Wysłany: 27-07-2016, 13:12 Ochotnicza Straż Pożarna a nurkowanie
Witam
Ostatnio znajomy poprosił mnie o pomoc w sprawach formalnych ale nie znam odpowiedzi na jego pytanie, a mianowicie chcą w OSP stworzyć grupę ratownictwa wodnego, chcą mieć płetwonurków, sprzęt itp. Czy wystarczą im uprawnienia podstawowe np. OWD w jakiejś organizacji nurkowej czy muszą mieć uprawnienia zawodowe ? Bardzo proszę o pomoc w w/w kwestii.
Hej. Ja jestem w OSP ORW Mares w Koszalinie. Żeby jeździć na akcje ratownicze,poszukiwanie topielców to jeśli się nie mylę musisz mieć zrobiony kurs podstawowy strażacki organizowany przez PSP w Twoim regionie. Wtedy jako strażak ochotnik możesz brać czynny udział w działaniach ratowniczo-gaśniczych. A dalej to nie orientuje się więcej w tym temacie..
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 27-07-2016, 22:31
Bożena napisał/a:
czy muszą mieć uprawnienia zawodowe ?
Honzo zajmował się taką działalnością kilka lat temu, jest osiągalny na FB. Trochę osób z Krakowa które kiedyś gościły, też jest wkręconych w OSP.
Prześlij pytania via PW, to ich zapytam o więcej szczegółów.
Z tego co mi wiadomo to, żeby brać udział w akcjach ratowniczych pod wodą to trzeba mieć nurka mswia albo nurka zawodowego. Znajomi działają aktywnie w OSP ORW i coś mi się tak obiło o uszy. Informacja ze słyszenia i mogę coś mieszać, więc traktuj to bardzo orientacyjnie. Ogólnie to ponoć kiedyś były mniejsze obwarowania w tym temacie, teraz jest dużo trudniej.
Wiek: 51 Dołączyła: 28 Lip 2011 Posty: 2 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysłany: 08-08-2016, 23:35 Re: Ochotnicza Straż Pożarna a nurkowanie
Bożena napisał/a:
Witam
Ostatnio znajomy poprosił mnie o pomoc w sprawach formalnych ale nie znam odpowiedzi na jego pytanie, a mianowicie chcą w OSP stworzyć grupę ratownictwa wodnego, chcą mieć płetwonurków, sprzęt itp. Czy wystarczą im uprawnienia podstawowe np. OWD w jakiejś organizacji nurkowej czy muszą mieć uprawnienia zawodowe ? Bardzo proszę o pomoc w w/w kwestii.
Skontaktuj się z OSP RW Nowy Dwór Mazowiecki, prezes podpowie jak wszystko zorganizować http://www.osprwndm.pl/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko