Strona Gwna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Skrzydło czy Jacket
Autor Wiadomo
Kelo 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Doczy: 07 Sie 2007
Skd: Kobylec
Wysany: 23-01-2008, 18:35   Skrzydło czy Jacket

Mam skończony kurs OWD i nadszedł czas a kupno swego sprzętu. Poradźcie mi co mam kupić skrzydło czy jacket. Powiedzcie jakie są plusy i minusy jacketu i skrzydła.

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Doczy: 15 Maj 2005
Skd: Poznań
Wysany: 23-01-2008, 18:40   

Olek, ja Cie prosze Ty czytaj historię forum: było o tym juz z 15 razy...

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Doczya: 22 Pa 2006
Skd: Kraków
Wysany: 23-01-2008, 18:47   

Dobra, nie będę powtarzać tego, co rzeczywiscie w paru miejscach jest wypisane, powtórzę opis mojego przypadku: po pierwszym nurze w skrzydle nie miałam najmniejszego zamiaru wracać do jacketu. I tak juz zostało...
Pozdrawiam, zyczę owocnych poszukiwań i udanych decyzji :)
Nul

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Doczy: 23 Sie 2002
Skd: Inowrocław
Wysany: 23-01-2008, 18:56   

Cytat:
Olek, ja Cie prosze Ty czytaj historię forum: było o tym juz z 15 razy...

Ok. powtórzę po raz kolejny -to dział utworzony po to, żeby powtarzać pytania- odpowiedzi typu "użyj opcji szukaj; to już było; idź na kurs" w tym dziale są niemile widziane. Nikt nie ma obowiązku odpowiadać.

Kelo - jaki na początku kupisz sprzęt- tylko od Ciebie zależy. Zawsze radzimy- pożycz i wypróbuj -lepszy będzie ten, w którym lepiej Ci się pływa. Każdy ma swoje plusy i minusy.
Popływaj w skrzydle i ADV. sam zdecydujesz.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Doczy: 06 Lut 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 23-01-2008, 19:04   

Nul napisa/a:
po pierwszym nurze w skrzydle nie miałam najmniejszego zamiaru wracać do jacketu

Po pierwszych nurach w skrzydle (ok - to było pseudoskrzydło) myślałem - co mnie podkusiło!
Teraz nurkuję w płycie z uprzężą, itd., ale na nurka z jedną butelką z chęcią zakładam rekreacyjny jacket.

(Co nie zmienia faktu, że zamiast jednej 15-l wolę mieć na plecach 2x7 i wtedy płyta/uprząż).

~BitPump

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Doczy: 03 Pa 2005
Skd: Wrocław
Wysany: 23-01-2008, 19:46   

Kelo, do jakiej/jakich butli?

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Doczy: 14 Kwi 2003
Skd: Szczecin
Wysany: 24-01-2008, 09:39   

Skrzydło nie ma minusów.
Minusy może mieć natomiast noszak do butli/uprząż.

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysany: 24-01-2008, 09:59   

Konrad Dubiel napisa/a:
Skrzydło nie ma minusów.

Dość radykalne stwierdzenie, biorąc pod uwagę ilość, różnorodność kształtu, wielkości itd różnych skrzydeł.

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysany: 24-01-2008, 11:40   

Tzn. dobrze dobrane do butli skrzydło nie będzie gorsze od jacketu.
Teraz ok?

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysany: 24-01-2008, 11:54   

OK, :ping: ,ale i nie musi też być lepsze,ok ?

gladius 

Kraj:
Poland

Doczy: 17 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 24-01-2008, 11:56   

Konrad Dubiel napisa/a:
Tzn. dobrze dobrane do butli skrzydło nie będzie gorsze od jacketu.
Teraz ok?

Zależy chyba, do jakich celów. Może fotografowie się wypowiedzą, podobno przy robieniu zdjęć lepszy jest zwykły jacket.
Ja ostatnio pierwszy raz nurkowałem ze skrzydłem zamiast jacketu i jestem bardzo zadowolony. Zdecydowanie lepiej trzyma się trym, skrzydło nie krępuje ruchów tak jak jacket. Niemniej jednak warto zrobić jedno-dwa nurkowania sprawdzające, żeby przyzwyczaić się po przesiadce.

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Doczya: 22 Pa 2006
Skd: Kraków
Wysany: 24-01-2008, 12:33   

BitPump napisa/a:

Po pierwszych nurach w skrzydle (ok - to było pseudoskrzydło) myślałem - co mnie podkusiło!

Ha, to mieliśmy różne odczucia w tym względzie - zawsze powtarzam, że nudno by było, gdyby wszyscy byli jednakowi :)
Ja potem kiedyś jeszcze na basenie musiałam wejść w jacket - owszem, już po prawie 200 nurach w skrzydle - i muszę przyznać, ze było mi niewygodnie, jakoś tak "dużo wszystkiego z przodu" :) Do singla mam inne skrzydło, ale też skrzydło.
Pozdrawiam skrzydlatych i dżaketowych,
Nul

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysany: 24-01-2008, 12:48   

Nie słyszałem nigdy żeby ktoś był niezadowolony po przesiadce z jacketu na skrzydło.
Jedyny na siłę wymyślany mankament skrzydła to to, że nie utrzymuje na powierzchni
nieprzytomnego nurka pionowo z głową nad wodą. Ale skrzydło to nie sprzęt ratowniczy.

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Doczy: 03 Pa 2006
Skd: Katowice
Wysany: 24-01-2008, 12:55   Re: Skrzydło czy Jacket

Kelo napisa/a:
Mam skończony kurs OWD i nadszedł czas a kupno swego sprzętu. Poradźcie mi co mam kupić skrzydło czy jacket. Powiedzcie jakie są plusy i minusy jacketu i skrzydła.

Mialem taki sam problem jakis czas temu... Po doglebnej analizie tematu zostalem wlascicielem skrzydla :) i nigdy nie zamienie go chocby na najwygodniejszy i najladniejszy jacket...

koniu 

Stopień: AOWD, NITROX, DEEP
Kraj:
Poland

Doczy: 19 Wrz 2004
Skd: Wrocław
Wysany: 24-01-2008, 13:33   

Przed zakupem próbowałem jednego i drugiego. I moja opinia jest taka : jeśli masz za dużo pieniędzy to możesz kupić jacket. Uwierz mi, że przyjdzie taki dzień, że zmienisz sprzęt na skrzydło, daje on więcej możliwości i swobody. Jeśli zamierzasz nurkować sporadycznie – jacket MOŻE spełni Twoje oczekiwania…. :beer3:

Wywietl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowied dla Wykop  Wypowied dla Facebook  Wypowied dla Wyczaj.to  Wypowied dla Gwar  Wypowied dla Delicious  Wypowied dla Digg  Wypowied dla Furl  Wypowied dla Google  Wypowied dla Magnolia  Wypowied dla Reddit  Wypowied dla Simpy  Wypowied dla Slashdot  Wypowied dla Technorati  Wypowied dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: