Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Aladin - niewłaściwe wskazanie miernika, czy"słaba&q
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2004, 07:58   Aladin - niewłaściwe wskazanie miernika, czy"słaba&q

Czy znacie przypadki wyłączania się komputerów produkowanych przez Uwatec'a przy stanie baterii poniżej 50% ?

Z pewnym niepokojem czytamy o takowych ( http://niusy.onet.pl/nius...nie&tid=6854480 )

Długożywotność baterii powoduje, że czasem kilku kolejnych właścicieli pływa na jednym komputerze przez długi okres czasu i nic się nie dzieje (często trzeci, a nawet czwarty właściciel pływa ze stanem baterii powyżej 60%...).

Być może problem zaczyna się kiedy wskazania dot. poziomu rozładowania baterii spadają poniżej 50%?

W jednym z naszych kompów stan 47%- jak na razie nic się nie dzieje, nie zaobserwowaliśmy też jakiś gwałtownych spadków wskazań stanu baterii...
Używamy go codziennie przy wykorzystaniu praktycznie wszystkich jego opcji.
Hm... jedyną "ulgą" jest temperatura - min. 20st...

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

:wave:
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 02-05-2004, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2004, 20:57   

Przydarzyło mi się niestety wyłączenie Aladina pro na 30 m ( ntb. w Czerwonym) -poziom naładowania baterii ok. 50 %, po krótkim komunikacie ( "err" chyba)- ale cały czas zwalałem winę na upadek komputera na deski pokładu poprzedniego dnia ( tak ok. 1 metr "lotu" )- .Przez dwa nurki po upadku zachowywał się normalnie , na trzecim "padł" . Dobrze że na "wsiakij słuczaj" mam konsolę - do końca pobytu pływałem na "klasycznych zegarach".
Po wymianie baterii komputer chodzi znowu niezawodnie - dłuższy już czas.
pzdr.

Leszek Nowak 

Stopień: TDI/SDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2004, 10:34   

Witam!
Mam Aladyna z 95 roku. Ostatnio w Egipcie przy stanie baterii 50% padł na dobre (na szczęście na powierzchni). Zakończyło się wymianą elektroniki i baterii.

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 04-05-2004, 11:56   

jest to niestety dosc znana wada Alladynow.
wiem o niej od dawna, teraz znow sie pojawia. musi byc to jakas wieksza seria - ja swojego tez bede musial niedlugo wymienic :( mam 59%
IMHO margines bezp dla tego komputera to jakies 55%, potem plywanie jest juz dosc ryzykowne
pozdrawiam
Kuba

Art 

Wysłany: 04-05-2004, 19:32   

A co na to wszystko producent???

Skoro stan przed wyłączeniem to 50% i nie minęło przy tym te 8-10 lat (takie max chyba podają) to dlaczego nie starać się o bezpłatną wymianę baterii?

Czy tak samo zachowują się Pro Ultra? Mój co prawda ma 87% ale warto wiedzieć o niespodziankach...

Pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2004, 20:06   

Cześć Art.

Ano właśnie ze sporym niepokojem przyglądam się (Wojtek) mojemu Pro Ultra...
Stan baterii spadł poniżej 50% i jak na razie się lubimy (ja i komp.).

Nie znamy niestety opinii producenta, a mogłaby ona sporo wnieść do całej sprawy...

Wczoraj wyłączył się 2-letni model "na wężu", ze stanem baterii 82%, ale jak twierdził używający go Włoch, stało się to przy zczytywaniu danych do "memo-mouse". Komunikat podany w lewym dolnym rogu wyświetlacza "err".

Ponurkujemy - zobaczymy - napiszemy...

Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 04-08-2004, 06:36, w całości zmieniany 1 raz  

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2004, 06:34   

Jest faktem, że poniżej 47-48% stanu baterii, wskazania stanu jej naładowania zaczynają spadać zdecydowanie szybciej.

Od napisania tematycznego posta minęło trochę ponad 150 nurkowań, a obecny stan "licznika" baterii to 42%

Od stanu 98% do 50 % zrobiłem ich blisko 2tys. - więc jednak spada szybciej :sad: .

Jak na razie komp nie chce się wyłączyć i działa całkiem poprawnie - zobaczymy co będzie dalej... :zdz: :hammer: :help:

Kuba 

Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 04-08-2004, 08:24   

u mnie jak na razie tez jeszcze wszystko dziala
bateria jest na 58%, zadnych dziwnych zachowan jeszcze nie widze....moze jeszcze troszke wytrzyma
chociaz ostatni 1% poszedl wyjatkowo szybko :(
przy okazji kilka info - wymiana baterii to koszt okolo 300pln (troszke mniej)
wymiana paska (naderwanego) to koszt okolo 100pln

Kuba

Hubert Mazurek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2004, 08:30   

Będzie działał poprawnie, aż do wyłączenia. Ratuje Was ciepła woda, więc może popracować nieco dłużej. Jednak wymienił bym baterię przed niespodzianką. Mój Uwaetec tak zrobił, na szczęście w prostym nurkowaniu.

Kuba 

Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 04-08-2004, 08:42   

tak tez zamierzam (niedlugo)
a chwilowo zaczalem plywac wylacznie na mniej skomplikowanych instrumentach (zegarek, glebokosciomierz, B/H)
dobrze jest sobie co pewien czas pocwiczyc.
komputer zabieram jedynie po to, by zgrac sobie pozniej profil :)zbyt latwo jest sie od niego uzaleznic
K.

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2004, 12:31   

Dorota i Wojtek napisał/a:
Jak na razie komp nie chce się wyłączyć i działa całkiem poprawnie - zobaczymy co będzie dalej...

Jak rozumiem, Twój komputer to Pro Ultra. Jeśli się nie mylę, wyłączanie się przy 50% dotyczyło Aladinów Pro. Osobiście byłem jedną z "ofiar" i mam właśnie Aladina Pro (nie Ultra).

Tak więc, jest nadzieja, że błąd wskazania stanu baterii poprawiono i Twój komputer dożyje jednocyfrowego wskazania. :-D

Pozdrawiam.

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2004, 19:51   

dzięki za pocieszające wieści :roll:

mimo wszystko postanowiłem doczekać końca baterii - zobaczymy ile to potrwa :?:

żeby nie mięć dziwnej miny w jakimś hm... specyficznym momencie ;-) , wymyśliłem, że w "międzyczasie", na tzw. "wszelki wypadek" kupię jakiegoś suuntownika.

Dla ciekawskich ceny suntownictwa w egiptowie:

Stinger (podstawowa wersja z gumowym paskiem) 2100pln
Mosquito 1200pln

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu