Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Konsola ?? ?
Autor Wiadomość
Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-08-2004, 01:25   

z doswidczenia wiem ze czeba uwazac na dlugosc weza, jesli jes za krotki to o kompasie zapomnij i po prostu kup oddzielny

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-08-2004, 01:26   

kurde jestem green a daje rady - swiat sie konczy

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 12:17   

Tomek Radomski napisał/a:
kurde jestem green a daje rady - swiat sie konczy

przyzwyczajaj sie

pozdrowienia
ed

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 12:37   

Na pewni chcesz taka konsole ?? ja taka mam (nie nasprzedarz), ale uwazam ze jest srednio wygodna...
Lepiej jest miec tylko cisnienimierz i od biedy glebokosciomierz, a reszte na rece...(wg Filozofi DIR)

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 12:49   

Potwierdzam jak wyżej. Potrójną konsole kupiłem sobie u zarania kariery nurkowej. Dzisiaj wiem, że kompas powinien być na ręku.

ArturP 

Wysłany: 18-08-2004, 12:52   

Konsola odradzam. Kompas na dłoni, komputer na przedramieniu prawej ręki, manometr z lewej strony ( mocowanie zależne od rodzaju jacketu ) ;-)

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 13:08   

ArturP napisał/a:
Konsola odradzam.

Jako urządzenie rezerwowe w stosunku do komputera, konsola jest użyteczna. Tylko kompas dla wygody uzycia powinien byc poza nią.

ArturP 

Wysłany: 18-08-2004, 13:23   

Jako urządzenie rezerwowe w stosunku komputera, stosuje się głębokościomierz analogowy lub cyfrowy, zakładany na przedramie ( zawsze na widoku), ( więc nadal odradzam konsole modułową )

wiktor
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2004, 16:19   

długość węża musi być w granicach rozsądku ... tzn. nie za krótki, żeby dostęp do konsoli nie przysparzał problemów i nie za długi żeby konsola nie ginęła nam z zasięgu wzroku :)
do tego żeby wąż z konsolą nie "fruwał" gdzieś na boki i nie plątał się są takie małe zgrabne klipsy: uchwyt do węża + plastikowy karabinek - i to się sprawdza - znam to z autopsji

kochani mam prośbę - nie piszcie o
Cytat:
urządzenie rezerwowe w stosunku do komputera
..... - jak czytam to mnie strzyka

a umiejscowienie .... to chyba jest bardzo indywidualna sprawa. Każdy początkujący nur tego doświadcza i sprawdza gdzie mu najwygodniej: czy nóż na lewej łydce czy na prawej, od wewnątrz czy na zewnątrz, czy komp na prawej czy na lewej ręce, ..... czy może lepiej na biuście partnerki - bo i tak tam najczęściej spogląda :)

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 16:37   

Oczywiscie kompa na prawej rece :-D (chyba ze na prawej stronie masz inflator) -kompa po przeciwnej sronie od inflatora- jak co kolwiek robisz z inflatorem to i tak kompa widzisz. Jak masz go po stronie inflatora to za kazdym razem kiedy reka chwytasz inflator to pozbawiasz sie dobrego widoku na zegary.

Konsole odradzam, sam przerabialem, aby kontrolowac glebokosc dokladnie i przez dluzszy czas (idziesz caly czas w toni na danej glebokosci) musisz miec kompa w zasiegu wzroku, jak sobie gdzies dynda to ci zawsze reke bedzie angazowac. Nigny nie udalo mi sie tak ulozyc konsoli aby byla w sasiegu wzroku i bylo to wygodne. Przerabialem sporo rozwiazan i nie udalo mi sie (moze jestem jakis lewy).
oczywiscie tak mi jest wygodniej, moze tobie inne ulozenie bedzie sluzyc lepiej.

pozdrowienia
ed[/align]

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 16:55   Konsola

Czołem. Co do komputera, to się zgadzam, że jego miejsce jest na nadgarstku. Jeśli jednak chodzi o kompas to mam go w konsoli i sobie chwalę. Naręczny kompas trudno mi było ustawić dokładnie przed sobą - za krótka ręka... :-D

Pozdrawiam.

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 17:36   

wiktor napisał/a:
kochani mam prośbę - nie piszcie o
Cytat:
urządzenie rezerwowe w stosunku do komputera
..... - jak czytam to mnie strzyka

To skrót myślowy. Jest oczywiste, ze konsola nie zastępuje komputera (jesli tak zrozumiałeś moją wypowiedź). Chodziło o to, że niektóre główne informacje podawane przez komputer (aktualna i maksymalana głębokość oraz ciśnienie w butli) mogą być również odczytane z konsoli w przypadku ararii tego pierwszego.

wiktor
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2004, 19:42   

może i faktycznie niejasno przekazałem moje myśli - sorki
chodziło mi poprostu o to, czy aby napewno dublowanie takiego sprzętu jakim jest komputer - to konieczność
osobiście jestem przeciwnikiem nadmiaru sprzętu (pewnie gdybym miał skrzela to w ogóle nic bym ze sobą nie zabierał) a awaria kompa pod wodą to niesłychana rzadkość - wtedy zostaje partner lub bezpieczne wynurzenie przy zachowaniu zasad które wszyscy znamy.
a to co mnie strzyka to komercja która wdziera się w to co lubimy
Ostatnio zmieniony przez wiktor 18-08-2004, 19:58, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 18-08-2004, 19:52   

wiktor napisał/a:
awaria kompa pod wodą to niesłychana rzadkość - wtedy zostaje partner lub bezpieczne wynurzenie przy zachowaniu zasad które wszyscy znamy.

Majac odpowiednia taktyke i troche wyczucia mozna calkiem rozsadnie wynurzyc sie uzywajac tylko glebokosciomierza i finimetru, glebokosciomierz mozna sobie w sumie tez zastapic n.p. bojka.

Problem w tym, ze do tego potrzebnej wiedzy nie ucza na kursach...

Ryszard Szwajcer 

Stopień: instruktor/nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 20:25   Konsola?

Tak na prawdę, to nie widzę przeciwwskazań w posiadaniu konsoli z komputerem i kompasem. Osobiście korzystam z takiego pomysłu od bardzo wielu lat i w zależności od osobniczych oczekiwań, można wykorzystać fakt posiadania komputera i kompasu w konsoli na wężu. Kompas wbudowany w konsolę, faktycznie jeżeli chodzi o pływanie na azymut nie powinien być wykorzystywany, ponieważ ma dosyć duże odchylenia i nie jest najwygodniejszy, natomiast jako wskaźnik pomocniczy uważam,że jest znacznie wygodniejszy, niż osobny na przedramieniu. Zawsze przed wejściem do wody, na każdym nawet "łatwym" akwenie ( sorki za określenie- mam nadzieję, że większość kuma o co biega), ustawiam sobie kompas " na brzeg bazy". W momencie zgubienia się w akwenie a chyba każdemu się już to zdarzyło, wiem gdzie jest "mój" brzeg. Wcale nie musiałem ekstra brać ze sobą osobnego kompasu, ponieważ zawsze go mam przy sobie- niby tylko "wskażnik", ale jest. Tak nawiasem mówiąc, to ile osób ogólnie nurkujących bierze ze soba za każdym razem kompas???- o ile oczywiście nie mają go w konsoli... Przyglądnijcie się na następnych nurkowaniach w gronie różnych nurów...
Jeżeli chodzi u ułożenie komputera, to mam go zawsze przed oczami. Jest dopięty na krótko do plastikowego d-ringa na luźnym pasie wychodzącym z klamry regulacyjnej pasa ramiennego. Będąc pionowo mam go " na godzinie 10.30" troszkę pod maską. płynąc w poziomie mam go również w tej pozycji, tyle, że odblokowuje sie kompas, który w pionie oczywiście jest zablokowany. W momencie ewentualnego ratownictwa, konsola z komputerem nadal jest w tej pozycji i nie trzeba odchylać nadgarstka "do siebie", tylko niezależnie od sposobu uchwycenia osoby ratowanej konsola jest w pozycji ustalonej- przed oczami.
Reasumując - jeżeli ktoś płynie na azymut, to i tak trzeba mieć porządny kompas osobno,natomiast jako "wskaźnik" , to ten w konsoli jest wystarczający.
Cała reszta, zależy od indywidualnych oczekiwań i konfiguracji.

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 18-08-2004, 20:59   Re: Konsola?

Ryszard Szwajcer napisał/a:
Tak nawiasem mówiąc, to ile osób ogólnie nurkujących bierze ze soba za każdym razem kompas???- o ile oczywiście nie mają go w konsoli...

Ja biore. I mam na reke. Inaczej sie gubie.

piotrekfire 

Stopień: KDP / CMAS **, SS1,
Wysłany: 18-08-2004, 22:56   Re: Konsola

Co do komputera, to się zgadzam, że jego miejsce jest na nadgarstku. Jeśli jednak chodzi o kompas to mam go w konsoli i sobie chwalę.

Ja mam identycznie i jes ok. a maoże nawet lepiej ;-)

piotrekfire 

Stopień: KDP / CMAS **, SS1,
Wysłany: 18-08-2004, 22:57   Re: Konsola

Co do komputera, to się zgadzam, że jego miejsce jest na nadgarstku. Jeśli jednak chodzi o kompas to mam go w konsoli i sobie chwalę.

Ja mam identycznie i jes ok. a maoże nawet lepiej ;-)

czarnulka 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2004, 01:04   konsola

Ja pływałam z kompasem nad nadgrastkiem i w konsoli,na komputerek mnie na razie niestać :???: (.Jesli waz jest dłuższy to lepij,wygodniej sie operuje takowy sprzętem :-D . Dodatkowo podczepiłam sobie waz do jacketu i nic mi sie z tyłu nie "majta",

Ryszard Szwajcer 

Stopień: instruktor/nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2004, 06:44   Re: Konsola?

lobster napisał/a:
Ryszard Szwajcer napisał/a:
Tak nawiasem mówiąc, to ile osób ogólnie nurkujących bierze ze soba za każdym razem kompas???- o ile oczywiście nie mają go w konsoli...

Ja biore. I mam na reke. Inaczej sie gubie.

Otóż to własnie. Ja też mam zawsze, bo mam w konsoli, natomiast po bacznym przyglądnięciu się temu, co biorą czasami ludziska pod wodę ze sobą to mam wrażenie, że brakuje im jeszcze tylko żelazka, kuchenki mikrofalowej i namiotu. No i oczywiście niestety kompasu. Zwróć uwagę, jak mało ludzi bierze kompas pod wode o ile nie mają go (obawiam się zresztą całkiem przypadkowo) w konsoli.
Jakże często u wielu nurów konfiguracja i dobór tego, co biorą ze sobą, jest nie do końca świadoma i przemyślana.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu