Wysłany: 30-01-2005, 20:17 gdzie kupić pierwszy sprzęt??
Zaczynam kurs OWD w połowie lutego,chciałbym zacząć odrazu na swoim sprzęcie(automat,jacket,komputer,skafander,buty,maska,płetwy).
Mam już miejwięcej swoje typy jeśli chodzi o marki (Apeks,Aqualung,Scubatech,Posejdon,Mares).
Pytanie brzmi gdzie to wszystko kupywać??
Allegro?
Sklepy online?
Centra nurkowe?
może online za granicą?
Gdzie będzie bezpiecznie i najtaniej, bo już zgłupiłem od przeglądania stron.
Stopień: P2RescueWM1PL1SS1
Wysłany: 31-01-2005, 07:59
Cytat:
chciałbym zacząć odrazu na swoim sprzęcie(automat,jacket,komputer,skafander,buty,maska,płetwy).
Mam już miejwięcej swoje typy jeśli chodzi o marki (Apeks,Aqualung,Scubatech,Posejdon,Mares).
normalnie wypisz wymaluj "mła" jakieś 6 lat temu
tyle, że zakupy na początku dzięki dobrym partnurom robiłem podstawowe (abcd, skafander) dopiero nie dawno zacząłem kompletować dalszy sprzęt
popłytwałem
posprawdzałem
potestowałem
i dopiero podjąłem decyzje i nie wydałem na marne plnenów
taka myśl mnie jeszcze dopadła: popatrz na pare aukcji na allegro i zobacz opisy np. sprzęt, który jest warty dajmy na to 2000 pln jest sprzedawany za 1500 pln a w opisie sprzęt nowy 3 razy w wodzie - jak myslisz dlaczego tak sie dzieje miedzy innymi dlatego że ktoś cos kupił i mu nieprzypasował: chcesz tracić niepotrzebnie 500 pln ,tylko dlatego że jesteś w gorącej wodzie kąpany???
Ostatnio zmieniony przez TECHNISUB 31-01-2005, 12:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 31-01-2005, 11:33
Taj jak radza koledzy, nie wszystko na raz!
Najważniejsze jest ABC potem reszta.
Ja zacząłem od automatu, pianki nie kupowałem bo rodzice nie chcieli dać kasy bo rosłem:/
No ale ty nie masz tego problemu;]
Komputer zostaw na koniec, wyrób sobie najpierw nawyk korzystania z tabel podczas nurkowania
Hmm co do allegro, to bym uważał sporo promocji polega na tym że nie masz gwaranje tylko u tego u którego kupiłeś daną rzecz...
Automaty i skafandry kupiłem w sklepie i tobie też to doradzam, nie mam doświadczenia w kupowaniu rzeczy nurkowych za granicą
Ale na razie nie stresuj się aż tak sprzętem;]
Życzę udanego i przyjemnego kursu
Abradive [Usunięty]
Wysłany: 31-01-2005, 12:51
to nie jest dobry pomysl zeby od razu wszystko miec swoje... kupisz a moze ci sie nie spodoba... pozatym... wybor sprzetu musi byc madrym wyborem... poplywaj sobie na kilku pozyczocznych jacketach... roznego typu... pooddychaj roznymi automatami ... i przedewszystkim porozmawiaj z ludzmi ktorzy juz troche plywaja...
wielkie pozdro...
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 31-01-2005, 13:20
Złote słowa, nic a nic chłopaki nie kłamią - ja też się na początku obkupiłem w szpej tylko po to, żeby już zacząć myśleć o wymianie
Wysłany: 31-01-2005, 14:21 sprzęt!
Cześć Przemku!
Rozumiem że chciałbyś wszystko mieć od razu / sprzęt / i szybko skończyc kurs i w ogóle. Czas jednak wszystko zweryfikuje i jeśli poczekasz z tymi zakupami na pewno nie będziesz żałował / co może nie być takie pewne jak opkupisz się, za " dobrymi" radami sprzedawców ofrujących swoje marki. Marka sprzętu nie jest też najważniejsza, raczej kwetia wybrania odpowiedniego modelu a do tego trzeba trochę tego sprzętu przerzucić a więc tak jak radzą nurasy z forum... easy, easy! Zrób kursik w swoim abc i też się dopytaj instruktora bąd np. kolegów z forum co by i ten sprzet służył Tobie latami.
Przyjemnych nurasów!
A.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 31-01-2005, 15:17 Re: sprzęt!
Arek Makowski napisał/a:
Zrób kursik w swoim abc i też się dopytaj instruktora bąd np. kolegów z forum co by i ten sprzet służył Tobie latami.
Tu sie nie do konca zgodze...
ABC jest podstawa, tu nie ma o czym dyskutowac. Ale ABC nalezy do tego typu sprzetu, ktore spokojnie mozna potestowac na kursie i dobre centrum (ktore zazwyczaj i tak ma sklep w zapleczu) na pewno da ci mozliwosc przetestowania paru roznych modeli na basenie.
Automat: Wybrales dobra marke, i na pewno bedziesz zadowolony. Wlasny automat to sprawa higieny, niezbyt usmiecha mi sie branie automatu na ktorym wlasnie ktos nurkowal. Herpes jest przy tym najmniejszym problemem
Pianka: na poczatek i tak kupisz mokra/polsucha, ktora potem bedziesz uzywal w tropikach. Tutaj wazne jest dopasowanie (higiene pomijam), jesli centrum w ktorym bedziesz robil kurs zaoferuje mozliwosc wyprobowania paru, lub znajdziesz dopasowana to oki, w przeciwnym wypadku nie minie cie kupno. Jak przy ABC sugeruje sklep przy centrum i probowac, probowac, probowac.
Komputer mozesz sobie na poczatek podarowac, wazniejsza jest umiejetnosc korzystania z tabeli i wyrobienie pewnych rutyn w komputerze "miedzy uszami".
Proponuję zacznij od ABC i pianki i raczej inwestuj w umiejętności. Jak w słowach piosenki "wiele dziewcząt zwiedziłem" i Ty wpróbuj różne systemy. Nie baw się w nureczka "dekoratora" i nie obwieszaj się nie wiadomo czym i po co. Najpierw umiejętności a wmiarę rozwoju ocenisz swoje potrzeby na przeciw możliwości kieszeni.
I tak każdy dochodzi do momentu ,że musi wymieniać sprzęt w ramach rozwoju.
Życzę sukcesów na kursie
Co do zakupow i pomocy w centrach nurkowych to jestem zdania, ze tu raczej nie mozna liczyc na obiektywizm sprzedawcy, a i niejednoktornie instruktora. Kazdy chwali to co ma i bedzie przekonywal swiezego nurka do swojego sprzetu. Wystarczy troszke pochodzic po sklepach, wczesniej zapoznac sie z z oferta czyt. preferowanymi firmami a odrazu zauwazymy co jest " najlepsze".
Zreszta tak jak w kazdej kategorii produktow czy to bedzie sprzet nurkowy czy tez AGD, czy RTV.
Ja osoboscie jak nie lubie byc naciagany ( zeby nie napisac robiony w konia).
Naszczescie nie wszczyscy sprzedawcy sa " bee":)
.......a i dostep do netu oraz takie fora jak to ulatwiaja dyskusje ze sprzedawcami.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 31-01-2005, 19:29
Nie stresuj się, i tak pierwsze wybory będą błędne. Dopiero za jakiś czas będziesz wiedział czego chcesz od nurkowania. Pożyczony automat pianka czy buty... Hmm.... Można, ale po co...
genghiskhan [Usunięty]
Wysłany: 31-01-2005, 19:52
Kupuj sprzęt na raty !!!! Nic na siłe
Po pierwsze musisz przewidziec co chciałbyś robić pod ta woda, potem to już tylko trzeba mieć pewny kapitał lub znaleźć sobie dobrego sponsora i udac sie na zakupy
OK, OK, sprowadziliście mnie na ziemie. Fakt nie należe do ludzi co zastanawiają się przez 3 miesiące jaką kupić lodówkę
Sprzęt do nurania to nie to samo, już to zrozumiałem.
Jednak jestem zdecydowany nabyć swój własny automat, i teraz pytanko ( z moim instruktorem też będę o tym rozmawiał ) :
Zamierzam nurkować głównie w Polsce może raz w roku w ciepłych, więc AO musi być przystosowany na zimne wody, Co myślicie??
Wybieram między :
Apeks TX50/DS4
Aqualung legend lx supreme
Aqualung titan lx supreme
Posejdon cyklon 5000
Może jakieś inne propozycje?
Zaznaczam że moje typy pochodzą jedynie z wiedzy "internetowej", a nie z praktycznej.
Pozdrawiam
Przemek
Ostatnio zmieniony przez Pkost 31-01-2005, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 31-01-2005, 22:09
Wybór trudny, wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie. Osobiste preferencje wezmą pewnie górę. Jak nie wiesz - bierz Apeksa. Nie będziesz żałował.
Witaj, zgadzam się z opinią, że nie należy się spieszyć. Ale dobry samochód to Mercedes a dobry automat to Apeks.DS-4 jest OK, dalej polecam 50/40 . ATX to nowszy model, TX ma dłuższe chrapy i wykonane z miększego tworzywa.Wyższe modele mogą Ci się przydać na BAARDZO głębokich nurkowaniach albo do ciężkiej pracy pod wodą. Z jacketem wstrzymaj się, popływaj na różnych, zobaczysz, co Ci odpowiada.
Pozdrawiam- Piotr Binkiewicz
mattrix
Wysłany: 03-02-2005, 23:20
Cyt:
"Ale dobry samochód to Mercedes a dobry automat to Apeks."
Taak, masz racje, ale Mercedesów jest wiele, i żaden z nich nie jest "Rolls Royce Phantom"
Cyt:
"Jak nie wiesz - bierz Apeksa.",
a jak się już dowiesz ....................(co kupic) pomysl o Posejdonie,
on jest tylko jeden, podobnie jak ten Rolls Royce Phantom
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko