Wysłany: 05-09-2017, 16:32 Maska Oceanreef Neptun Space - ma ktoś?
Witam serdecznie.
Jestem od kilku lat (nieszczęsliwym) posiadaczem uprawnień OWD.
Otóż, nieszczęśliwym - gdyż nie mogę nurkować ze zwykłym automatem, bo mam bardzo spore odruchy wymiotne. Mam wrażenie że z każdym zejsciem pod wodę większe.
Pierwszy raz bez OWD nurkowałem oczywiscie w Egipcie. Potem zrobiłem kurs i miałem straszne problemy z aparatem pod wodą. Zmieniałem ustniki, podcinałem ale i tak zdarzały mi się awaryjne wynurzania przez odruchy wymiotne.
Treaz po kilku latach chce wrócić do reekracyjnego nurkowania i zainteresowałem się tą maską - gdyż to chyba jedyny sposób na nura.
1. Czy ktoś wie, czy jest szansa wypożyczyć taką maskę gdzieś? Moze ktoś z Was ma? Wiem że nie jest tania, więc mogę zostawić jakaś kaucję i z chęcią zapłacę za wypożyczenie na dzień-dwa, żeby sprawdzić na basenie.
2. Czy gdyby się okazało, że mi pasuje w niej nurkowanie, to polecacie do Egiptu skompletować całość wraz z 1st., 2stp, octopusem i resztą? Czy zabrać jakiś klucz, kupić tylko 2st. i przepinać się tam? Nurkuję bardzo reeakracyjnie.
Dziękuję za pomoc. Będę wdzieczny za wszelkie rady odnośnie wszystkiego związanego z tematem.
Teoretycznie pomysł z pełną maską wydaje sie dobry, nuram czasem w pełnej i możliwość oddychania nosem jest bardzo miła . Problemem w Twoim wypadku będzie, przesiąść się na automat jakiegoś dawcy - zwłaszcza głębiej
Tak, w przypadku awarii mogę mieć problem, ale co zrobić.
Nie zamierzam schodzić poniżej swoich możliwości, więc nawet gdyby, to większego problemu z 18m nie powinno być. Z 12m na Zakrzówku już zaliczyłem niezapowiedzianą próbę
Będąc w Chorwacji, stosowałem jakieś zioła i tabletki uspakajające, i wydawało się być lepiej, ale i tak się zdarzało, dlatego poza nurasem na 3-4 m z fajką nic więcej tam nie zaliczyłem i po 3 latach chcę znów spróbować.
Przeraża mnie trochę wydatek, ale jak już powiedziałem, nie widzę innego rozwiązania problemu. Lekarka też nie miała pomysłu – taki mój urok, stwierdziła...
@al_fik: kilka pytań mam do Ciebie
1. czy nie paruje Ci FF maska?
2. czy rzeczywiście jest większe zużycie gazów? O ile procent?
3. trudniej wyrównać ciśnienie?
nie paruje
zużycie z 13-14 na 17
mam maski DRAGER i w obu nie ma problemu, bo mogę zacisnąć nos tak jak w zwykłej ( są takie jakby wycieraczki z gumkami, ruch jest dokładnie taki sam jak w zwykłej masce )
[ Dodano: 05-09-2017, 20:27 ]
jeszcze jedno, taka maska musi przylegać do paszczy dokładnie, bo jak nie przylega to bąbluje - można sie wściec po paru minutach - bąblowanie to stały nieprzyjemny dzwięk
Z ciekawosci - a jedzenie/trzymanie w ustach jedzenia?
Wiesz co, ogólnie nie mam problemu z jedzeniem Ale jak tak się zastanawić, to np. guma do żucia nie moze być za długo w mojej buzi - dopóki ma smak jest ok, potem muszę się jej szybko pozbyć.
Podobnie mam po myciu zębów, piana od pasty przetrzymywama w buzi potrafi doprowadzić do odruchu i akurat to obserwuje kilka razy w miesiacu, gdyż mam kota który podczas mojego mycia zębów lubi pić z kranu wodę i muszę czasem czekać aż skończy, czasem nie wytrzymam i go przeganiam żeby wypluć
I co najlepsze, pierwsze nurkowanie w egipcie i potem snurkowania nie powodowały tego odruchu. Myślałem nawet że to może dzięki słonej wodzie, ale w chorwacji choć słona, nie było tak kolorowo.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 06-09-2017, 12:06
Jest jeszcze jedna klasa masek pełnych Kemira i na jej gumie AGA Interspiro w wersji do obiegów otwartych i zamkniętych. Są też warianty innych producentów, Rosjanie też mają swoją wariację. Draeger na bazie maski Panorama Nowa ma maskę Baltic.
Tyle że to dosyć drogie rozwiązania, jak się nie siedzi w tym środowisku.
Jest jeszcze jedna klasa masek pełnych Kemira i na jej gumie AGA Interspiro w wersji do obiegów otwartych i zamkniętych. Są też warianty innych producentów, Rosjanie też mają swoją wariację. Draeger na bazie maski Panorama Nowa ma maskę Baltic.
Dziękuję kolego za info. Pozostanę przy Neptun.
Rodzą się kolejne problemy: W sklepie (internet) polecono mi zestaw do tej maski: ATX40/DS4 DIN + octopus ATX40
Czy on się nadaje? Moje obiekcje wynikają z:
1. brak regulatora napięcia membrany? To pokrętło z boku. Maska ma jakby kółko. Z tego co wyczytałem ATX reguluje się imbusem.
2. tak samo zapewniano mnie że maska występuje tylko w jednym rozmiarze, a jak zajrzałem w manuala, okazuje się że jest w dwóch rozmiarach.
Moje kilku dniowe doświadczenia ze sklepami są takie, że albo nie do końca osoby mają wiedzę albo obsługa jest tak zniechęcająca, że szkoda słów.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 07-09-2017, 08:10
AGA ma inną drogę dostarczania powietrza, z drugiego stopnia dostaje się do maski, potem do półmaski i do płuc. Natomiast my wdechem strujemy membraną. Jest też wariant nadciśnieniowy. W którym samo powietrze leci do płuc. Wydech robimy bardziej świadomie. Apeksowe rozwiązania są w tyle, w porównaniu do nadciśnieniowych.
regulacja nie będzie Ci potrzebna, w jednej masce mam tx 100 z regulacją i skręcone jest wszystko na minimum, a i tak musi przylegać na brzegach ściśle - bo bąbelki, babelki ...
A w drugiej mam UAN-a z kominkiem i ... nie widze różnicy w oddychaniu
Jeszcze jeden drobiazg - maski tego typu nie da sie zalac, jakbyś nie odchylał , jedyne co uzyskasz to huragan powietrza wokół głowy i tyle
regulacja nie będzie Ci potrzebna, w jednej masce mam tx 100 z regulacją i skręcone jest wszystko na minimum, a i tak musi przylegać na brzegach ściśle - bo bąbelki, babelki ...
A w drugiej mam UAN-a z kominkiem i ... nie widze różnicy w oddychaniu
Jeszcze jeden drobiazg - maski tego typu nie da sie zalac, jakbyś nie odchylał , jedyne co uzyskasz to huragan powietrza wokół głowy i tyle
Dzięki za odp.
Postanowiłem zamówić tą maskę, najwyżej wyląduje na portalu aukcyjnym
Niestety na PL jest tylko jeden rozmiar i nawet nie wiadomo jaki. Wg. manuala jestem gdzieś po środku, więc może będzie ok.
Zastanawiam się czy jest sens brać dodatkowo w miejsce GSM zawór pozwalający oddychać na powierzchni bez AO...bo cena mało przystępna, prawie 200 zeta.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 08-09-2017, 07:24
krzysiaq napisał/a:
Zastanawiam się czy jest sens brać dodatkowo w miejsce GSM zawór pozwalający oddychać na powierzchni bez AO...bo cena mało przystępna, prawie 200 zeta.
Bezapelacyjnie.
Niedługo skrobnę tekst o AO Mors, on miał trójnik do przełączenia się na powierzchni na powietrze. Trójnik się zakleszczał. Swój trójnik odczyściłem nasmarowałem i nadal po kilku przekręceniach się nie otwiera. To była największa niedogodność korzystania ze skafandrów Foka czy Krogulec. Otwierana szyba ze skafandra francuskiego Phoque czy Draeger były wygodnymi rozwiązaniami.
Bierz, nawet Interspiro wprowadziło.
al_fik napisał/a:
- maski tego typu nie da sie zalac, jakbyś nie odchylał , jedyne co uzyskasz to huragan powietrza wokół głowy i tyle
Postanowiłem zamówić tą maskę, najwyżej wyląduje na portalu aukcyjnym
Jak przeczytasz tekst "al_fik" to doczytasz że ma inny 2 stopień, więc może dostosuj pełną maskę do celów nurkowych. Tak samo jak ja. Ta z wycieraczką jest moja, projekt i wykonanie.
Jak przeczytasz tekst "al_fik" to doczytasz że ma inny 2 stopień, więc może dostosuj pełną maskę do celów nurkowych. Tak samo jak ja. Ta z wycieraczką jest moja, projekt i wykonanie.
nie kumam chyba ...
Moje dragery mają :
jedna - oryginalny , dedykowany, występujący w komplecie, razem, II stopień tx100.
Druga ma założony ma patencie II stopień UAN 82 wersja na gwincie do pełnej maski i z kominkiem, dopiszę może, że kominek służy do oddychania na brzegu... nie z butli i to rówież jest automat zdecydowanie pod wodę, używany powszechnie w MON-ie.
Według mojej , zaznaczam, mojej oceny - spełniome sa warunki potrzebne do nurania, ale może się mylę. Wycieraczka wewnątrz maski dobrze przemyślanej i wykonanej jest zupełnie zbędna, ale to znowu moja ocena.
Nie rozumiem w jakim celu podawana jest informacja o zalewaniu FF w systemach zamkniętych, w tekście opisującym użycie maski w nurach egipskich czysto rekraacyjnych ...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 08-09-2017, 22:53
al_fik napisał/a:
Wycieraczka wewnątrz maski dobrze przemyślanej i wykonanej jest zupełnie zbędna, ale to znowu moja ocena.
Druga ma założony ma patencie II stopień UAN 82 wersja na gwincie do pełnej maski i z kominkiem, dopiszę może, że kominek służy do oddychania na brzegu... nie z butli i to rówież jest automat zdecydowanie pod wodę, używany powszechnie w MON-ie.
Interspiro ma podanie z drugiego stopnia powietrza do maski, potem półmaska i wydech z niej. Jeśli tego brakuje to nie wykorzystane są możliwości.
tak do działa jeśli półmaska ściśle przylega do paszczy ... najczęściej tak jest dlatego nie paruje. Cały czas oczywiście chodzi o obieg otwarty, różnice ciśnień są większe i przebieg jednokierunkowy
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 09-09-2017, 21:30
al_fik napisał/a:
tak do działa jeśli półmaska ściśle przylega do paszczy ... najczęściej tak jest dlatego nie paruje. Cały czas oczywiście chodzi o obieg otwarty, różnice ciśnień są większe i przebieg jednokierunkowy
Przyczyna jest całkiem inna, powietrze z butli jest suche. Wypełnia maskę, my czerpiemy poprzez półmaskę i wydychamy. Maska pełna Draeger (lata 60) paruje bo nie ma półmaski.
W zamkniętym obiegu wilgotność to 100%, dlatego bez wycieraczek jest kicha, tak na powierzchni jak i pod wodą.
Panowie, brac płetwy do egiptu czy na miejscu wypożyczać? Zdania są podzielone.
[ Dodano: 16-09-2017, 19:57 ]
Witam wszystlkich. Jestem po godzinnym nurkowaniu w Tubie na Śląsku w masce Neptun Space. Powiem krótko - rewelacyjna maska!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko