Wysłany: 09-01-2016, 14:46 nurkowanie z żarłaczami tępogłowymi w Meksyku relacja
Minęło 3 dni od powrotu z Meksyku i po ogarnięciu najważniejszych spraw w firmie mogę sklecić parę słów z wyprawy na Yucatan. Czysto wypoczynkowy wypad z rodziną na sylwestra do Meksyku. Zawsze chciałem zanurkować w cenotach i taki był też pierwotny plan:) Na drugi dzień po przyjeździe do hotelu Gran Bahia Principe Coba odwiedziliśmy centrum nurkowe Scubaquatic. Na zapytania o cenoty odpowiedź : Dos Ojos codziennie- proszę bardzo. Zapisujemy się. Tradycyjne wypełnienie kwitów i okazanie plastików. Pytanie o liczbę nurkowań. Powyżej 2 tysięcy nurków zalogowanych u mnie i powyżej 500 u syna. I wtedy pada pytanie : mam ofertę tylko dla opływanych- może chcesz zanurkować z torro shark? Myślałem, że to żart. Wielokrotnie nurkowałem na Malediwach i w Kenii i Egipcie z whitetip shark, nurse a nawet raz widziałem z daleko żarłacza tygrysiego, ale okryte złą sławą tępogłowe??? No pewnie że chcemy:)))
Warunek -nurek odbędzie się 1 stycznia o 8.45 rano . Postanowione. Choć hotelowy all inclusive w Meksyku wybitnie sprzyja wesołej zabawie trzeba było być w przeddzień dość wstrzemięźliwym. Taka sytuacja może się nie powtórzyć. Bull shark przypływają na Riviera Maya tylko na tydzień w roku. Pobudka jak na noworoczny poranek o dość wczesnej porze. Szybkie śniadanko i do busa. Uwaga w Meksyku jest problem z butlami i adaptorami do DIN. Hiszpański instruktor roześmiał się i powiedział : This is America i tu się nura na INT. Masz babo placek! Wreszcie po długich poszukiwania odczepili od zestawów technicznych dwa adaptery i jedziemy. Po 20 minutach lądujemy na plaży a tam dalej trwa impreza .Tańce i tequila leje się strumieniem:) Mała łódeczka i nasza 7 osobowa grupa. Wszyscy minimum z licencją advance i zalogowanymi 200 nurkami. Plan : skok do wody do tyłu z przewrotki i spadamy na 25 metrów. Na dnie klękamy w kółeczku i cierpliwie czekamy. Długo to nie trwało. Pierwsza pojawiła się ciężarna samica. Na oko 350-400 kg wagi i 4 metry długości. Za nią pojawiły się 4 niewiele mniejsze żarłacze tępogłowe. Uczciwie mówiąc pierwszy raz w trakcie mojej 20 letniej kariery nurkowej miałem prawdziwego pietra. Rekiny były bardzo podobne do żarłaczy białych. Jednak zero agresji. Krążyły w kółko i przepływały między nami czasami wręcz ocierając się o nurków. Największa samica mocno zainteresowała się GoPro mojego syna na wysięgniku. Zaryzykuję wręcz stwierdzenie że w celach konsumpcyjnych:) Podejrzewam że rekiny były dokarmiane w przeszłości przez nurków. Moją osobę trochę omijały, ponieważ używałem dość sporej mocy oświetlenia video. 30 minut na dnie minęło błyskawicznie. Wrażenia i wspomnienie miękkich nóg pozostało do dzisiaj. Dwa krótkie filmiki :
Kolego powiedzmy że OGÓLNIE OK ale...
Wypłynięcia na rekiny bullsharks jak dobrze pamiętam z Playa del Carmen są oferowane przez minimum 3 biura na tzw karmienie i wypływa się właśnei z rana by były najedzone.
Zejście na 18 metrów i już w wyznaczonym miejscu( z boją na powierzchni) klekasz na piasku wzdłuż liny która tam wyznacza miejsce a "przewodnik" karmi je ze specjalnej puszki.
Ogólnie fajna atrakcja na RAZ.
Wiec reasumując troche Cie wkręcili że to specjalna oferta dla wybranych i musisz sie czuć wyjątkowo bo to AKURAT TEN TYDZIEN kiedy rekiny są...
Tak czy owak polecam.
Płaciliśmy bodaj 40dolków za jednego 30 minutowego nurka z rekinami ..
Pozdr.
AAA i wymagania jedyne jakie chcieli to ADVANCE (ktrego w Padi można mieć w pakiecie z OWD:) ) by nurek nei fruwał GORA DÓŁ tylko umiał spokojnie kucnąć na kolana i nie wabił rekinów:) ALE Z TEGO CO WIDZIAŁEM BRALI KAŻDEGO i przewodnik "na miejscu " wywalał delikwentowi całe powierze z jacketu jak był problem
Ostatnio zmieniony przez Tabs 04-04-2016, 00:32, w całości zmieniany 1 raz
na temat nurkowania z rekinami nie wiem nic, ale ...
Tabs napisał/a:
wymagania jedyne jakie chcieli to ADVANCE((...) by nurek nei fruwał GORA DÓŁ tylko umiał spokojnie kucnąć na kolana
to mnie naprawdę zauroczyło
sorry, Cezary, że ciągnę tę część wątku, nie mogłam się oprzeć
Tak znam to ze swojego "podwórka"..
Kiedyś (kilkadziesiąt lat temu) stopień ADVANCED PADI (Czyli nurek ZAAWANSOWANY PADI - nie mylić z nurkiem po prostu ZAAWANSOWANYM tak jak sprawnego od sprawnego inaczej - więcej w WIKIPEDII) znaczył, że posiadacz tego plastiku przynajmniej umie jako tako kontrolować pływalność..
Stąd ten wymóg posiadania stopnia.
Podobnie było tu w Sharm gdzie tylko mając minimum taki plastik + sprawdzenie umiejętności można było zanurkować w Parku Narodowym Ras Mohhamad..
To było wtedy jak niemalże 100% baz było w Sharm europejskich..
Potem przyszli inni właściciele i zaczęły się liczyć tylko pieniądze... Byle klient zapłacił.... Więc brano wszystkich....
Teraz już tego się nie odwróci tym bardziej, że jakość szkolenia na całym świecie to w większości zupełna nędza...
W Sharm dużą ilość arabskich baz pozamykano bo przerażającej ilości wypadków nie dało już CDWS "zamiatać pod dywan chroniąc "swojaków"
Pamięacie ulubioną przez Polaków i najbiedniejszych Rosjan bazę Egyptian Divers?
Dość przypomnieć moją promocję OD LAT - na tym forum - dział reklama - "Odpowiedz na pytanie z zakresu OWD - masz dzień nurkowania za darmo".. To jest pytanie - a nie sprawdzanie realnych umiejętności w wodzie.
Dlatego w Sharm najpiękniejsze rafy są wyłączone z jakiegokolwiek nurkowania przez turystów aby cokolwiek zostało ... jeszcze trochę...
Master Instructor SSI CMAS** Instructor
Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer
Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003
Podczas naszego nurkowania nie karmiono rekinów i o tym nas poinformowano przed nurkowaniem. Gdyby karmiono to bym zwyczajnie odmówił. Nie brano na tego nurka wszystkich "jak leci" ponieważ odmówiono mojej żonie z OWD pomimo potwierdzonych 300 nurków. Nikt mnie nie wkręcał i mam to w głębokim poważaniu czy takie wyjazdy organizują 3 DC ,dziesięć czy też tylko jeden . Nurkowałem już z rekinami na Malediwach w Kenii i Egipcie ale ten nurek był wyjątkowy i zdecydowanie pozostanie w mojej pamięci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko