Wysłany: 30-05-2016, 16:45 SONY FDR-X1000VR vs GoPro Hero 4 Black
Witam! Niedługo przymierzam sie do zakupu sportowej kamerki, której głównie będę używał do kręcenia filmów pod woda jak i robienia zdjęć ... jeszcze niedawno chciałem kupic Hero 4 Blacka, jednak przeszukawszy trochę stronek natrafiłem na soniacza - i co mi najbardziej sie spodobało ? To ze ma stabilizacje obrazu ....
Czy ktoś używał tych kamerek i może wypowiedzieć sie na ich temat, ktora bardziej poleca ? Albo kto z was używa ten model sony do kręcenia pod woda ... Czy na sonego jest dostępność filtrów np czerwony na niebieskie wody i takie tam ?
Wiek: 43 Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 399 Skąd: Białystok
Wysłany: 30-05-2016, 17:25
Oczywiście, że sony
Niedowiarkom polecam obejrzeć 2 film momenty 4:07(sony) i 6:07(gp) żeby zobaczyć jak marnie wypada gopro. W momencie 8:15 widać porównanie side by side.
Na plus sony jest jeszcze to że kamerka przeżyła bez problemu dwukrotne zalanie i po starannej reanimacji w alkoholu dalej nagrywa.
Dodatkowo mamy stabilizację sprzętową i dużo dłuższy czas nagrywania na 1 ładowaniu.
Niestety obudowy sony są tylko do 60m(moja wytrzymała 63) zrobione na pojedynczym oringu. Jeden najdrobniejszy paproszek i mamy zalaną...
Obudowy gopro dużo więcej wybaczają.
Jakąś opcją jest obudowa recsea http://recsea.com/rvh-x1000rm.html
Cena oczywiście bardzo przystępna chyba coś pod 800usd
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 30-05-2016, 17:27, w całości zmieniany 2 razy
Mieciu! Ja bede nurkowal do maxymalnie 40m wiec mysle ze nie bedzie z tym problemu ... a czy bys mogl mi powiedziec albo ktokolwiek jak wtedy z filtrami na zielone i niebieskie wody - chodzi o to czy sa takie soczewki jak do gopro?
Czy rowniez bede mogl ta kamere zamontowac do systemu light for me gopro ? Bo mam wtedy fajny statyw no i 2 swiatla
Jak z programem do obrobki ? Bo nie powiem ze gopro cineform studio bardzo mi sie podobalo ... ucinalem dokladnie tam gdzie chcialem no i opcja protune. Chyba zeby mozna zamieniac pliki na mp4 i wtedy obrabiac w tym programie ?
Wiek: 43 Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 399 Skąd: Białystok
Wysłany: 30-05-2016, 21:30
Pieluch78 napisał/a:
Ja nurkowal do maxymalnie 40m wiec mysle ze nie bedzie z tym problemu ...
Po pierwsze to mało wierzę, że tylko do 40 będziesz nurkował, też tak kiedyś mówiłem
Po drugie mi zalało na 14 i 17m, za to bez problemu wytrzymuje ponad 60m jak zadbałem mocniej o czystość uszczelnienia.
Po trzecie miej na uwadze to, że standardowo do tego soniacza dostarczana jest obudowa na 10m. Musisz dodatkowe 'drzwiczki' zakupić żeby mieć 60m
Pieluch78 napisał/a:
a czy bys mogl mi powiedziec albo ktokolwiek jak wtedy z filtrami na zielone i niebieskie wody - chodzi o to czy sa takie soczewki jak do gopro?
Nie wiem, nie stosuję, soniacz ma specjalny tryb nagrywania 'podwodny' który sam podbija czerwienie. Resztę można sofware'owo podciągać.
Pieluch78 napisał/a:
Czy rowniez bede mogl ta kamere zamontowac do systemu light for me gopro ? Bo mam wtedy fajny statyw no i 2 swiatla
To nie jest fajny statyw i zanim kupisz zaczerpnij więcej opinii.
Te 2 małe światełka ustawione blisko obiektywu będą Ci tylko paprochy podświetlać.
Jeżeli masz tam standardowy gwint 1/4" (6,35mm) to bez problemu przykręcisz kamerkę
Pieluch78 napisał/a:
Jak z programem do obrobki ? Bo nie powiem ze gopro cineform studio bardzo mi sie podobalo ... ucinalem dokladnie tam gdzie chcialem no i opcja protune. Chyba zeby mozna zamieniac pliki na mp4 i wtedy obrabiac w tym programie ?
Obrobisz materiał każdym programem obsługującym MP4 (MPEG-4 AVC/H.264) lub XAVC S (MPEG-4 AVC/H.264) w zależności od ustawień kamerki.
Pozdrawiam
EDIT:
Kup sobie lepiej hdr-as50 (obudowa 60m w zestawie i bitrate 50 Mb/s) a resztę wydaj na porządny uchwyt, szerokie ramiona i przynajmniej ze 2-3tyś lumenów naturalnego rozproszonego światła. Będziesz miał lepsze filmy niż z super hiper kamerką i badziewnym doświetleniem.
Ostatnio zmieniony przez Mieciu 30-05-2016, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Ten statyw juz mam - na lanzarote nagralem bardzo fajny filmik nocny i jak dla mnie dawalo rade
martwi mnie troche ta obudowa ... a najwazniejsze - to czy jest do tego ekran do wyswietlenia ? bo nie moglem teraz znalesc na necie. Jak nie ma to bede mial dylemat wtedy co wybrac xD
Bez dobrego światła na nic się zda stabilizacja i inne bajerki. Każda kamera prezentuje swoje walory zapisu obrazu w odpowiedniej ilości światła. Taka jest brutalna rzeczywistość głębin. Nie ma światła to nici z tych 4K i efpeesów. Dobra kamera ( obie powyższe są ok ) plus fajne światełko i mamy ciekawy film.
Hej,
podepnę się pod wątek choć nie całkiem w temacie. Jaką byście poradzili kamerkę z wyświetlaczem? Mam teraz chińskiego sj400 - ma wyświetlacz który jest moim zdaniem bardzo użyteczny, ale jakość obrazu jest dość słaba.
Reasumując: szukam czegoś co nie zrujnuje mi budżetu, będzie miało wyświetlacz i da obraz dobrej jakości.
Pozdrawiam
Bede wybieral gopro 4 silver - wygralo to ze ma wyswietlacz no i obudowa nie szwankuje - jak myslicie... czy warto moze czekac na wrzesien/pazdziernik i zobaczyc co ma do zaoferowania 5 i w razie "w" silver bylaby znacznie tansza?
Ostatnio zmieniony przez Pieluch78 01-06-2016, 19:57, w całości zmieniany 1 raz
Bede wybieral gopro 4 silver - wygralo to ze ma wyswietlacz no i obudowa nie szwankuje - jak myslicie... czy warto moze czekac na wrzesien/pazdziernik i zobaczyc co ma do zaoferowania 5 i w razie "w" silver bylaby znacznie tansza?
Mowi sie, ze GoPro ma jakies problemy finansowe, wiec jesien moze byc niekatualna. Ja bym nie czekal, do tego czasu nakrecisz wiele fajnych materialow spod wody tym silverem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko