Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
R2 ICE PRO VENTURI
Autor Wiadomość
Neptunisko 

Wysłany: 29-08-2004, 15:54   R2 ICE PRO VENTURI

Witam!
Zastanawiam się nad zakupem taniego automatu który nie zamarznie po zanurzeniu się na dno wanny.
Co sądzicie o Scubatechu z tematu? Warto? Zalety wypisał producent, może jakieś wady? :roll:

wiktor
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2004, 19:54   

cześć
przy zakupie automatu "niezamarzającego" (choć takiej gwarancji nigdy mieć nie będziesz) zwróć uwagę na jego max wydatek.
Im mniejszy wydatek, tym mniejszy komfort, ale też mniejsze prawdopodobieństwo zamarznięcia.
Scubatecha R2 ICE PRO VENTURI - nie znam od strony praktycznej - więc nie będę Ci mącił w głowie.

miki200 

Wysłany: 29-08-2004, 20:18   

HI
Pamiętaj też o serwisie automatu który trzeba robić dla komfortu co najmniej raz w roku a z tego co się orientuję (a może się mylę) to trzeba wysyłać Scubatecha do producenta na serwis. Poza tym to jest tani ale wyprodukowany na wschodzie. Dlatego zastanów się nad zakupem.
Pozdrawiam MIKI :mrgreen:

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2004, 20:54   

Cześć,
Wiem że Scubatecha serwisuje w W-wie Amma przy ul. Batorego.
Proponuję porozmawiać z serwisantem tych urządzeń.
Pozdrawiam,
Arturro

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2004, 21:34   

Już kiedyś pisałem o tym automacie. Z wydatkiem wg danych producenta ostrożnie - najpierw sprawdź wydajność zaworu butli, może się okazać, że jest mniejsza :) Scubatech ma wydatek powyżej wydajności przeciętnego zaworu, więc, to nie problem. Wady: 1) ustnik, w zasadzie od razu do wymiany (po co sie katować, jak za 15 PLN można założyć z Technisuba taki sam jak w Aqualungu lub Apexie), 2) kierownica wydechu - opiera się o brodę co na dłuższą metę przeszkadza, a bąbelki "lecą" sobie w sposób widoczny.
Poza tym całkiem porządny automat, trochę plasticzany, ale to nie przeszkadza wcale, oddycha się normalnie, serwis u autoryzowanych serwisantów (a nie tylko u producenta), których w Polsce jest trochę. Tanie części - cennik na stronie producenta. Tylko cena zbyt wysoka, w granicach 800 PLN. Za te pieniądze mozna kupić Apeksa DS4+ATX40, Aqualunga Glacię lub LX Supreme (wszystkie trzy ok. 1000 PLN). Gdyby Scubatech kosztował 600, mógłbym polecić z czystym sumieniem, a tak radzę się zastanowić czy nie dołożyć 200 PLN...

Garnett 

Stopień: wystarczający
Wysłany: 29-08-2004, 22:28   

Witam
Uzywam scubatecha i nie mam powodow do nazekania na niego. Dzisiaj wrocilem z Kulki i bylem z nim na 26m przez 40min i sprawowal sie swietnie ( a bylo naprawde zimno ) . Nie mam do niego zadnych zastrzezen podaje powietrze bardzo lekko. Jezeli chodzi o bable przed twarza to rzeczywiscie to jest wada ale jak plyniesz twarza w dol to jest ok. Jest do dokladnie ten sam automat co Rive Rite R2000. Przglady w Warszawie wykonuje Nowa Ama i Geograf wiec niema problemu. Osobiscie polecam ten automat

Piotr_K 

Stopień: podstawowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2004, 23:58   

Również zastanawiam się nad zakupem tego automatu i od użytkowników słyszałem o jedej już wymienionej wadzie czyli kierowania bąbli wydechu przed maskę, które może być denerwujące szczególnie przy fotografowaniu. I od razu pytanie : czy do tego automatu możliwe jest zamocowanie czegoś takiego jak kierownica wydechu. W katalogu scubapro jest takie element i wg producenta kieruje cały wydech poza pole widzenia. Czy jest dostępny podobny element dla scubatecha ?

Garnett 

Wysłany: 30-08-2004, 08:43   

Niestety Scubatech nie ma czegos takiego jak kierownica wydechu ale szczerze mowia to ta opinia o tych bablach jest mocno przesadzona bo nie jesat to takie uciazliwe ale konkurencja musi cos wymyslic :) zeby odstraszyc klientow

Garnett 

Wysłany: 30-08-2004, 08:45   

TomM
Apexa ATX40+DS4 nie kupisz juz za 800 bo Apex strasznbie podniosl ceny i teraz jak trafisz nowego ponizej 1200 to bedzie dobrze

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 09:07   

Piotr_K napisał/a:
czy do tego automatu możliwe jest zamocowanie czegoś takiego jak kierownica wydechu. W katalogu scubapro

Nie. Kierownica wydechu jest wspólnym elementem puszki automatu w Scubatechu (jedna plastikowa część). Nie da się więc tego zmodyfikować. Scubapro (i inne) mają wymienną kierownicę - zdejmowalną. Po prostu inna konstrukcja. Nie pisałem, że można kupić DS4+ATX40 za 800, tylko za 1050 (jeśli kogoś interesuje gdzie, na PW). Nie wiem, czy sprawa bąbli jest przesadzona - po prostu ujście "kierownicy" jest pod kątem 90 stopni przed twarzą, bąble nie są odprowadzane do tyłu, tylko w bok. Jak wisisz w miejscu patrząc w przód to widzisz własne bąble. Jakaż to przesada? Gdyby tak Aropac zrobił puszkę z eliptycznym odlewem kierownicy (z wklęsłością na brodę) to bąble uchodziłyby bardziej z tyłu i automat nie opierałby się o brodę. Pewnie zaniedługo tak się stanie.
Ostatnio zmieniony przez TomM 30-08-2004, 09:12, w całości zmieniany 1 raz  

Garnett 

Wysłany: 30-08-2004, 09:11   

za 1050??? to chyba w Katowicach bo w Warszawie nie znajdziesz ponizej 1200

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 09:14   

Widzisz - w Warszawie wszystko lepsze niż na prowincji, nawet ceny :mrgreen: Nie podaję informacji niesprawdzonych.

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 30-08-2004, 09:41   

Garnett napisał/a:

W 3miescie tez kupisz za 1050.

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 09:51   

Używam R2 ICE od pół roku (ostatnio jako głównego) i sprawuje się naprawde świetnie. Działa naprawdę dobrze i polecam go do zakupu. Nie widze żadnego powód przepłacania 200 zł za logo apexa na puszce (800 zł za dobry automat kontra 1050 za podobny automat).
Z elementów o których tu jeszcze nie pisano wymieniłbym 1 stopień na 300bar. Coraz więcej baz ma butle 300bar (niekoniecznie napełniaja do tego ciśnienia;) a zawór taki ma dłuższy gwint. Jadąc do egiptu należy się z tym liczyć, a 1 stopień 200bar na takie butle jest do d...
Sandii

Art 

Wysłany: 30-08-2004, 09:51   

Garnett napisał/a:

Ja kupiłem atx 40 na ds4 za własnie jakies 1050 zł w Nowej Amie - ale dostałem 10% rabatu :mrgreen:

Jeśli chodzi o rabat to powinni Ci dac bez problemu a jak nie to idź to techniki i tam pogadaj.

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 30-08-2004, 10:02   

Sandii napisał/a:
Działa naprawdę dobrze i polecam go do zakupu. Nie widze żadnego powód przepłacania 200 zł za logo apexa na puszce

Ja nie widze powodu dla ktorego nalezy za automat placic 800pln, skoro bardzo dobry, nowy automat mozna kupic za polowe tej ceny.

PIOTREK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 12:09   

Ja nie widze powodu dla ktorego nalezy za automat placic 800pln, skoro bardzo dobry, nowy automat mozna kupic za polowe tej ceny.[/quote]

O jakim automacie teraz mówisz (piszesz)?

Zygfryd Dziatłowski 

Wysłany: 30-08-2004, 12:22   

kiedys juz pisalem odnosnie tego aparatu, plywam na nim 3 latka bylem na Krymie na 35 metrach tem. 9 stopni super, nad jeziorkiem w lubelskim na 26 tem. 5 stopni super, nie warto przeplacac za inne automaty, ale jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje. Jesli chcesz kupic VW Passata i Skode octavie to co wybierzesz znajac ze to jest koncern VW i za pasata zaplacisz wiecej niz za skode z takim samym wyposazeniem,placisz za nazwe firmy bo produkt jest jeden i ten sam pod inna nazwa skladany (mowie o automatach) w chinach

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 30-08-2004, 13:15   

PIOTREK napisał/a:
O jakim automacie teraz mówisz (piszesz)?

pisze o UAN.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 30-08-2004, 13:22   

Art napisał/a:
Ja kupiłem atx 40 na ds4 za własnie jakies 1050 zł w Nowej Amie - ale dostałem 10% rabatu :mrgreen:

cena z poprzedniego tygodnia:

DS4 99€
ATX50 109€

Przy chwilowym kursie Euro jest oplacalne kupowac za granica....

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu