Adam i Julita
Wysłany: 30-07-2004, 16:13 Komputer nurkowy
Cześć!
Bardzo chce sobie kupić komputerek ,ale moge na niego przeznaczyc 1200-max.1600zl .Znalałam kilka w tej cenie i najbardziej przypadły mi do gustu:
-Suunto Gekko
- nowy wyrób Seemann Sub-XP5
-Mares M1
Zastanawiam sie jeszcze czy nie dołozyć i kupić sobie Suunto Vyper.Wydaje mi sie,ze jest najlepszy,ale ten nowy XP5 wydaje sie teżcałkiem spoko,bo ma właściwie wszystkie funkcje,łącznie z profilem nurkowania i PC.A cena jest korzystna-1100
Czy możecie mi coś doradzić na ten temat?Z góry dziękuję!
paula
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 30-07-2004, 17:15
Vypera od Gekko różni właściwie: podświetlenie (dyskusyjne czy podświetlenie ma znaczenie - kogo znam i tak podświetla latarką) i możliwość ściągania profili do PC. Szczerze mówiąc Maresa bym sobie podarował. Oglądałem nowy komp Seemanna i dośc mi się podobał, jest to coś na poziomie Vypera. Ale PC interfejsu na razie nie ma! Dopiero ma być jesienią 2004! Poza tym rzecz jest niesprawdzona, z rok temu była afera z Uwatec Smart - obowiązkowa wymiana z powodu softu. Jak realnie potrzebujesz PC interface - wybierz Vyper. Jak nie - Gekko.
Stopień: Aowd + deep i suchi
Wiek: 49 Dołączył: 31 Mar 2003 Posty: 356 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-07-2004, 17:40
Polecam Vypera. Mam go i sobie go chwalę. Zobacz np. tu. http://www.nurek.bib.com....10675ceb8ab5b66. Kupisz komputer i naprawdę przyzwoitą latarkę dostaniesz gratis. Coś tam napisali że chwilowo brak im kompów, ale należy mieć nadzieję że to naprawdę tylko przejściowe kłopoty. Ewentualnie jest do wyszarpnięcia u ludzi juz za 1200 - 1400 zł nowy.
Stopień: Aowd + deep i suchi
Wiek: 49 Dołączył: 31 Mar 2003 Posty: 356 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-07-2004, 17:52
Ponadto z tego co się orientuję Gekko w odróżnieniu od Vypera nie może pracować w trybie rejestrator. Vyper ma max zanurzenie do 150 m natomiast Gekko tylko do 99m. (dobry argument ). Pojemnośc pamięci logbooka'a jest ~ 36 h w Vyperze a ~ 50 h w Gekko ( to w związku z brakiem możliwości zrzutu na PC). Ponadto częstotliwośc próbkowania profilu w Gekko jest stała co 30 sekund, natomiast w Vyperze można ją ustawić co 10, 20, 30 i 60 sekund. W Gekko w odróżnieniu od Vypera nie ma wbudowanego symulatora nurkowania a także budzika. To już chyba wszystkie różnice. Oprócz wskazanych przez kolegę powyżej. Pozdrawiam, polecając Vypera raz jeszcze.
Artur Kornacki [Usunięty]
Wysłany: 30-07-2004, 22:21
proponuje sie przyjrzec blizej Seemannowi mam zamiar go zakupic w najblizszym czasie z tego co sie orientowalem interface ma byc w pazdzierniku
a prezentuje sie naprawde niezle
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 30-07-2004, 23:31
Gekko można kupić za ok 1000 PLN, Vypera za ok 1500. W sklepie, oczywiście. Interfejs (oryginalny) też trzeba dokupić, prawdą jest, że dorabiane też działają, ale są z tym czasem kłopoty (z jednym PC działa, z innym nie). Różnica ok. 500 PLN za symulator nurkowania??? Prawda, Gekko nie ma trybu rejestratora, ale dla początkującego nurka nie jest to sprawa krytyczna, dojdzie do tego najszybciej za kilka lat... powiedzmy, za 3 lata. Oczywiście, jak się ma finanse, najlepiej kupic Vyteca Ale jak liczy się "końcówkę" proponuje rozważyć zastosowanie interfejsu PC. Jeśli takie zastosowanie nie jest wyraźnie pożądane, Gekko jest do przemyślenia. Algorytmy i wskazania są identyczne jak w Vyperze. Jeśli masz forsę na Vypera, jasne, jest lepszy. Ale jak ściubisz... za 500 PLN różnicy też coś można kupić. Niektórzy radzą: kupuj raz a dobrze, żeby potem nie zmieniać. Może to i dobra zasada, ale ja się do niej nie stosuję. Na tej zasadzie trzeba kupić Vypera - w przyszłości może stanowić np. backup w trybie rejestratora przy nurkowaniach na gazach wg runtime'u (na przykład). Ale ile % nurków w okresie "życia" komputera dochodzi do etapu technicznego?
Adam i Julita
Wysłany: 31-07-2004, 10:12
Dziękuję za wszystkie rady !
Jeszcze przemyślę,ale na pewno kupie komputerek Suunto.Wolałabym Vypera...Patrząc przyszłościowo ,to mi sie przyda:)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko