Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Uniwersalne oświetlenie
Autor Wiadomość
zejnowski 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 17:41   Uniwersalne oświetlenie

Witam.
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem Olka xz-2 i obudowy pt-054 tej samej firmy. Udało się porobić kilka ciekawych kadrów ale już zaczyna mi powoli czegoś brakować... Światła.
Używam aparatu również do video stąd właśnie pytanie o taki uniwersalny zestaw... Możecie coś podpowiedzieć od czego zacząć jeżeli chodzi o producenta i parametry? Może ma ktoś już sprawdzone rozwiązanie? Dodam że jestem amatorem zdjęć na powierzchni a pod wodą zaczynam zabawę... Znalazłem kilka informacji co i jak ale niestety nic o sprawdzonych producentach...
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

tomash17 

Stopień: CMAS/KDP P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 17:53   

ja stosują swojego azona do doświetlania, nie jest rewelacja ale daje rade :)

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 20:22   

Parę dni temu słyszałem od bardzo ogarniętego nurka, niekoniecznie fotografa że w
naszych wodach światło (ogólnie) na niewiele się zdaje.

Ktoś chciałby to rozwinąć?
:ok2:

budiver 

Stopień: instruktor CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 20:34   

Chyba odwrotnie. Pzdr. Arek

tomash17 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2014, 09:35   

Jeżeli masz dobre światło i umiesz je ustawić oraz z niego skorzystać to jak najbardziej się przyda ale dobre oświetlenie kosztuje swoje. Ja osobiście zbieram na coś lepszego, odpuściłem sobie lampę za 900zł ale może ktoś lepiej umie ją wykorzystać i się przyda choć nie wiem

zejnowski 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2014, 14:14   

Tzn. na jaki zestaw zbierasz?

Miranda 

Stopień: Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2014, 15:52   

Witam
Z oświetleniem do filmowania jest trochę jak z kupowaniem skafandra, najpierw kupujemy piankę o później znowu kupujemy skafander suchy, i jak by nam ktoś dobrze doradził to kupilibyśmy tylko raz suchy bez zbędnego wydatku na grubą piankę.
Wracając do tematu, światła powinno być dużo, najlepiej dwa źródła aby można równomiernie oświetlić szeroki plan. Powinna być możliwość odsunięcia mocnych lampek od obiektywu (długie ramiona), temperatura barwna też nie jest bez znaczenia.
Parę lat temu gdy rozpocząłem projektowanie swojej latarki oczywistym było że moje oświetlenie główne będzie również oświetleniem do filmowania. Nie jest to może zbyt komercyjne rozwiązanie bo lepiej sprzedać dwie latarki a nie jedną, ale dla moich potrzeb wyciągana optyka skupiająca była oczywistym rozwiązaniem . Teraz jest tak że jak jedziemy ponurać , to jak większość nurków bierzemy swoje latarki główne, ja biorę ramiona z podstawą, a gdy zrobi się wizurka pożyczam od partnera nurkowego jego Mirandą i składam zestaw ponad 13 000 lumenów.
Co do sprawdzonego rozwiązania,najlepiej sam sprawdź, zejnowski jak będziesz na południu i chciałbyś przetestować taki zestaw to daj znać, Istnieje również możliwość wysłania latarki do potestowania.
Ostatnio zmieniony przez Miranda 02-08-2014, 17:15, w całości zmieniany 2 razy  

tomash17 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2014, 09:13   

Miranda, jak ty liczysz te lumeny bo to mnie zawsze ciekawi, w internecie są chyba 3 wzory i na każdym co innego wychodzi, raz mi wyszło że mój azon powinien mieć 700 lumenów a raz że 5000 lumenów a to trochę duża rozbieżność, więc dla mnie podawanie lumenów to mija się z celem, chyba że ty masz jakiś "prawdziwy" wzór

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2014, 13:30   

Może to pomoże :bee;
łopatologicznie co luxy a co lumeny i to w formie filmiku

Miranda 

Stopień: Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2014, 18:36   

Piszę o lumenach mając na myśli źródło oświetlenia 14 diód xml 140 W, oczywiście dioda led 1000 lumenów może dać tyle samo luxów co dioda 2000 lumenów, ale po przejściu prze z lustro, optykę skupiającą. Przy oświetleniu video zależy nam na rozproszeniu światła i tu potrzebna jest duża moc na wyjściu. W przypadku latarek led najlepsze efekty uzyskuje się eliminując optykę, kierując szeroki, rozproszony strumień na filmowany obiekt.

sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2014, 19:19   

...szybka próbka video z jedną Mirandą i kijową niewyważoną kamerką kompaktową w plastikowej obudowie;)

https://www.youtube.com/watch?v=JPYyIesth2I

opcja z wyjmowaną optyką jest bardzo sympatyczna, tak samo jak zasilanie ogniwami 18650... Żeby jeszcze więcej czasu na pływanie wyłącznie w celu kręcenia było! :snajp:

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu