej długości conajmniej 283 km. Przy okazji będzie to druga co do długości jaskinia na świecie ( mokre i suche razem liczone) Obydwa systemy leżą bardzo blisko siebie i od paru lat wiele zespołów pracuje nad połączeniem. Od zeszłego roku do tej rywalizacji przyłączyłem się i ja:)

1 Sistema Sac Actun 215246
2 Sistema Ox Bel Ha 182153
3 Sistema Dos Ojos 67849
4 Sistema Xunaan Ha 49885

pozdrawiam
ks

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2011, 17:14   

Wow - bardziej kompetentnej osoby ten temat nie mógł znależc.

Witaj Krzysztof

W styczniu dane mi było zajrzec przez "dziurkę od klucza" w świat który jest Twoją domeną.
Byłem w Playa i nurkowałem w cenotach. Warto było tułuc się 12 godzin w samolocie.

Krzysztof - nurkowania w systemach jaskiń to dla normalnego nurka rec czarna magia.
Na czym polegają trudności w realizacji jukatańskiego projektu łączenia systemów jaskiń, projektu w którym bierzesz udział?

Starnaś 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2011, 20:10   

Jaskinie meksykańskie w stanie Quintana Ro to sieć korytarzy biegnących we wszystkie kierunki. Przypominają bardzo nieregularną pajęczynę. Wchodzi się do nich po przez senoty które łączą systemy jaskiniowe z powierzchnią i najczęściej powstały poprzez zawalenie sie stropu lub rozmycie szczelin skalnych. Poszczególne systemy mają najczęściej kilka senot poprzez które wchodzą nurkowie.
Łączenie jaskiń polega na znalezieniu drogi umożliwiającej przepłynięcie z jednego systemu do drugiego. W wypadku jaskiń Dos Ojos i Sac Aktun najmniejsza odległość pomiędzy nimi wynosi tylko kilkanaście metrów. Więc aż się prosiło by znaleźć drogę. Okazuje się jednak że to nie takie proste. W tym rejonie jest mnóstwo korytarzy o małych przekrojach. Mimo wielu prób jeszcze tego nie zrobiono. Cała ta praca odbywała się i odbywa dalej na głębokości zaledwie kilku, kilkunastu metrów.
Ja postanowiłem tego dokonać znacznie dłuższą i głębszą drogą czyli na głębokości 100 m gdzie się rozwija dolne piętro obydwu jaskiń. Ta wersja połączenie jest bardzo prawdopodobna ale logistycznie niezmiernie trudna. Na samej głębokości 100 m muszę przepłynąć prawie 2 kilometry przy okazji sprawdzając wszystkie rozgałęzienia dające możliwość połączenia. Na dodatek po drodze muszę pokonać 2 ciasne miejsca i jeden zacisk no-mont ( czyli wszystko zdjęte z siebie i trzymane w ręku ) na głębokości 75m.
By takie nurkowania wykonać bezpiecznie i skutecznie używam podwójnego rebreathera i dwóch skuterów a każde nurkowanie eksploracyjne trwa co najmniej kilka godzin.
W kwietniu szykuję się na kolejną wyprawę wraz ze swoim zespołem z nadzieją że teraz już zakończę projekt sukcesem. Nurkowania będą trwać po kilkanaście godzin a czasy denne na 100 m ponad dwie godziny. Rezerwuję na ten projekt aż 3 tygodni więc myślę że tym razem już się uda.

VECTORX 

Stopień: DSAT Tec Trimix
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2011, 22:50   

Starnaś napisał/a:
Nurkowania będą trwać po kilkanaście godzin a czasy denne na 100 m ponad dwie godziny. Rezerwuję na ten projekt aż 3 tygodni więc myślę że tym razem już się uda.
Napewno się uda Panie Krzysztofie ,trzymam kciuki :)

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2011, 09:56   

No ja tez trzymam kciuki Krzysiek !! Uważaj na siebie chłopie !

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2011, 11:34   

Starnaś napisał/a:
Jaskinie meksykańskie w stanie Quintana Ro to sieć korytarzy biegnących we wszystkie kierunki. Poszczególne systemy mają najczęściej kilka senot poprzez które wchodzą nurkowie.

Patrząc na mapkę to zabawa polega na:
- wejście do nurkowania w cenocie The Pit w systemie Dos Ojos
- wyjście z nurkowania w cenocie Blue Abyss w systemie Sac Actun
Dobrze myślę?

A jak to dziala kiedy:
- wejście do nurkowania w The Pit
- wyjście w cenocie nieznanym
Skąd się wie czy ten cenot należy do systemu Sac Actun?

W Grand Cenote jest mapa systemu Sac Actun - to jest olbrzymi system.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 17-02-2011, 11:45, w całości zmieniany 2 razy  

Starnaś 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2011, 14:52   

czołem

Cytat:
- wyjście z nurkowania w senocie Blue Abyss w systemie Sac Actun

Blue Abyss to studnia opadająca na 75 m do której chcę dopłynąć od strony Dos Ojos. Nie wychodzi ona na powierzchnie tylko jest w głębi jaskini. Najbliższa senota od której dopływam do Blue Abyss to Pat Cementery ( 40 minut płynięcia)

Każde nowe odkryte ciągi jaskini to przedłużenie jaskini a dopłyniecie do innego systemu to przedłużenie poprzez połączenie. wtedy całościowy system przyjmuje nazwę jaskini która przed połączeniem była dłuższa.

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2011, 17:51   

Starnaś napisał/a:
Najbliższa senota od której dopływam do Blue Abyss to Pat Cementery ( 40 minut płynięcia)

No to teraz wiem dlaczego te dwie nazwy były na mapce. A tutaj Pet Cemetery i to z jakim podpisem.

Zakładam, że Pat Cementery = Pet Cemetery.

[ Dodano: 18-02-2011, 08:10 ]
Starnaś napisał/a:
Nurkowania będą trwać po kilkanaście godzin a czasy denne na 100 m ponad dwie godziny.

2 godziny na 100m nieżle. Z tego co wiem, nurkujesz w Hammerhead CCR. Czy taki projekt jest możliwy do zrobienia w systemach otwartych?

Strefy jaskiniowe w okolicach Tulum

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2011, 10:00   

zbigniewb napisał/a:

2 godziny na 100m nieżle. Z tego co wiem, nurkujesz w Hammerhead CCR. Czy taki projekt jest możliwy do zrobienia w systemach otwartych?

Ja jestem rekreacyjny, ale wydaje mi się, że będzie troszkę ciężko.
Dla samego BT potrzeba by z 10 flaszek (12lx200bar (nie wiem, czy przy takich nurkowaniach w stejdżach zostawia się rezerwę)=2400. 2400:15l/min=160min. 160:11atm=14min na jedną butlę), a czas denny to najkrótsza część nurkowania.
A może pisząc "systemy otwarte" chodziło Ci o wody otwarte?:) Jeśli tak, to źle zrozumiałem.
Myślę, że tylko CCR daje możliwość takiej eksploracji. A już na pewno to podwójne monstrum Starnawskiego :) (widziałem je w Helu i mam nawet zdjęcia:) )

Panie Krzyśku, a co z pogłębianiem Hranickiej przepaści ?

Starnaś 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2011, 10:28   

witam
Cytat:
a co z pogłębianiem Hranickiej przepaści ?

trochę brakuje mi czasu na wszystko. Myślę że poważnie zabiorę się za Hranicką Propast dopiero latem albo nawet wczesna jesienią. co się odwlecze to nie uciecze;)

Cytat:
Czy taki projekt jest możliwy do zrobienia w systemach otwartych?

jasne że jest możliwy. jak się ma odpowiednio duży zespół, dużo kasy i dużo czasu to myślę że to jest wykonalne. Na takie nurkowanie trzeba by było rozstawić około 30-40 butli 11litrowych. Mi by się już tak nie chciało.

pozdrawiam

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2011, 10:43   

Starnaś napisał/a:
Ja postanowiłem tego dokonać znacznie dłuższą i głębszą drogą czyli na głębokości 100 m gdzie się rozwija dolne piętro obydwu jaskiń.

Dlaczego właśnie tak, skoro prawdopodobnie istnieje prostsze rozwiązanie?

To działanie kojarzy się z himalaizmem. Klasyczne drogi na wysokie szczyty - to za mało.
Nowa droga, trudna technicznie - to jest wyzwanie.

Starnaś 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2011, 11:03   

Cytat:
Dlaczego właśnie tak, skoro prawdopodobnie istnieje prostsze rozwiązanie?

jak sam zauważyłeś "prawdopodobnie". pisałem, że mimo wielu prób jeszcze nikt nie znalazł przejścia na małej głębokości. a brali się za to wyśmienici nurkowie specjalizujący się w nomount. Więc zamiast powtarzać to co już zostało kilkakrotnie sprawdzone wybieram drogę dłuższa i trudniejszą ale za to wcześniej nie sprawdzaną a więc dająca duże szanse na powodzenie.
Cytat:
Klasyczne drogi na wysokie szczyty - to za mało.
Nowa droga, trudna technicznie - to jest wyzwanie.

to porównanie jest nietrafione bo w taj jaskini nie ma żadnej drogi łączącej systemy a klasyczną kiedyś będzie ta , która będzie pierwsza.
Abstrahując od tego nurkowania to ja podziwiam ludzi którzy podnoszą sobie poprzeczkę i nie idą na łatwiznę.

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2011, 12:25   

[quote="Starnaś"]
Cytat:
Abstrahując od tego nurkowania to ja podziwiam ludzi którzy podnoszą sobie poprzeczkę i nie idą na łatwiznę.

Hm, bez wątpienia do tej grupy ludzi należysz.

Tutaj mapka (nie aktualna)
jak system Sac Actun pochłania mniejsze systemy.

Krzysztof, czy Sac Actun ma połączenie z morzem?

[ Dodano: 24-02-2011, 11:22 ]
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 19-02-2011, 12:26, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu