Wysłany: 04-01-2007, 13:07 jez. Lubikowskie
Jezioro Lubikowskie
Leży na terenie Pszczewskiego Parku Krajobrazowego, 10 km od Międzyrzecza w województwie Lubuskim. Jedno z najczystszych jezior w tym rejonie. W wschodniej części jeziora znajduje się wyspa. Tam też są jedne z najlepszych miejsc do nurkowania.
Dane o akwenie:
Powierzchnia 314,7 ha
Maksymalna głębokość 35,5 m
Średnia głębokość 10.9 m
Widoczność info na bieżąco (z reguły dobra dochodząca zazwyczaj do 10 m.)
Przydatne linki:
Nocleg: Folwark Amalia (http://www.folwarkamalia.pl/) (tu znajdziecie mapę jeziora i inne przydatne informacje)
Nocleg: Folwark Helena (http://www.folwarkhelena.pl/index.php?width=1024&height=768) (oddalony od jeziora o 1,5 km)
Baza nurkowa: Niestety BRAK (ale pracujemy nad tym). Butlę można napełnić najbliżej w Straży Pożarnej w Międzyrzeczu (http://www.miedzyrzecz.pl/) oddalonym o 12 km. Straż pożarna mieści się na ulicy Fabrycznej 1, tel.: 095 742 66 20-21. Cena 1 zł. za 1L.
Co oprócz nurkowania:
Jeśli ktoś z Was przyjedzie do Kubikowa na nurkowanie i będzie miał troszke więcej czasu (polecam cały weekend) to warto zajrzeć do Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego (http://www.bunkry.pl/).
Odległości do Lubikowa:
Poznań 91 km
Warszawa 391 km
Wrocław 258 km
Katowice 439 km
Gdańsk 331 km
Warunki NURKOWE
Nurkowanie w sobotę i niedziele 3 i 4 luty.
Temperatura powietrza 7-8 stopni
Temperatura wody (na powierzchni i przy dnie) 4 stopnie
Maksymalna osiagnięta głębokoÂc 13 m
WidocznoÂć w lini prostej 3-4 m
Brak ryb i roÂlinnoÂci. Proktycznie nic ciekawego nie było pod wodĹĄ.
Warunki NOCLEGOWE
SpaliÂmy w Folwrku Amalia. Nocleg kosztuje 400 zł. za domek 8 osobowy (4 sypialnie 2 osobowe). Warunki bardzo przyzwoite. Domek wzposazony jest w kuchnię i kominek;-).
Niestety restauracje prowadzi firma zewnętrzna i pojawiajĹĄ się problemy z logistykĹĄ. To znaczy: zamówiliÂmy sobie wczesniej (dwa tygodnie wczeÂniej) obiad na który musieliÂmy czekać 1 godzinę bo podobno nie wiedzieli o nas że przyjechaliÂmy.
Ogólnie wszyscy wrócili bardzo zadowoleni.
Polecam to miejsce ale zdecydowanie latem...;-)
Wysłany: 17-04-2007, 09:22 lubikowo
witam
nurkowanie w dniu 15.04.07. Temperatura powietrza to coś około 20 gradusów, wody 8. Niestety, taka pora roku, że wizura od samego wejścia, bez jakichkolwiek zmian mniej jak 1m - woda strasznie zmieszana, jakieś farfocle dookoła, nic nie widać. Nuraliśmy w 4 typa, po około minucie każdy już osobno. Partnerki, które zostały na brzegu śmiały się potem, że piwo po nurkowaniu zajęło nam więcej czasu niż samo nurkowanie. No ale cóż - zobaczymy w późniejszej porze jak tam będzie - podobno jest rewelacyjnie.
Amalia to nawet fajne miejsce tylko te ceny - 400zł doba w tzw. boksie (salon, 4 sypialnie, dwie łazienki, aneks kuchenny z pełnym wyposażeniem) oficjalnie 8-osobowe ale prawde mówiąc to wejdzie tam i 20 osób z materacami i co ciekawsze właściciela nie interesuje to ile faktycznie osób tam przebywa. Jedzenie dość dobre w restauracji - np. obiadokolacja to koszt coś około 12-15 zeta. Gorzej z wolnymi miejscami, czerwiec - sierpień wszystko już zajęte.
pozdrawiam
Cześć!
Jakie warunki panują aktualnie na jeziorze?
Ile razy wybierałem się na Lubikowskie, zawsze trafiałem na widoczność do 2m i generalnie złe warunki do nurkowania. Czy coś się pozmieniało?
Witam!
Byłem z Pawłem w niedzielę 13 maja niestety woda od 7m dół tragiczna 0,5 m doszliśmy do 18m i zawrotka, dalej trening na 5-6m gdzie coś widac około 3-4m
nie warto jechć !!!
aktualnie baza nurkowa cocodive - nabijanie butli, wypożycznie sprzętu
platforma szkoleniowa - 6m
widoczność 4-5 m w dniu dzisiejszym 27.08.2009
woda - po prostu gorąc
Witam
Nurkowanie od strony Stołunia z mojej działki, nad wodą pusto bo po wakacjach jestem sam, nurkowanie ćwiczebne twin, 4 stage, szpulki, zawory i inne procedury,
głębokość 20 m widoczność 0-10m 4m, 10-13 2m, 13-20 4m bez latarki , ogólnie dobrze porównując inne wody w naszej okolicy.
pozdrawiam
Nurkowalem dwa tygonie temu super jezioro na 20 m woda krysztal ale trzeba juz latareczke.Bylem na tym folwarku co ma baze coco24 z poznania.Blisko brzegu jest zatopinoy kuter rybacki lajba nawet duza ,warta obejrzenia.Podoba mi sie ze jest poreczowka do tej lajby i do tej duzej glebokosci , nie trzeba wiec zagladac w kompas .Ukształtowanie dna jest ciekawe dosc stromo do tych 20 m prawie pionowo ,dno piaszczyste ,łaki podwodne szczupaka nawet spotkalem skubaniec jakas rybe gonil .W przyszly weeken wybieram sie nad to jeziorko znowu , do łagowa tez zagladne mieszkam w gorzowie sporo jezior wokoło do 50 km polecam tez jezioro Długie za strzelcami karajenskimi głebokosc tego jeziora ponad 45 m
Ostatnio zmieniony przez hazi 09-09-2009, 12:40, w całości zmieniany 2 razy
Tez byłem na Lubikowie ale 25 kwietnia woda kwitnie widac wyraznie plankton.Ale widocznoc moze nawet osiagnac nawet 10 m ale trzeba poczekac.Na wraczku ostatnio tez bylem jest jedna fajna wneka ale bez sidemount nie darady a korci mnie zeby tam wplynac.Aha bym zapomnial na chwile polecialem na 16m tam tez lipa i ciemno.Woda jest ok w piance mozna smialo smigac oczywiscie na 16m zamrażarka wiadomo
Ostatnio zmieniony przez hazi 05-05-2010, 20:32, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko