Wysłany: 20-12-2022, 08:04 Polskie kopalnie
Cześć, przymierzam się do zanurkowania w Polskich kopalniach, czyli Maria Concordia i kopalnia uranu w Kowarach. Szukam map, czy ktoś ma lub wie gdzie są mapy tych kopalni?
Wysłany: 02-01-2023, 07:06
Ale trzeba wiedzieć jakie gazy zabrać na nurkowanie, a to już wymaga jakiejś wiedzy o topografii kopalni. Znalazłem w internecie mapkę Mari Concordi, dodałem w załączniku.
Dzięki tej mapie i opisowi na https://mariaconcordia.pl/ wiem, że nurkowanie jest do 40m, czyli nie potrzeba trymixu, oraz, że najpłytszy i jednocześnie największy korytarz jest na 6m, przez co w zasadzie nie potrzebuję gazów dekompresyjnych. Dzięki temu byłem w stanie zaplanować, że wystarczy mi tam powietrze w 2x12 + 1x11.1 oraz EAN32 w 1x11.1 i powinienem móc przepłynąć całą kopalnię na takich gazach.
Co do kopalni uranu w Kowarach, to nie znalazłem mapy, ale dowiedziałem się, że jest tam duży poziom na 30m, kolejny na 70 i kolejne głębiej. Dzięki temu wiem, że jak chcę zwiedzać tylko poziom na 30m, to mogę tam iść z EAN32 i tlenem. Jak bym chciał zwiedzać głębiej, to potrzebuję trymiks + EAN50 + tlen. Zostawiam tą wiedzę tu, aby inni mogli skorzystać
Wysłany: 02-01-2023, 09:26
W Concordii chłopaki tłumaczą wszystko przed wejściem - jest normalna odprawa. Zjeżdżasz na dół do poziomu wody wyciągiem. Tam jest komora do przebrania się. Wszystkie sprawy fizjologiczne załatwiacie na górze. Decogazy deponujecie do klatki windy zjazdowej. Spływacie na poziom 40 i zwiedzacie:) Na poziomie 6 jest też sucha komora w razie W.
Wysłany: 03-01-2023, 16:08
To jeszcze pytanie związane z tematem - gdzie w rejonie między Lądkiem Zdrojem a Wrocławiem można napełnić butle trimixem? Jeśli nigdzie, to gdzie najbliższa baza z trimixem?
Wysłany: 03-01-2023, 17:09
Zazwyczaj bijemy się w Centrum Nurkowe ADD, Szczecińska 9, Wrocław. Trzeba się wcześniej umówić, bo też aktywnie nurkują. Dodam tylko, że 1,5h do Concordii macie Dul Hranicna więc można ogarnąć trip 2dniowy. Przy okazji odwiedzin Czech można zaliczyć najdłuższy most ze szklaną podłogą. Nie wiem tylko czy zimą tam nie będzie milion ludzi, bo to w zasadzie jest na terenie narciarskim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko