Wysłany: 01-08-2004, 23:16 Skrzydlo czy worek + plyta ?? Oto jest pytanie...
No wlasnie...Mysle juz o zmianie konfiguracji i przejsciu na twin 2x12 albo 2x15 (czy to aby nie za duzo jak dla mnie??) i stad moje pytanie - co wedlug Was jest lepsze ?? Jacket skrzydlo (mysle o Zeagle 911) czy moze worek + plyta (tu mysle o Halycon Explorer) ??
Poczytaj w archiwum nt. sprzętu, poza tym była o tym mowa na pl.rec i w ogóle google Twoim przyjacielem
Jeżeli chcesz używać zestawu to zapomnij o zwykłej kamizelce bez blachy. Dołaczenie do tego zestawu będzie co najmniej kłopotliwe, nie mówiąc, że mniej wygodne. Ponurkuj, potestuj jak masz możliwość, poczytaj.
2x15 ? Jakie nurkowania chcesz robić ?
Wysłany: 02-08-2004, 10:28
jak już chcesz 2*15 to może lepiej 2*10 do 300 bar tyle samo powietrza a mniej na plecach a i jak masz zamiar robic twina to tylko płyta i worek ja pływam od niedawna w Halycon Explorer 70 jestem zadowolony a dodam że narazie pływam w zestawie 10 + 4
Wysłany: 02-08-2004, 11:59
A mam takie jeszcze pytanko:Jak mamy juz caly Twinset (worek, plyta, dwie flaszki itd.) to jak lecimy do Egiptowa to co zabieramy ?? sam worek + plyta ??
Stopień: adv. kamienieĹomowy
Wysłany: 02-08-2004, 12:51
Jak lecimy do Egiptowa to zabieramy worek ,plyte ,apeksy ( ) i obejmy pasujace do standardowych butli aluminiowych 80 qf (~12 l. , sr. 160 mm) . Na lodzi bierzemy 2 butle zamiast jednej i skrecamy sobie przed kazdym nurkowaniem, chyba ze nurkujemy plytko wtedy 1 twin wystarczy na 2 nurki.
Jesli w Polsce uzywamy v-weighta to do Egiptowa zabieramy 2 pasy do zamocowania balastu na butlach. Przyda sie tez drugi manometr bo nie mamy tam manifoldu.
Wysłany: 02-08-2004, 17:40
Bo zakladanie manifoldu przed kazdym nurkowaniem moglo by sie okazac lekko upierdliwe [;
Limit wagi do samolotu z jakim ja sie spotkalem to 20 kg, moj bagaz razem ze sprzetem wazyl 25 i nie bylo problemow, nie jest to bardzo ciezkie 4kg plyta, pianka 1,5kg ,pletwy 3kg , w sumie z 10 kg.
Wysłany: 02-08-2004, 18:44
a czemu mamy zakladac manifold przed kazdym nuraniem ?? Nie mozna ladowac butli z zalozonym manifoldem?? I jeszcze jedno....Czy w takim egiptowie albo innym ciekawy mijescu nie mozna poprstu wypozyczyc twin ??
Wysłany: 02-08-2004, 18:59
*Raczej* nie mozna ladowac calego twina bo wszystkie butle po dniu nurkowym sa transportowane w jakis sposob do sprezarkowni, np jeepem z portu do bazy , ja nurkowalem z Colona w El Gounie i musialem rozmontowywac twin.
Wyporzyczyc twin na miejscu pewnie mozna ale sprowadzi sie to do tego ze albo beda mieli obejmy , dadza Ci je i kaza montowac twin przed nurkowaniem albo nie beda ich mieli i .. dupa
A raczej nie beda ich mieli, bo i po co.
Chyba ze beda miel gotowy twin.. ale to bedzie drozsze
proponuje skontaktowac sie z baza i zapytac.
Ostatnio zmieniony przez Falthor 15-08-2004, 15:49, w całości zmieniany 1 raz
jak już chcesz 2*15 to może lepiej 2*10 do 300 bar tyle samo powietrza a mniej na plecach a i jak masz zamiar robic twina to tylko płyta i worek ja pływam od niedawna w Halycon Explorer 70 jestem zadowolony a dodam że narazie pływam w zestawie 10 + 4
Zdecydowanie 2x15.
Plywasz w Explorerze 70 z pojedyncza 10ką i pony czy ja niekumaty jestem?:) Po co Ci taki wielki worek? Planujesz zakup RB80 czy jakis twinow gigantów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko