Wysłany: 04-08-2004, 08:19 Dominikana - północ czy południe?
Zamierzamy się wybrać w lutym na Dominikanę. W związku z powyższym zbieramy informacje na temat najlepszych i najładniejszych miejsc do nurkowania zarówno dla zaawansowanych jak i początkujących nurków.
Mam nadzieję że dzięki Wam szybko podejmiemy decyzję czy jedziemy na północ, południe czy wschód (Punta Cana) wyspy.
Wysłany: 04-08-2004, 08:28
hej
duzo zalezy od tego co bedziecie robic, jak chcecie nurkowac.
na poludniu kilka lat temu pare razy zanurkowalem - trzeba przyznac ze mi sie odobalo - kolorowo, cieplo, fosforyzujace rybki - pierwszy raz wizialem takie kolory pod woda
ale poza tym nie pamietam, by bylo tam wiecej szczegolnie interesujacych rzeczy
na polnocy sa jakies wraczki - spodziewam sie ze moga byc naprawde ladne.
wschodu nie znam w ogole - jest (byl) malo popularny. nie bylo tam czego szukac, a przynajmniej o niczym takim nie slyszalem
na pewno byla w Juan Dolio
swoja droga jeslibyscie sie tam wybrali polecam calodzienna wycieszka na Cataline (wyspa przypominajaca dawne reklamy bounty - bialy piaseczek, palmy kokosowe na plazy,gleboko-blekitna, krystalicznie czysta woda
no i jednak sa tez jakies wraczki
Kuba
ps. acha....zapomnijcie o czyms takim jak profesjonalna obsluga instruktorska czy divemasterska. plywanie bylo typu "HURRRRRAAAAAAAa" - wszyscy do wody
a my jako niezbyt doswiadczeni nawet nie zdawalismy sobie sprawy z ewentualnych zagrozen, ba nawet o nich nie wiedzielismy (kurs nurkowania zrobilem znacznie pozniej, na Dominikanie nie bylo to potrzebne, nikt sie tym nie interesowal. DM robil chetnym 20 minutowy kursik w basenie i juz (a schodzil pod woda z 6 takich podwodnych specjalistow jak ja)....
dobrze, ze nic sie wtedy nikomu nie stalo
Cześć,
byłem na północnym wybrzeżu kilka lat temu w dwóch miejscach. Sosua to miejscowość koło Puerto Plata oraz na końcu półwyspu Samana.
Niestety wtedy nurkowałem tylko w ABC, ale widziałem w obydwu lokalizacjach grupy nurków wypływające codziennie łódką, więc pewnie miejsc tam nie brakuje. Dużo fajniej było na Samanie, bo wzdłuż całego wybrzeża była rafa dostępna z brzegu a poza tym rajski krajobraz. Przypominam sobie teraz, że nawet oglądałem mapę miejsc nurkowych (w hotelowej bazie) dostępnych z naszego hotelu i były tam ścianki i jaskinie o różnej głębokości, generalnie kilkanaście miejsc oprócz rafy oczywiście, która jest wszędzie dookoła. Z dodatkowych atrakcji, to wracając łodzią ze snorklowania trafiliśmy na stado waleni, które w okolicach lutego płyną tamtędy na południe. Widok ogromnej płetwy znikającej w toni robi wrażenie. Ech! żeby tak móc dać nura za nimi.
Wysłany: 04-08-2004, 22:24
Tak się składa, że w najbliższym czasie będę nurkował na Dominikanie przez 3 tygodnie. Mam w planie srobić dokładny rekonesans baz i nurkowisk ze wszystkich 3 stron. Po powrocie chetnie zdam relację.
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2004, 00:29
mczaq napisał/a:
Tak się składa, że w najbliższym czasie będę nurkował na Dominikanie przez 3 tygodnie. Mam w planie srobić dokładny rekonesans baz i nurkowisk ze wszystkich 3 stron. Po powrocie chetnie zdam relację.
Nurkowałem na Dominikanie kilka lat temu.
Zgadzam się z Kubą że nie bardzo przejmują się standardami bezpieczeństwa.
Nurkowałem na północy (chyba Punta Cana). Północ jest mniej ciekawa niż
południe. M.in. z tego powodu, że jest przetrzebiona przez miejscowych (kupić piękny koral żaden problem).
Wg.miejscowych nurków południe jest ciekawsze dlatego, że
morze Karaibskie jest zdecydowanie berdziej bogate w życie na południe
od Haiti/Dominikany.
Wysłany: 05-09-2004, 02:33
no to Jestem z powrotem. Potrzebuję trochę czasu żeby ochłonąć po podróży i może zacznę dozować informacje .
Inf.nr. 1: drogie nury ( to dotyczy całej Dominikany) i mało ciekawie (to dotyczy południowo-wsch częsci wyspy - okolice Punta Cana, Bavaro) jeżeli ktoś nastawia się na turystykę "akwariową" i widoczki rybek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko