drodzy forumowicze, stanąłem przed koniecznością zakupu aparatu fotograficznego - pomóżcie - co radzicie kupić - budżet - ok 3000 - niestety, ostatnie rady na tym forum są z 2012r. a czas idzie do przodu. Chciałbym sprzęt, którym w razie potrzeby można by również nakręcić troszkę filmu, aby nie kupować dodatkowo kamery. A może właśnie tylko kamerę?
A gdzie i co planujesz focić/kręcić - bo sporo od tego zależy
Światło do fotek nie nadaje się do filmowania i odwrotnie też niespecjalnie.
W podanym budżecie masz szansę się wyrobić chyba tylko w opcji GoPro + jakieś światła.
Wyjdą w miarę dobre filmy i da się od biedy zdjęcia z tego wycisnąć .
Dobrze się jeszcze raz zastanów - czy napewno tego chcesz
Jak Cię temat wciągnie to i tak skończysz na lustrzance, i trzeba będzie jeszcze jedno zero do budżetu dołożyć
Ostatnio zmieniony przez PanHavranek 29-12-2014, 15:50, w całości zmieniany 2 razy
A ja myślę że kamerka typu go pro to dobre/uniwersalne rozwiązanie.
Fakt-najwazniejsze to po co chcesz to kupić. to wbrew pozorom wazne pytanie.
jako posiadacz lustra (bez obudowy) powiem ze taka mała kamera ma dużo plusów.
nie widziałem z niej zdjęć, ale w cenie 3 tyś. Masz tez fajne szerokie światło.
taki zestaw da Ci mozliwosc kręcenia ekstra wideo z nurkowan jak i rodzinnych wycieczek.
warunek-musisz je później selekcjonować, a wybrany materiał obrabiać a z tym bywa
Ostatnio zmieniony przez Sebiriusz 29-12-2014, 17:32, w całości zmieniany 1 raz
drodzy forumowicze, stanąłem przed koniecznością zakupu aparatu fotograficznego - pomóżcie - co radzicie kupić - budżet - ok 3000 - niestety, ostatnie rady na tym forum są z 2012r. a czas idzie do przodu. Chciałbym sprzęt, którym w razie potrzeby można by również nakręcić troszkę filmu, aby nie kupować dodatkowo kamery. A może właśnie tylko kamerę?
Te 3000 PLN ma obejmować aparat z obudowa, sam aparat czy cały zestaw z oświetleniem? Odpisz też proszę na pozostałe posty dotyczace głownego przeznaczenia sprzętu, inaczej nie bardzo wiadomo co Ci doradzić.
Zadałeś trudne pytanie wbrew pozorom. Fotografia czy filmowanie??? Może po krótce tak: wbij się w niedrogie GoPro2 bo za używkę już niedużo zapłacisz i potrenuj. Jak się wkręcisz to będziesz wiedział co dalej. GoPro daje fajną jakość za niewielkie pieniądze i co ważne jest poręczne. Zresztą jest tego mnóstwo na rynku różnych marek więc poczytaj o parametrach i sam zdecyduj. Aparat szczególnie lustro to odrębny temat a co gorsza mega droższy...Nawet jak używki to w grę wchodzą obudowy, przewody, lampy, ramiona, baterie, przejściówki - a to już grube tysiące. Mam w domu Nikona z obudową IKELITE (najtańsza na rynku, ok: 2000 zł za używkę) plus ramiona Inon i lampy Ikelite DS 161 (3500 szt.) Do tego przewody i inne duperele w sumie ok 13000 zł za najtańszy zestaw. Nie liczyłem obiektywów i portów do nich. Najczęściej nurkuję z moim Gopro 2 i zabieram je na wyjazdy - poręczne!!! Wiele firm oferuje fajne zestawy oświetleniowe i jest w czym przebierać...Przemyśl to i zastanów się co Ciebie kręci. Szczególnie jeśli dysponujesz kwotą 3 tys... można coś wybrać dla siebie w temacie małej poręcznej kamerki z oświetleniem i z odrobiną inwencji kręcić świetne filmiki.
Ostatnio zmieniony przez PawelF76 29-12-2014, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki wam wszystkim, taka była moja pierwsza myśl - kamerka z oświetleniem i możliwością robienia fotek, a potem się zobaczy. Wiadomo, że od razu w koszty (lustro) - nonsens. mój dylemat był raczej: czy kamerka sportowa (gopro lub podobna) czy tani kompakt z obudową do powiedzmy 30 m, ale wtedy 3000 to tylko aparat i obudowa, a światło? - następne 1,5-2.
A tak przy okazji - Wszystkiego Najlepszego w NR - DarzNur!!
Wysłany: 30-12-2014, 09:30
Sony rx100. Obudowa Ikelite względnie niedroga. Aparat bardzo dobry, a ttaki zestaw daje możliwości rozwoju. Zdjęcie a z gopro to raczej nic szczególnego.
Nie wiem czy się orientujesz, że gopro to filmowanie/robienie zdjęć na ślepo. Czyli robisz wiele zdjęć w kierunku (szeroki kąt więc jest duża szansa, że coś uchwycisz) a potem przebierasz, kadrujesz, obrabiasz.... A jak dokupisz wyświetlacz, to czas pracy na bateriach jest bardzo ograniczony - nie wystarczy na całego nurka - i trzeba ciągle wyłączać i włączać.
Nie wiem czy się orientujesz, że gopro to filmowanie/robienie zdjęć na ślepo. Czyli robisz wiele zdjęć w kierunku (szeroki kąt więc jest duża szansa, że coś uchwycisz) a potem przebierasz, kadrujesz, obrabiasz.... A jak dokupisz wyświetlacz, to czas pracy na bateriach jest bardzo ograniczony - nie wystarczy na całego nurka - i trzeba ciągle wyłączać i włączać.
Zgodzę się z kolegą, ale moje GoPro z ekranem starcza na 60-70min pracy nonstop. Jeśli bateria jest odpowiednio użytkowana to daje rade. Można rownież mieć 2 baterie na kolejne nurkowanie. Osobiście w trybie włącz-wyłącz kamerka daje rade na dwa nury po ok 45-50 min. Na wyjazdach wystarczy.
Jak Cię temat wciągnie to i tak skończysz na lustrzance, i trzeba będzie jeszcze jedno zero do budżetu dołożyć
kilka słów i wszystko wiadomo, tańsze rozwiązania ani nie cieszą ani nie są rozwojowe. Dobry zestaw daje super możliwości nad i pod wodą. Oprócz tego nic albo niewiele w tej bajce jest kompatybilne, czyli model - obudowa i już.Choć żeby napisać dobrą książkę to dobremu pisarzowi nie jest potrzebna wyczesana maszyna do pisania
rozejrzyj sie za bezlusterkowcem, olek ma chyba dosc tanie jak na ta branze obudowy. nie bedzie idealnie, ale budzet zmusza do kompromisow.
swiatla z chin sciagasz za grosze (no, za kilka stowek).
W podanym budżecie najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się być inwestycja w zestaw używany. Wiele osób zmienia np SONY RX100 w wersji pierwszej na wersję drugą lub trzecią. Może uda się coś znaleźć ciekawego. Minus takiego rozwiązania jest taki że raczej jesteś skazany na zakup zagraniczny.
U nas w sklepie ceny obudowy do aparatów zaczynają się od 2500zł np do RX100 w wersji 1/2/3 lub G7X. Z aparatem SONY RX100 MK I to koszt około 4000zł. Koszt oczywiście dla obudowy i aparatu NOWEGO. Ale nowsza wersja SONY RX100 MK 3 to już około 3000zł na sam aparat.
Jak masz możliwość wrzucenia tego sobie w koszty firmy to zawsze odzyskasz VAT.
A światła, ramiona to już często dodatkowa bajka:) co nie znaczy że musisz je mieć. Sensowne zdjęcia w trybie makro da się wykonać z wbudowaną lampą i dołączanym dyfuzorem obudowy.
Bardzo szeroki kąt trudniej doświetlić i czasami bazuje się na świetle zastanym. Chyba że ma się duży budżet na szerokie ramiona i zestaw dwóch lub więcej lamp.
Z własnych doświadczeń zauważyłem że nie mam czasu obrabiać filmu. Dlatego skupiłem się na zdjęciach. Tryb RAW pozwala oddać bardziej to co "serce" widziało pod wodą po małych obróbkach w Photoshopie. Jak zdjęcia bez lamp to tylko z aparatu z takim trybem.
Ostatnio zmieniony przez recsea 05-01-2015, 17:23, w całości zmieniany 1 raz
Niekoniecznie na lustrzance. Sony wypuściło niedawno aparat A7S (pełnoklatkowy bezlusterkowiec). Nauticam ma już do niego obudowę. To co ten aparat potrafi w zakresie zdjęć low-light, bije na głowę wszystko, co dotychczas było dostępne. Pod względem jakości w low-light 5D Mk3 wygląda przy nim jak GoPro
Tu przykład tego co potrafi to A7S: http://vimeo.com/105690274
Co prawda nie podwodne, ale filmowane w całości w naturalnym świetle... księżyca
recsea napisał/a:
Ale nowsza wersja SONY RX100 MK 3 to już około 3000zł na sam aparat.
Taka ciekawostka: za 5000 można już dostać A7K - wiem że to niby 60% drożej, ale mówimy o pełnej klatce (choć daleko mu do A7S). Problem tylko w tym, że na rynku nie ma tanich (do 60m) obudów do serii A7 Najtańszy Nauticam to wydatek ponad 3000 eur... - powinniście coś z tym zrobić
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 05-01-2015, 22:58, w całości zmieniany 4 razy
niezle. jakies 2-3 lata temu czytalem o pierwszej matrycy czulszej niz ludzkie oko. miala chyba ponad 1m^2 powierzchni, wazyla okolo pol tony i miala byc zamontowana w jakims teleskopie. liczylem ze moze za 10-15 lat beda takie w aparatach, ale sony sie pospieszylo .
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 06-01-2015, 10:53
D@rek napisał/a:
Choć żeby napisać dobrą książkę to dobremu pisarzowi nie jest potrzebna wyczesana maszyna do pisania
piotr_c napisał/a:
To co ten aparat potrafi w zakresie zdjęć low-light, bije na głowę wszystko, co dotychczas było dostępne. Pod względem jakości w low-light 5D Mk3 wygląda przy nim jak GoPro
Niestety , całe szczęście dla producentów , jest duża grupa użytkowników dla których ważniejsze jest "mieć" niż "być ". I będą ciągle gonić króliczka I nic z tego wynikać nie będzie.
Wysłany: 06-01-2015, 16:29
To ja może zaproponuję zestaw typu "entry level". Sam taki kupiłem i uważam, że na początek drogi podwodnego fotografa jest całkiem spoko.
Aparat to Canon S120 za ok 1200zł (nowy)
plus obudowa Ikelite za 1400zł (nowa).
w budżecie 3000zł zostanie jeszcze na kartę pamięci i zapasową baterię.
Aparat robi fajne zdjęcia, ma w miarę szeroki kąt, robi RAWy, kręci filmy w FullHD. Ma komplet nastaw łącznie z full manual. A jeśli chodzi o światło to przy budżecie rzędu 3 tysie to można zacząć oglądać lampy - może starczy na jakąś lampę i ramię - na pełen zestaw na 100% nie starczy.
Choć żeby napisać dobrą książkę to dobremu pisarzowi nie jest potrzebna wyczesana maszyna do pisania
piotr_c napisał/a:
To co ten aparat potrafi w zakresie zdjęć low-light, bije na głowę wszystko, co dotychczas było dostępne. Pod względem jakości w low-light 5D Mk3 wygląda przy nim jak GoPro
Niestety , całe szczęście dla producentów , jest duża grupa użytkowników dla których ważniejsze jest "mieć" niż "być ". I będą ciągle gonić króliczka I nic z tego wynikać nie będzie.
Pozdrawiam Piotr
Dokładnie, a na dodatek na głębokiej wodzie i tak bez światła się nie obejdzie a wtedy to nawet GoPro sobie poradzi ze świetnym oświetleniem a i cena zmieści się poniżej 5-6tys.
Można się rozpisywać na wiele sposobów i porównań ale widza i tak zainteresuje dobrze zrobiony film, większości i tak nie będzie interesować czym był robiony tylko co na ekranie. Zgodzimy się wszyscy, że każdy goni za standardami ale nie musimy ich osiągać za najwyższe kwoty.
To ja może zaproponuję zestaw typu "entry level". Sam taki kupiłem i uważam, że na początek drogi podwodnego fotografa jest całkiem spoko.
To może ja jeszcze jeden niedrogi entry-level zaproponuję (pewnie zaraz się dowiem, że to się nie nadaje ale mam nadzieję niebawem dostać przesyłkę i jak warunki pozwolą to będą sample).
Nikon 1 S1/J3 + obudowa Nikon WP-N2. Nówki sztuki razem koszt <=1,5 tys.
Nie handluję tym i nie chcę robić tu bazaru ale jak ktoś jest zainteresowany to mogę podpowiedzieć gdzie kupić (PW).
Niedługo chyba będę miał do testów zestaw oświetleniowy (Chiński ale z oficjalną dystrybucją w PL) - 2 latarki video (każda 1*XML-2) + podstawa + 2 * ramię koralikowe - cena na to ma być ok. 1000 zł (podstawa i ramiona zaskakująco podobne do Ikelite). Jak dostanę to na pewno coś na ten temat napiszę.
Pozwolę sobie nieśmiało wtrącić uwagi od kogoś jak ja robiącego filmy tanim sprzętem i nie mającego ambicji trafiać z nimi na 'duży ekran'. Ot filmowanie z pasji czysto hobbistyczne - lubię coś sfilmować, najczęściej żeby coś przekazać. To taki głos w dyskusji na zasadzie 'burzy mózgów', bo absolutnie szanuję możliwości, umiejętności i ambicje osób tworzących profesjonalne lub półprofesjonalne produkcje i poświęcających temu dużo czasu i pieniędzy.
Jeśli ktoś chce tworzyć na najwyższym poziomie technicznym to sięga po najwyższe standardy to oczywiste, zrozumiałe i chwalebne. Środki współmierne do celu. Kto stawia sobie wysokie cele zawsze zasługuje na szacunek.
Jeśli ktoś chce się pochwalić: sprzętem czy swoimi możliwościami to goni za najwyższymi stadardami, czasem tylko dlatego, że robić filmów z miejsc gdzie sam przelot kosztuje parę tysięcy złotych mu 'nie wypada' względnie tanim, powszechnym bądź nie będącym aktualnie na topie sprzętem. Czyli staje się w pewnym stopniu 'niewolnikiem' swojego image. A sprzęt jest wykorzystany mało i rzadko kiedy. Nie chodzi mi o 'dowalenie' komukolwiek - chcę tylko zwrócić uwagę, że czasem można się 'podniecić' i rozpędzić ponad rozsądną i wystarczającą miarę i zapędzić w kozi róg wymagań = finansów. A często jest tak, że pierwszy zakup po chwili radości okazuje się, że zmusza do następnych niemałych i wcześniej nieplanowanych wydatków - aby móc z niego efektywnie korzystać. Ogień wybucha i może wtedy szybko się wypalić.
Ale jeśli ktoś chce zainteresować widza, pochwalić się umiejętnościami, coś mu pokazać, czymś go zaciekawić to powinien wg mnie 'gonic' czyli szukać jak najciekawszych tematów, szukać 'siły' tego co przekazuje. Im więcej godzin nagrań tym większa szansa na coś takiego. Im bliższy przeciętnemu standard nagrania tym łatwiej i szybciej go obrobić na dotychczas posiadanym komputerze i oprogramowaniu (odpadają koszty nowego warsztatu do obróbki), oraz tym więcej widzów go płynnie zobaczy na swoim przeciętnej jakości sprzęcie.
Dlatego moim zdaniem najlepiej iść w sprzęt sprawdzony, już jakiś czas na rynku, dopracowany optyką i firmware, a 'gonić' za jak najdłuższym czasem pracy na jednych bateriach, jak największą poręcznością i jak największą kompatybilnością z późniejszym nośnikiem nagranych informacji - internetem z jego przeciętną w Polsce prędkością przesyłu danych i telewizorem smart (z internetem) w standardzie HD, z średnio 3 - 4 letnim laptopem, lub nowszym ale zazwyczaj tabletem bądź smartfonem u widza. A więc ze stosunkowo niską rodzielczością a dodatkowo małych rozmiarów ekranem.
Czyli reasumując wg mnie dobierając sprzęt trzeba się kierować przede wszystkim tym - do czego będzie mi służył, co chcę robić przy jego pomocy i do kogo będzie skierowany potem wynik moich 'twórczych wysiłków'. I nie wychodzić niepotrzebnie ponad to co nam wyjdzie w odpowiedzi na te pytania.
Widzę, że niechcący wsadziłem kij w mrowisko, ale przeczytałem dzięki temu kilka bardzo fajnych postów. Biorąc pod uwagę gdzie chcę nurkować i jakie robić foty - żadnych bardzo głębokich naszych wód (oświetlenie), foty z wyjazdów - a to raczej jasne wody, a jak z naszych - interesuje mnie przyroda! A w naszych wodach życie najbujniejsze jest też nie za głęboko. Nie mam ambicji bycia fotografem, chciałbym czasem nakręcić trochę filmów. Nie fascynuje mnie złom chyba, że ładnie obrośnięty koralowcami i innymi żyjątkami. Jeśli chodzi o aparaty - to chyba faktycznie rx100 jest dobrym rozwiązaniem (można jeszcze robić fotki "na powietrzu" i to całkiem przyzwoite. Ikelite do tego to ok. 1700, ale widziałem na czeskich stronach ofertę budżetowej obudowy meike - ok. 1000. Czy ktoś się z tym spotkał?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko