Wysłany: 17-07-2017, 08:04 Pływanie w samym dociepleniu
Witam
Posiadam skafander 7mm i docieplenie 6,5 mm
Wyjeżdżam w przyszłym tygodniu do Turcji i stąd moje pytanie czy można nurkować w samym ocieplaczu. Woda ma mieć sporo ponad 20 stopni, więc gruba pianka nie miałaby sensu, ale ocieplacza użyłbym jak pianki short .
Co o tym sądzicie?
Ja właśnie wróciłem z Chorwacji - przy wodzie 26 st. na powierzchni i 19-20 na 30m w overallu 5mm było OK, ale kverall 7mm byłby bardziej komfortowy, więc wg mnie sam docieplacz to zdecydowanie za mało
Doświadczenie uczy, że jeśli będzie to jeden nurek i będzie trwał do max. 40min. to docieplacz wystarczy. Jeśli to jednak będą np. dwa nurki tego samego dnia z przerwą powierzchniową można być pewnym że będzie zimno podczas nurka nr dwa. Woda z temperaturą 20 stopni to nie jest wcale tak dużo wbrew pozorom, jeśli przy tym będzie np duży wiatr a nawet mały, a nurkowanie z łodzi to wychłodzenie jest rzeczą naturalną w takich okolicznościach. Pełna pianka jest ze wszech miar wskazana.
Daj sygnał jak było oraz jaki wariant wybrałeś i jak cię sprawdził podczas nurkowania.
Osobnicze preferencje.
Czarnogora, żona w pelnej piance Bare Artic 7mm, rekawice 3mm, kaptur. Temp. wody na powierzchni 23-24 stopnie, glebiej ok. 17-18. Po 45 minutach wychodzi sina na ustach. Ja w tym czasie na sobie jakas decathlonowa pianka 5mm., bez rekawic, bez kaptura i nawet nie zrobilo mi sie chlodno.
Plany się trochę pozmienialy i teraz jestem w Grecji na Krecie. Właśnie wróciłem z nurkowania z łodzi trwało trochę ponad 40 minut, a woda miała ponad 25 stopni.
Na sobie miałem tylko ten docieplacz i było idealnie.
Byliśmy na 12 metrach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko