Wysłany: 07-07-2017, 22:41 Jak twoja butla w wygląda od środka?
Hey,
Ciekaw jestem jak wasze butle wyglądają w środku? Czy się przejmujecie i co robicie z korozją? Kiedy czyszczenie butli w środku jest obowiązkowe a kiedy "jeszcze można nurkować"? Czy wg. was czyszczenie poniżej przedstawionych butli w środku jest obowiązkowe?
To zdjęcia dna butli - domniemam, że to miejsce najniższe, gdzie mogła stać potencjalna woda.
Udało mi się po okazyjnej cenie kupić dwie butle 15 litrów Fabera, z 2007 i 2013 roku - bez legalizacji. Byłem przygotowany, że w środku będzie tragedia i na starcie nastawiłem się na kompletny serwis - powyżej prezentowane butle czekają aż wrócę z urlopu i jadą do czyszczenia ( to tak by Was uspokoić ).
Z rożnych względów postanowiłem przejść przez drogę legalizacji samemu - ufając wpisom na tym i innych forach, że wszędzie tam gdzie robię legalizację wyczyszczę je w środku.
O jak bardzo się pomyliłem!!!!! Moja opinia jest taka: Jeśli masz swoje centrum nurkowe, w którym serwisujesz sprzęt i mu ufasz - nie warto biegać i szukać.
Ale ja chce znać waszą opinię - głównie na pytania na początku postu.
Pozdrawiam
Piotr
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2017, 08:49
finni napisał/a:
jak wasze butle wyglądają w środku? Czy się przejmujecie i co robicie z korozją? Kiedy czyszczenie butli w środku jest obowiązkowe a kiedy "jeszcze można nurkować"? Czy wg. was czyszczenie poniżej przedstawionych butli w środku jest obowiązkowe?
Obowiązkowe czy dbamy o bezpieczeństwo AO ? Jeśli to drugie to usuwamy tą rdzę która jest. W domowych warunkach masz problem, rdzy powstającej podczas suszenia. Dysponuję preparatem do pasywacji. To inny poziom. Amatorsko teraz raczej nie ma sensu pierniczyć się z taką pracą. Kilkadziesiąt lat temu, to była zupełnie inna historia. Mniej butli więcej czasu.
Moja butla Auer z 1943 wygląda lepiej w środku niż ta Twoja.
Radziecką złomowałem było od groma rdzy.
Twoje butle wcale nie sa w zlej kondycji. Widywalem zbiorniki w gorszym stanie i spokojnie przechodzily testy.
Mozesz szczotka trwada plastykowa i wiertarka - taka szczotka jak do czyszczenia gasiorow do wina. Jak wsypiesz do srodka troche CZYSTYCH malych kamyczkow- wielkosci okolo 5mm z plazy najlepiej i pokresisz troche tym ustrijstwem to pomoze, ale jak wspomnialem wczesniej jak na butle uzytkowana do nurkowania to ta nie jest zla. Zbiorkini wykorzystywane na powierzchni sa w nieporownywalnie lepszych kondycjach- ale te nie maja stycznosci z woda. A w takiej nurkowej przez kilka lat uzytkowania zawsze kilka kropli wpadnie i zardzewieje. Pozatym kompresory uzywane to bicia gazow niekedy bija gaz z kondensatem bo komus sie zapomnialo odpowietrzyc, albo filtry przebilo i ..."trzeba by wymienic ale teraz to nie bo czasu nie ma- naladuje jeszcze tylko te co stoja blisko i po weekendzie zmienie filtry"...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2017, 16:57
DawidP napisał/a:
Możesz podać nazwę tego preparatu.
Nazwy nie znam, lecz posiadam, możesz dostać. Potrzebujesz niewiele, na ostatnie opłukanie. W porządnych atestach butli, jest używany ten dodatek do wody w teście hydrostatycznym. Po nim się wylewa i suszy.
Wielkie dzięki. Narazie nie potrzebuje ale pytam żeby z zawczasu wiedzieć gdy przyjdzie pora.
[ Dodano: 08-07-2017, 19:12 ]
Otworzyłem dziś faser 15l.z 99r. Butla cycuś chyba nigdy nie używana bo nawet kropki rdzy nie ma. Jedyne co to w zaworze włamania rurka. I teraz zastanawiam się jak to wykręcić i czy można dokupić.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2017, 20:42
DawidP napisał/a:
Jedyne co to w zaworze włamania rurka. I teraz zastanawiam się jak to wykręcić i czy można dokupić.
Są takie odwrotne gwintowniki, jeśli ścianki ułamanej rurki, nie są zbyt cienkie, można podjąć próbę wykręcenia. Jeżeli nie da się wykręcić, to można przegwintować zawór i wkręcić grubszą. Wcześniej zaślepiając tymczasowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko