Wysłany: 09-05-2016, 11:36 Aladin 2G się sp....lił
Nie jest zalany. Leżąc w szafie zaczął rytmicznie pikać, tak gdzieś co 15 sekund. Wyświetlacz nie działa. Pikał dobę aż wymieniłem baterię. Potem coś tam się zaświeciło. Znowu dobrze, 2 nurki, pikanie, potem wszystko zdechło. Bateria dobra.
Ktoś ma jakiś pomysł? (oprócz "kup Digital", bo to już zdążyłem zrobić)
Wysłany: 09-05-2016, 11:50 Re: Aladin 2G się sp....lił
Yavox napisał/a:
Ktoś ma jakiś pomysł? (oprócz "kup Digital", bo to już zdążyłem zrobić)
Kup inny działający komputer, 2G mają to do siebie że padają około 200 nurkach. Mój uszkodzony poleciał do sklepu na gwarancji, powiedzieli że nie mają już więcej tego modelu i oddali kasę, szczerze ... nawet się ucieszyłem.
Teraz już nawet nie pika. Kupię jeszcze jedną baterię, może po prostu stara się zużyła a z nową miałem pecha. Jak nie, to będzie trzeba spróbować go rozebrać. Nie wiem, jak się do tego zabiorę, ale gorzej niż jest to już raczej nie będzie
Jaki jest twój cel, chcesz ostatecznie zdiagnozować i wyeliminować błąd i z tym uderzyć do producenta? Czy może masz zamiar naprawić je na kolejne 40 nurów, wystawić na komisie a potem niech się martwi ten co kupił?
Ciekawe czy wady Aladinów dotyczą również Meridiana.
A MAntisa ktoś używa ?
Znajoma ma merydiana i obecnie jest w serwisie, wymieniają mu przycisk. To jego druga wizyta w serwisie, mówiła mi co było przyczyną pierwszej wymiany ale nie zapamiętałem.
Jaki jest twój cel, chcesz ostatecznie zdiagnozować i wyeliminować błąd i z tym uderzyć do producenta? Czy może masz zamiar naprawić je na kolejne 40 nurów, wystawić na komisie a potem niech się martwi ten co kupił?
Pozdrawiam
Aż się zastanawiam czemu z tymi pytaniami nie wystąpisz do producenta tych komputerów?
To że sfixowały na pewno nie jest moją sprawką. To , że wiem czemu - nie sprawi , że wytoczę komuś proces. Ot sprzęt jak sprzęt, ma prawo się spitolić. Ale przyznam rację temu , kto wykaże zależność jakości wykonania od miejsca w którym to się stało.
Na ten moment mam (plus kolega Liseklisek6666) możliwość naprawy Suunto Gekko/Vytec/Vyper . Jednego Aladina 2G mam rozłożonego to wiem co z czym "się je".
Po prostu , wyraziłem zainteresowanie zakupem jednego z tych sprawnych inaczej komputerów.
Na pewno nie zmienię konstrukcji jeśli o to pytasz. Czyli nadal będzie to Aladin 2G.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 10-05-2016, 23:13, w całości zmieniany 1 raz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2016, 07:44
Jest człowiek który w drodze analizy dochodzi do rezultatów. Również wiem że otrzymanie (najlepiej za darmo) sprzętu ułatwia edukacje i czasem powstaje coś nowego.
Dlatego mam apel, masz popsuty komputer nurkowy, nie da się naprawić, wyślij do "connan1973". Na pewno pozna budowę odczyta setup. Może zacznie naprawiać. Nie polecam sprzętu naprawianego jako zasadniczy, lecz na drugi zapasowy się nadaje.
Wysłany: 11-05-2016, 10:02
anarchista napisał/a:
........ Nie polecam sprzętu naprawianego jako zasadniczy, lecz na drugi zapasowy się nadaje.
pozdrawiam rc
W tej kwestii mam odmienne zdanie tzn. często dopiero sprzęt zmodyfikowany , z usuniętymi wadami fabrycznymi jest bezpieczny i nadaje się do użytku.
Fabryczny z wadami na pokładzie to możliwa tykająca bomba i nie należy mu ufać.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2016, 10:12
Piotr Stańczuk napisał/a:
W tej kwestii mam odmienne zdanie tzn.
Poprawność polityczna, nie mogę twierdzić że sprzęt nie przebadany rekomenduję. Efekt przynależności do PTMiTH.
Piotr Stańczuk napisał/a:
Fabryczny z wadami na pokładzie to możliwa tykająca bomba i nie należy mu ufać.
Jak łatwo można sprawdzić, wyszły błędy komputera nurkowego to podałem rozwiązanie i wykazałem niekompetencję producenta. Za co wyleciałem z Forum, po raz kolejny.
Rozkładając na poszczególne komponenty taki komputer można dojść do wniosku , że tylko razem stwarzają problem. W takich Gekko , utarło się , że pada czujnik Intersema 5212. A na pewno ? Z upływem czasu zmienia się nieznacznie jego charakterystyka. Gdyby się dało rekalibrować u użytkownika , na biureczku przy komputerze za pomocą kabelka , nie byłoby kłopotu i Suunto dałoby opcje w DM3-5. Ale niestety , bez komory ciśnieniowej jest to nie możliwe.. Myli się więc ten , który twierdzi , że sama wymiana czujnika na nowy załatwia sprawę. A więc czujnik zły czy dobry ?
Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć podpinając taką Intersemę do HX711 , a ów moduł do np arduino z odpowiednim oprogramowaniem. Oczywiście , czujnik musiałby być tak zamontowany by mierzył jakieś zmienne ciśnienie w zbiorniczku pomiarowym. Ciekawe byłyby rezultaty.
W Aladinach jeszcze są dwa czułe punkty : gumka łącząca wyświetlacz oraz sprężynki łączące baterie z pcb.
Zawsze trzeba rozebrać taki komp by sprawdzić czystość , stan oringów , jak i "oczko" pomiarowe.
Myślę , że i tak dużo wyjaśniłem. Pozdrawiam.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2016, 11:48
connan1973 napisał/a:
bez komory ciśnieniowej jest to nie możliwe.
Komorę za małe pieniądze robisz w filtrze do wody, jest testowany ciśnieniem 32 at.
Rozważałem tą ewentualność tylko , że ich możliwości kończą się na 6bar . A ja potrzebuję taki z wytrzymałością do 16bar (by na spoko ciągnąć test kalibracyjny do 10bar).
32at testowany ? No ale mówimy o tym samym ?
Aż się zastanawiam czemu z tymi pytaniami nie wystąpisz do producenta tych komputerów?
Wystąpiłem w procesie reklamacyjnym, oddali kasę i się pożegnaliśmy.
Rozumiem twoje postępowanie w przypadku suunto, tam to jest niewielki procent uszkodzonych komputerów, naprawa pogwarancyjna może mieć sens.
W przypadku Alladynów to jest praktycznie reguła że się ........ nie działają poprawnie. Analogicznie zresztą od jeszcze jednego świeżego producenta komputerów który przebojem wszedł na nasz rynek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko