Wysłany: 04-09-2015, 11:58 Montuje Twina- niemały problem
Witam.
Nie wiem czy to odpowiedni działa ale proszę o pomoc.
Montuje sobie małego twina z tego co obecnie posiadam, więc tak: 2 sztuki- nowe butle 6L/300bar firmy Auer, są to butle strażackie, zawory Auer.
Nie wiem jak mam to połączyć ze sobą ponieważ brak w tych zaworach wyjścia na separator, jedynie jest wejście na pierwszy stopień, więc Manifold odpada.
Rozdzielacz który posiadam firmy Drager jest za krótki i kiedy butle sie stykają ze soba nie mogę skręcić go z flaszkami. Wrzuciłem zdjęcie.
Macie może jakieś wyjście z tej sytuacji?
Posiadam dwa komplety automatów na 300bar ale nie bardzo chce zabierać pod wode tyle szpeju i zmieniać automaty co 10atm, ale jak nie bedzie rozwiązania to tylko to mi pozostaje.
Czy gdzieś można dostać taki łącznik/trójnik aby połączyć to w jeden I stopień i latać na jednym automacie?
Wysłany: 04-09-2015, 12:24 Re: Montuje Twina- niemały problem
Tadziores napisał/a:
Montuje sobie małego twina z tego co obecnie posiadam, więc tak: 2 sztuki- nowe butle 6L/300bar firmy Auer, są to butle strażackie, zawory Auer.
Zawory normalne czy stożkowe? Jak normalne, po prostu dokup cały manifold (2 zawory + separator) i masz problem z głowy - o ile obejmy dobierzesz do średnicy butli odpowiednie.
Tadziores napisał/a:
Posiadam dwa komplety automatów na 300bar ale nie bardzo chce zabierać pod wode tyle szpeju
Czyli co, zamierzasz skręcić twina, aby nurkować z nim z JEDNYM automatem? Leo, why?!?
Tadziores napisał/a:
Macie może jakieś wyjście z tej sytuacji?
Oddaj to w cholerę na złom albo przerób na sidemount. Kup używanego twina 2x7.
Tak, wiem, nie to chciałeś usłyszeć
Ostatnio zmieniony przez Yavox 04-09-2015, 12:25, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 04-09-2015, 12:36 Re: Montuje Twina- niemały problem
[quote="Yavox"]
Tadziores napisał/a:
Zawory normalne czy stożkowe? Jak normalne, po prostu dokup cały manifold (2 zawory + separator) i masz problem z głowy - o ile obejmy dobierzesz do średnicy butli odpowiednie.
Nie mam pojęcia jakie tam są zawory, wrzucę zdjęcie jakie to butle w załączniku.
Kolego, wydaje mi sie ze niewiele dobrego z tego będzie.
To są butle kompozytowe wiec będziesz mial duży problem z ich bardzo dodatnia pływalnością. Kolejna sprawa to fakt że te butle są dyskwalifikowane w sytuacji gdy po uderzeniu laminat zostanie uszczerbiony (choć nie dam sobie uciąć reki).
Kup sobie dwie stalówki 7l na 175 bar u Mariusza Linke za 200 zł sztuka do tego normalny manifold za 500 i masz zestaw w sam raz na szuwarnie.
Co do konstrukcji twina z tego co mamy pod ręką
Wyjaśniam , że:
- łącznik mam na 200bar
- flaszki są 200bar
- wsadzony jest adapter DIN->INT bo wtedy taki automat miałem.
Jeśli te łuski sa stalowe,to świetnie.6l,300 bar ,wciąż żadko spotykane u amatorów nurkowania bo trudno je zdobyć ze wzgledu na to że ich "żywot"w sluzbach jeszcze daleki do końca i można je zdobyć jedynie na drodze przestępstwa
Tu odpuscił bym sobie porady typu oddaj na złom i w zamian kup 175 atm,albo zmontuj side mont.Niektórzy ludkowie na tym forum tu sie narodzili i wychowali i zawsze juz będą myśleć schematami z internetu.
Zrób owym butlom badanie,zakreć pożądne zawory, zmontuj je w zestaw bądż używaj pojedyńczo.Na szuwarowe nurki nic lepszego nie znajdziesz.Zrób to wszystko pewnie i solidnie.I ciesz sie nurkowaniem bo to piękny sport.
[ Dodano: 05-09-2015, 09:12 ]
ps.Jakkolwiek nazywać taki zestaw,nie jest to twin i nigdy nim nie bedzie ze względu na parametry.Jest to zestaw na płytkie,rekraacyjne nurki w szuwarach.Ale te należą do najprzyjemniejszych...
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-09-2015, 10:07
jaros4 napisał/a:
taki zestaw,nie jest to twin i nigdy nim nie bedzie
piszesz o tym co chce zrobić Tadziores, czy to co ma Connan?
makalu [Usunięty]
Wysłany: 05-09-2015, 11:17
jaros4 napisał/a:
zmontuj je w zestaw
I co doradziłeś ,tak konkretnie? Znalazłeś łącznik pasujący do tych butli?
Nikt nie mówi ,że są do niczego.Problem w tym ,że Tadziores chce małego twina i szuka manifoldu do nich.Okazuje się ,że są niekompatybilne z dostępnymi łącznikami i klops.I nic tu nie pomoże ich zaje.....ść. Dlatego pojawiły się posty o zamianę na inne.
Teraz nie mam już łącznika bo jadę na dwa automaty DIN. Jak kolega Jaros4.
Konfiguracja francuska - taką nazwę nosi ten układ ?
Moje flaszki ciężkie stalowe a autora tematu są kompozytowe .
A aluminiowe jak i kompozyt mają zmienną bardzo pływalność w zależności od ilości gazu. Także na zestaw dwubutlowy ale szuwarowy tylko się nadają . Głębiej to i worek/skrzydło trzeba mieć konkretne i ołowiem fest obciążony. Mało wygodne.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 05-09-2015, 11:25, w całości zmieniany 2 razy
Martin, ale stalowe zwykle nie zmieniają pływalności...
Utraty masa jest jednakowa, ale nie pływalność która jest zależna od objętości wodnej butli.
Martin próbuje Ci powiedzieć, że każda zmienia pływalność tak samo, tyle, że stalowe dalej mają ujemną pływalność. Ilość balastu musi kompensować utratę tej samej wagi.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 05-09-2015, 20:56
Dokladnie.
Co wiecej - jesli masz te butle spiete razem, przykrecone do plyty i dowalone v-weightem, to nie ma to zadnego znaczenia.
Przejscie z negatywnej plywalnosci w pozytywna ma znaczenie, jesli butla jest osobnym elementem - n.p. gdy uzywasz jej jako stage lub do side mount.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 05-09-2015, 21:57
Ale właśnie pływalność to tylko "+" lub "-"
A to duże znaczenie czy dokładać należy ołowiu czy zwiększać objętość worka.
Dla procesu nurkowania - to już tak istotne nie jest.
Wszak by się zanurzyć winniśmy być odpowiednio wyważeni dla pkt krytycznych. czyli uwzględniać te -2kg zmarnowanego gazu a także wypór sprzętu - a to się robi raz, podczas wyważania. tu następuje dobór poszczególnych elementów.
Makalu,doradzilem koledze ze cokolwiek zrobi z tymi flaszkami,niech zrobi solidnie i z sensem.
Twin w klasycznym znaczeniu to zestaw ktory daje ,przynajmniej teoretycznie,pewne mozliwosci operowania pod wodą,ktorych zestaw 2/6l. z racji swoich gabarytow nie ma.Pozdrawiam.
Panowie butle są stalowe, mam już porobione zdjęcia ale pisze teraz z telefonu i nie mam jak wrzucić zdjęć, zrobię to jutro.
Czy ktoś ma na sprzedaż Manifold 300bar?
Zawory tych butli normalnie pasują na nasz Pierwszy stopień.
Butle mają z tego co teraz mogłem zmierzyć 140mm średnicy więc obejmy podejdą te 141-2mm jakoś takich szukam.
Jeśli nie znajdę takiego Manifoldu to przejdę póki co na tzw system francuski.
Jak pisałem jutro wrzucę foty.
[ Dodano: 06-09-2015, 17:44 ]
Spróbuję wrzucić foty może się uda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko