Długożywotność baterii powoduje, że czasem kilku kolejnych właścicieli pływa na jednym komputerze przez długi okres czasu i nic się nie dzieje (często trzeci, a nawet czwarty właściciel pływa ze stanem baterii powyżej 60%...).
Być może problem zaczyna się kiedy wskazania dot. poziomu rozładowania baterii spadają poniżej 50%?
W jednym z naszych kompów stan 47%- jak na razie nic się nie dzieje, nie zaobserwowaliśmy też jakiś gwałtownych spadków wskazań stanu baterii...
Używamy go codziennie przy wykorzystaniu praktycznie wszystkich jego opcji.
Hm... jedyną "ulgą" jest temperatura - min. 20st...
Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 02-05-2004, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Przydarzyło mi się niestety wyłączenie Aladina pro na 30 m ( ntb. w Czerwonym) -poziom naładowania baterii ok. 50 %, po krótkim komunikacie ( "err" chyba)- ale cały czas zwalałem winę na upadek komputera na deski pokładu poprzedniego dnia ( tak ok. 1 metr "lotu" )- .Przez dwa nurki po upadku zachowywał się normalnie , na trzecim "padł" . Dobrze że na "wsiakij słuczaj" mam konsolę - do końca pobytu pływałem na "klasycznych zegarach".
Po wymianie baterii komputer chodzi znowu niezawodnie - dłuższy już czas.
pzdr.
Witam!
Mam Aladyna z 95 roku. Ostatnio w Egipcie przy stanie baterii 50% padł na dobre (na szczęście na powierzchni). Zakończyło się wymianą elektroniki i baterii.
Wysłany: 04-05-2004, 11:56
jest to niestety dosc znana wada Alladynow.
wiem o niej od dawna, teraz znow sie pojawia. musi byc to jakas wieksza seria - ja swojego tez bede musial niedlugo wymienic mam 59%
IMHO margines bezp dla tego komputera to jakies 55%, potem plywanie jest juz dosc ryzykowne
pozdrawiam
Kuba
Ano właśnie ze sporym niepokojem przyglądam się (Wojtek) mojemu Pro Ultra...
Stan baterii spadł poniżej 50% i jak na razie się lubimy (ja i komp.).
Nie znamy niestety opinii producenta, a mogłaby ona sporo wnieść do całej sprawy...
Wczoraj wyłączył się 2-letni model "na wężu", ze stanem baterii 82%, ale jak twierdził używający go Włoch, stało się to przy zczytywaniu danych do "memo-mouse". Komunikat podany w lewym dolnym rogu wyświetlacza "err".
Ponurkujemy - zobaczymy - napiszemy...
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 04-08-2004, 06:36, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 04-08-2004, 08:24
u mnie jak na razie tez jeszcze wszystko dziala
bateria jest na 58%, zadnych dziwnych zachowan jeszcze nie widze....moze jeszcze troszke wytrzyma
chociaz ostatni 1% poszedl wyjatkowo szybko
przy okazji kilka info - wymiana baterii to koszt okolo 300pln (troszke mniej)
wymiana paska (naderwanego) to koszt okolo 100pln
Wysłany: 04-08-2004, 08:30
Będzie działał poprawnie, aż do wyłączenia. Ratuje Was ciepła woda, więc może popracować nieco dłużej. Jednak wymienił bym baterię przed niespodzianką. Mój Uwaetec tak zrobił, na szczęście w prostym nurkowaniu.
Wysłany: 04-08-2004, 08:42
tak tez zamierzam (niedlugo)
a chwilowo zaczalem plywac wylacznie na mniej skomplikowanych instrumentach (zegarek, glebokosciomierz, B/H)
dobrze jest sobie co pewien czas pocwiczyc.
komputer zabieram jedynie po to, by zgrac sobie pozniej profil :)zbyt latwo jest sie od niego uzaleznic
K.
Jak na razie komp nie chce się wyłączyć i działa całkiem poprawnie - zobaczymy co będzie dalej...
Jak rozumiem, Twój komputer to Pro Ultra. Jeśli się nie mylę, wyłączanie się przy 50% dotyczyło Aladinów Pro. Osobiście byłem jedną z "ofiar" i mam właśnie Aladina Pro (nie Ultra).
Tak więc, jest nadzieja, że błąd wskazania stanu baterii poprawiono i Twój komputer dożyje jednocyfrowego wskazania.
mimo wszystko postanowiłem doczekać końca baterii - zobaczymy ile to potrwa
żeby nie mięć dziwnej miny w jakimś hm... specyficznym momencie , wymyśliłem, że w "międzyczasie", na tzw. "wszelki wypadek" kupię jakiegoś suuntownika.
Dla ciekawskich ceny suntownictwa w egiptowie:
Stinger (podstawowa wersja z gumowym paskiem) 2100pln
Mosquito 1200pln
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko