czy ktoś wie czym różni się kołowrotek Tecline Explorer ( zdjęcie 1) od Tecline Explorer Cave (zdjęcie 2)? poza kolorem linki w zdjęciu katalogowym i ceną?
czy oba mają derlinowe rączki? w katalogu brak informacji na ten temat. Byłbym wdzięczny za odpowiedź
Kiedyś miałem je w ręku, ale nie pamiętam juz dokladnie. Na pewno ma dolny krążek od szpulki zakończony tak stożkowo. Tak aby linka łatwiej spadała i chyba mam mniejszą średnicę tarczy, aby przy szybkim wypuszczaniu (Np. Ze skutera) ręką nie latała na boki.
[ Dodano: 28-08-2015, 09:48 ]
-----
I jeszcze pamietam ze te kołowrotki miały stosunkowo duży/wysoki uchwyt goodmana co przy prawidłowym korzystania (latarka na górze, a koło na dole) utrudnia blokowanie kciukiem tarczy kołowrotka.
czy śruba w tych kołowrotkach jest zabezpieczona przed zgubieniem tak jak w kołowrotku NG?
muszę się na jakiś zdecydować w związku z jesiennymi planami.
A może polecasz jakiś inny kołowrotek?
na rynku jest jeszcze YD, ale nie chce kołowrotka z aluminiową rączką więc ten odpada. Ten z logo na H powala ceną. Zresztą cena kołowrotka T, NG czy YD też nie jest zachęcająca - drogi sprzęt jak na prostotę wykonania.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2015, 12:10
można zrobić takie coś samemu
Szpulkę wytoczył mi znajomy tokarz za "flaszkę" bimbru, linki jest 200m za 11zł, rączkę zrobiłem sam z kawałka amelinium znalezionego w garażu, wszystko jest z odzysku i już...
Jeszcze muszę założyć hamulec zanim zabiorę to pod wodę. Ile oszczędności, a ile radości?
Z ciekawości, w czym przeszkadza aluminiowa rączka?
Używam taki z aluminiową już jakiś czas i może o czymś nie wiem.
Pozdrawiam,
Mariusz
zimno w łapę, tak samo jak goodman w latarce, w zimnych nurkowaniach przekładam latarkę z ręki do ręki co pewien czas bo mi dłonie marzną.
Marcin13736 napisał/a:
można zrobić takie coś samemu
pewnie, nieźle ci wyszło, wygląda jak "sklepowy", ale:
- nie mam znajomego tokarza
- nie mam śmieci w garażu, w sumie nie mam w ogóle garażu,
- jakbym w mieszkaniu zaczął coś tam sobie dłubać w aluminium to by mnie chyba żona zaj....
zawsze można wymówkę znaleźć, żeby nie robić samemu
właśnie rozmawiałem z kolegą, któremu się Tecline "pogiął" - szpula się powykrzywiała jak plastik na ciepło i ostatecznie sie zablokowała na stałe. NG ciura i nigdy nic, kolejny kolega również NG nie może skatować.
dlatego tak badam co kto i jak bo skoro mam wydać niemała kwotę na narzędzie, którym planuje sporo zabawy to chcę żeby było wygodne i trwałe.
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 28-08-2015, 12:33, w całości zmieniany 1 raz
To w jakich rękawicach nurkujesz? Aluminium nie będzie zimniejsze niż otaczająca woda (a derlin cieplejszy). Obstawiam, że marznięcie wynika raczej z ucisku niż z tego, że uchwyt jest zimny. Nurkuję cały rok, kołowrotek używam głównie pod lodem, więc chyba w zimnej wodzie. Zmieniam rękę trzymającą ale ze względu na zmęczenie podczas zwijania 200m linki.
Pozdrawiam,
Mariusz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2015, 12:41
Marcin13736 napisał/a:
Szpulkę wytoczył mi znajomy tokarz za "flaszkę" bimbru, linki jest 200m za 11zł,
hm, jak policzę po ile jest u mnie dobry bimber ( a szajsu przecież nie dajemy, bo się obrazi), to taniej jest kupić gotowy
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2015, 14:09
5. dych za szpulkę, to chyba nie drogo. Tym bardziej, że za kwotę 100zł takiej wielkości kołowrotka nie kupisz tak od ręki
a zastanawiales sie czemu zima rurki w tramwajach sa zimne? przeciez maja ta sama temp. co powietrze w tramwaju...
Nie muszę się zastanawiać bo to jest fizyka i wszystko jest jasne. Twój tok rozumowania w tramwaju ma się nijak do środowiska wodnego oraz do tego, że nie masz kontaktu bezpośredniego (bez izolacji) ręka-kołowrotek.
A na marginesie - rurki nie są zimniejsze. To tak jak z wodą - w powietrzu o temp. 20 st. jest ok. nawet w krótkiej koszulce, za to w takiej wodzie długo na golasa nie posiedzisz.
Chodzi o to jak szybko może być odbierane ciepło a podczas nurkowania to woda będzie tym najlepiej odbierającym ciepło elementem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko