Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zeagle Ranger vs. xDeep Zeos 38 Comfort
Autor Wiadomość
k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 09:32   Zeagle Ranger vs. xDeep Zeos 38 Comfort

Abstrahując od czerwonego jacketu, miał ktoś z Was okazję sprawdzić oba wyżej wymienione? Jakieś sugestie?

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 09:38   

Zeos 38, bez żadnych zbędnych komfortów :) Rządzi.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 10:22   

bez komfortu? co wchodzi między płytę a skafander?

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 10:36   

k_zurawski napisał/a:

W Zeosie (gołej płycie, za to czerwonej, bez wyściółki) pływam w różnych rzeczach, zarówno w grubym ocieplaczu i polarowym dresie, jak i samym stroju kąpielowym. Nic nie uciska, nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

W Zeaglu (pływałam kilka lat w Zenie, mąż ma dalej Zeagle 911) natomiast komfortowa jest rozpinana uprząż, system dopasowania przez dociąganie, możliwość włożenia sporej ilości balastu (mąż potrzebował w zimnych słonych wodach aż 20 kg) - w Zeosie masz kieszonki balastowe 2x6 kg i trymujące 2x1 kg. Trochę mało, a nie każdy może (ze względu na ciężar) przypinać na stałe balast do butli.

Jednak jeśli ktoś jest wysportowany (mąż ma kłopoty z kręgosłupem, stąd musi mieć wszystko odpinane), to wybrałabym X-deepa ze względu na prostotę - tutaj nie ma się co zepsuć, w Zeaglu jest mnóstwo sprzączek i plastikowych klamerek.

Pod wodą - oba systemy zachowują się podobnie, ja nie miałam żadnych problemów z pływalnością czy trymem.

No i jednak Zeos jest tańszy niż Zeagle, co też może przemawiać na korzyść Xdeep. :ping:

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 10:44   

Pływałem ze dwa razy w Rangerze, na co dzień pływam w jacketach. Może zbyt rzadko nurkowałem by wyczuć jakąś konkretną różnicę. W zeagle musiałem się odchylić do tyłu by upuścić powietrze przez inflator. W jacketach tego nie robię. To jedyna istotna różnica jaką zauważyłem. Ciekawe jak jest w tym zeosie.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 11:03   

k_zurawski napisał/a:
Ciekawe jak jest w tym zeosie.

Przetestuj :)

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 11:19   

Niestety nie znam nikogo, kto pożyczył by mi zeosa

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 11:51   

Zagadaj do tego zielonego pana, co się wyświetla nad Twoim postem :)

skr 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 11:59   

Moj kolega zafundowal sobie jakis czas temu xdeepa. Fajne to skrzydlo. Generalnie wyglada na solidne, plywal w tym i plywa nadal i jest zadowolony. Ja mam jednopowlokowego apeksa ale to inna liga - tez jestem zadowolony ale majac odrobine wiecej kasy kupilbym xdeepa. Co do kwestii płyty, wysciolek i innych drobiazgów: kupilem wysciolke xdeep ostatnio i poza malymi mankamentami w mocowaniu srubami (ciezko zlapac nakretke wkrecajac w nia srube - obraca sie i jest ponad dwa razy dluzsza niz grubosc plyty dla mnie niepotrzebnie) to bardzo dobry produkt. Oczywiscie majac na sobie gruba pianke czy suchara z ocieplaczem juz masz na sobie tapicerke, ta na plycie jest zbedna. Ja zalozylem bo wyglada z tym ładnie (estetyka) i drugi raz nie chce zawadzic reka o srube (zdarzylo mi sie) i po trzecie - plywam co tydzien na basenie ze skrzydlem wiec przyjemniej majac tapicerke na golych plecach gdyz nie uzywam tam pianki. Moim zdaniem płyta plus uprzaz daje ta przewage nad jacketem czy skrzydlojacketem, ze poprzez regulacje uprzezy noszak jest dobrze dociskany-przyciagany do pleców. W skrzydlach zintegrowanych zazwyczaj szelki sa przyszywane do skrzydla, tak mialem w maresie pegasus i mimo iz masz pompowanie na plecach odczuwa sie to lekkie odpychanie (ja odczuwalem). Podsumuje to tak - dopiero w skrzydle z noszakiem, osobna uprzeza i dokrecanym workiem poczulem ze moge wydziwiac w wodzie przerozne pozycje i nic mi sie nie chwieje, nie przesuwa, nie obsuwa, nie wkurza. Dwa pasy na adapterze i sam adapter robia naprawde spora robote trzymajac butle.
Ostatnio zmieniony przez skr 11-09-2012, 11:59, w całości zmieniany 1 raz  

ramzes78 

Stopień: Rekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 11:59   

Mamy z żonką i Zeosa i Zeagle (911).
I w jednym i drugim pływa się super. Ja preferuję płytę i Zeosa, żona Zeagle.
Nie mamy jednak problemu jak się np zamienimy zestawami z pływalnością, trymem itp...
Sprawdź osobiście i decyduj.

Wilczy 

Stopień: R'n'd
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 12:15   

arkac123 napisał/a:
k_zurawski napisał/a:

W Zeosie (gołej płycie, za to czerwonej, bez wyściółki) pływam w różnych rzeczach, zarówno w grubym ocieplaczu i polarowym dresie, jak i samym stroju kąpielowym. Nic nie uciska, nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

Trzeba samemu spróbować, żeby w to uwierzyć. Jak kiedyś jeszcze "na sucho" patrzyłem na płyty, to byłem mocno przeświadczony, że taki kawał blachy na plecach musi powodować katusze. A gdy spróbowałem, to się zdziwiłem - płyty praktycznie nie czuję.

Oczywiście, jeśli jednak sama płyta nas za bardzo "ziębi", to możemy zamówić wersję z wyściółką. Mnie to nie rusza, ale warto wiedzieć, że jest wybór.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 15:30   

Na zdjęciach na stronie xdeep nakrętki samozabezpieczające i gwinty śrub wystają w kierunku kręgosłupa. Nikt z Was nie kaleczy skafandra?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 15:42   

k_zurawski napisał/a:
Na zdjęciach na stronie xdeep nakrętki samozabezpieczające i gwinty śrub wystają w kierunku kręgosłupa. Nikt z Was nie kaleczy skafandra?

Nie, nie kaleczy.

zibi_pp 

Stopień: TMX, Instr. NAUI,HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 15:45   

k_zurawski napisał/a:

Nie, śruby nie dotykają pleców, wiec i nie kaleczą :) . No chyba ze sam robiłeś i masz za długie.
Ale w xdeepe są ok.

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 16:57   

Nie kaleczą, ani skafandra, ani pianki, ani pleców, niczego.

k_zurawski
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 17:17   

Z płytą nigdy nie miałem do czynienia. Z jacketu stosunkowo łatwo się wydostać, jeśli kolega z którym nurkuję zużywa powietrze szybciej niż ja zawsze możemy zamienić się sprzętem pod wodą i przedłużyć nurkowanie. W przypadku uprzęży chyba nie ma takiej możliwości?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 17:19   

k_zurawski napisał/a:
W przypadku uprzęży chyba nie ma takiej możliwości?

Przy prawidłowo wyregulowanej uprzeży jest dokładnie taka sama, jak w przypadku jacketu.

Bul-kot
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2012, 17:20   

k_zurawski napisał/a:
możemy zamienić się sprzętem pod wodą i przedłużyć nurkowanie.

Coś więcej ?

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 17:33   

piotr_c napisał/a:
k_zurawski napisał/a:
W przypadku uprzęży chyba nie ma takiej możliwości?

Przy prawidłowo wyregulowanej uprzeży jest dokładnie taka sama, jak w przypadku jacketu.

No znowu nie przesadzaj :ping: .
Mimo wszystko uprząż z klamrą szybciej się zdejmuje niż uprząż z jednego kawałka taśmy - ale z drugiej strony, kiedy naprawdę potrzebujemy natychmiast zdjąć uprząż DIR, błyskawicznie tniemy nożykiem. :chainsaw:

Możemy zresztą zrobić zawody w rozbieraniu się z różnych uprzęży na czas na konferencji na Zakrzówku :aaa:

Nie za bardzo rozumiem, dlaczego pod wodą ktoś może wpaść na pomysł zamienienia się zestawami...... To, co można zrobić na basenie, kiedy nie mamy balastu (tego rodzaju ćwiczenia ma CMAS), niekoniecznie nadaje się do powtórzenia w wodach otwartych, przy nierzadko kilkunastu kilogramach balastu, czy to zintegrowanego, czy na pasie - nie polecam.

Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2012, 17:45   

arkac123 napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego pod wodą ktoś może wpaść na pomysł zamienienia się zestawami...... To, co można zrobić na basenie, kiedy nie mamy balastu (tego rodzaju ćwiczenia ma CMAS), niekoniecznie nadaje się do powtórzenia w wodach otwartych, przy nierzadko kilkunastu kilogramach balastu, czy to zintegrowanego, czy na pasie - nie polecam.

Z całym szacunkiem ale mylisz się :-) .
Zamiana często bywa lepszym rozwiazaniem, niż podawanie gazu. Balast nie ma tu nic do rzeczy.
Trenowanie tej czynności na basenie ma na celu poprawę poczucia bezpieczeństwa, z czasem takie ćwiczenie wykonuje się na wodach otwartych - polecam, warto :-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu