Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kołowrotek - pytanie
Autor Wiadomość
wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2015, 00:53   kołowrotek - pytanie

czy ktoś wie czym różni się kołowrotek Tecline Explorer ( zdjęcie 1) od Tecline Explorer Cave (zdjęcie 2)? poza kolorem linki w zdjęciu katalogowym i ceną?

czy oba mają derlinowe rączki? w katalogu brak informacji na ten temat. Byłbym wdzięczny za odpowiedź

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2015, 09:44   

Kiedyś miałem je w ręku, ale nie pamiętam juz dokladnie. Na pewno ma dolny krążek od szpulki zakończony tak stożkowo. Tak aby linka łatwiej spadała i chyba mam mniejszą średnicę tarczy, aby przy szybkim wypuszczaniu (Np. Ze skutera) ręką nie latała na boki.

[ Dodano: 28-08-2015, 09:48 ]
-----
I jeszcze pamietam ze te kołowrotki miały stosunkowo duży/wysoki uchwyt goodmana co przy prawidłowym korzystania (latarka na górze, a koło na dole) utrudnia blokowanie kciukiem tarczy kołowrotka.

Niestety materiału nie pamietam.

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2015, 10:25   

@serbiusz dzięki za info

czy śruba w tych kołowrotkach jest zabezpieczona przed zgubieniem tak jak w kołowrotku NG?
muszę się na jakiś zdecydować w związku z jesiennymi planami.

A może polecasz jakiś inny kołowrotek?

na rynku jest jeszcze YD, ale nie chce kołowrotka z aluminiową rączką więc ten odpada. Ten z logo na H powala ceną. Zresztą cena kołowrotka T, NG czy YD też nie jest zachęcająca - drogi sprzęt jak na prostotę wykonania.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2015, 12:10   

można zrobić takie coś samemu

Szpulkę wytoczył mi znajomy tokarz za "flaszkę" bimbru, linki jest 200m za 11zł, rączkę zrobiłem sam z kawałka amelinium znalezionego w garażu, wszystko jest z odzysku i już...
Jeszcze muszę założyć hamulec zanim zabiorę to pod wodę. Ile oszczędności, a ile radości? :bee;

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2015, 12:17   

wiecznychlopiec napisał/a:
na rynku jest jeszcze YD, ale nie chce kołowrotka z aluminiową rączką więc ten odpada.

Z ciekawości, w czym przeszkadza aluminiowa rączka?
Używam taki z aluminiową już jakiś czas i może o czymś nie wiem.

Pozdrawiam,
Mariusz

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2015, 12:25   

md1974 napisał/a:

Z ciekawości, w czym przeszkadza aluminiowa rączka?
Używam taki z aluminiową już jakiś czas i może o czymś nie wiem.

Pozdrawiam,
Mariusz

zimno w łapę, tak samo jak goodman w latarce, w zimnych nurkowaniach przekładam latarkę z ręki do ręki co pewien czas bo mi dłonie marzną.

Marcin13736 napisał/a:
można zrobić takie coś samemu

pewnie, nieźle ci wyszło, wygląda jak "sklepowy", ale:
- nie mam znajomego tokarza
- nie mam śmieci w garażu, w sumie nie mam w ogóle garażu,
- jakbym w mieszkaniu zaczął coś tam sobie dłubać w aluminium to by mnie chyba żona zaj.... :D

zawsze można wymówkę znaleźć, żeby nie robić samemu :ping:

właśnie rozmawiałem z kolegą, któremu się Tecline "pogiął" - szpula się powykrzywiała jak plastik na ciepło i ostatecznie sie zablokowała na stałe. NG ciura i nigdy nic, kolejny kolega również NG nie może skatować.

dlatego tak badam co kto i jak bo skoro mam wydać niemała kwotę na narzędzie, którym planuje sporo zabawy to chcę żeby było wygodne i trwałe.
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 28-08-2015, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2015, 12:31   

To w jakich rękawicach nurkujesz? Aluminium nie będzie zimniejsze niż otaczająca woda (a derlin cieplejszy). Obstawiam, że marznięcie wynika raczej z ucisku niż z tego, że uchwyt jest zimny. Nurkuję cały rok, kołowrotek używam głównie pod lodem, więc chyba w zimnej wodzie. Zmieniam rękę trzymającą ale ze względu na zmęczenie podczas zwijania 200m linki.

Pozdrawiam,
Mariusz

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2015, 12:41   

Marcin13736 napisał/a:

Szpulkę wytoczył mi znajomy tokarz za "flaszkę" bimbru, linki jest 200m za 11zł,

hm, jak policzę po ile jest u mnie dobry bimber ( a szajsu przecież nie dajemy, bo się obrazi), to taniej jest kupić gotowy :D

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2015, 14:09   

5. dych za szpulkę, to chyba nie drogo. Tym bardziej, że za kwotę 100zł takiej wielkości kołowrotka nie kupisz tak od ręki

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2015, 22:00   

Z chęcią kupie taki kołowrotek od CIebie w takiej cenie:) i jeszcze flaszke dorzucę!

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2015, 02:14   

md1974 napisał/a:
Aluminium nie będzie zimniejsze niż otaczająca woda (a derlin cieplejszy)
a zastanawiales sie czemu zima rurki w tramwajach sa zimne? przeciez maja ta sama temp. co powietrze w tramwaju...

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2015, 12:10   

ziemia, wydaje mi się, że to akcja jednorazowa. Jak poproszę o drugą sztukę, to tokarz będzie chciał prowizję od sprzedaży ;)

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2015, 17:32   

A to pazerny tokarz :bee;

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2015, 23:08   

Haw napisał/a:
a zastanawiales sie czemu zima rurki w tramwajach sa zimne? przeciez maja ta sama temp. co powietrze w tramwaju...

Nie muszę się zastanawiać bo to jest fizyka i wszystko jest jasne. Twój tok rozumowania w tramwaju ma się nijak do środowiska wodnego oraz do tego, że nie masz kontaktu bezpośredniego (bez izolacji) ręka-kołowrotek.
A na marginesie - rurki nie są zimniejsze. To tak jak z wodą - w powietrzu o temp. 20 st. jest ok. nawet w krótkiej koszulce, za to w takiej wodzie długo na golasa nie posiedzisz.
Chodzi o to jak szybko może być odbierane ciepło a podczas nurkowania to woda będzie tym najlepiej odbierającym ciepło elementem.

Pozdrawiam,
Mariusz

michałP 

Stopień: TMX, M1 CMAS, mCCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-11-2015, 20:07   kołowrotek

Ja robię takie całe z delrinu

Dodano: 13-11-2015, 21:10
jest w komisie :)

Zbyszek_S 

Stopień: P3
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2015, 17:49   

ad. michałP - a można nabyć taki ?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu