Jako że stałem sie posiadaczem GoPro 4 Silver mam dwa pytania.
1) Jaki uchwyt polecacie pod wodę? Jak najczęściej mocujecie? (bez oświetlenia)
2) Jakie polecacie standardowe ustawienie kamery na nasze polskie wody? Taki standard, baza wyjściowa do dalszej zabawy..
Zrób jakąś prostą ramkę do trzymania, by zniwelować drgania rąk. Możesz na latarce przy goodmanie, jeśli używasz, ale na jakimś wysięgniku, bo inaczej przy świetle będzie filmowała "śnieg" z wody.
Co do ustawień, to raczej nie na "wide", do tego zmniejsz nieco temperaturę barwową, jeśli polskie wody (przy świetle zastanym) i możesz też nieco podnieść ekspozycję (o 1/2-1 EV).
To tak na początek, ale generalnie kombinuj, bo to jak ze zdjęciami - nie da się ustawić uniwersalnych parametrów.
Wysłany: 17-05-2015, 22:11
Dołączam się do uwag odnośnie ramki do trzymania. Można też kupić taką ramkę gotową - dedykowaną GoPro, ale niestety koszt ok. 500 zł. Ponadto w kamerach HERO 3+ był tryb Protune (nie wiem jak w HERO4) - w każdym bądź razie wyłącz go. Tryb ten powoduje podniesienie kontrastu i często u mnie kończyło się tym, że część obrazu była przepalona (szczególnie przy filmowaniu od dołu, w kierunku powierzchni). W razie czego efekt Protune można i tak uzyskać przy przetwarzaniu filmów za pomocą dedykowanego GoPro softu.
Co do Protune, to się generalnie zgadza, problem tylko w tym, że po aktualizacji dostępne są dodatkowe ustawienia (m.in ASA, WB, EV), ale tylko przy włączonym PT...
A ja polecam CI któryś z uchwytów Scuba Crow. Produkuje je Mirek Kruk z Krakowa. Znajdziesz je na FB. Ja korzystam z zakładanego na dłon i jestem zadowolony. Plusem jest to, że nie przeszkadza i nie ogranicza mi ruchów dłoni. Masz do wyboru trzy rozdaje o ile pamiętam.
Dzięki za podpowiedzi. Jestem po kilku pierwszych nurkowaniach i nasunęło mi się podstawowe pytanie. Gdzie mogę kupić obudowę do GoPro 4 Silver tak do 60-80 metrów.
Jak się okazało ciężko było mi zrobić testy bo wszystkie nurkowania głębiej niż 40 metrów.
Realnie na ten moment nurkuje w okolicach 50-60m.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko