Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym "doświetlić" plan
Autor Wiadomość
GStrzelec 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2008, 11:26   Czym "doświetlić" plan

Posiadam aparat HP 818 z obudową do zdjęć podwodnych. Podczas wypraw nurkowych udało mi się pstryknąć kilka zdjęć ale wiadomo jaki woda wraz ze wzrostem głębokości ma wpływ na światło a tym samym jak przekłada sie to na zdjęcia i w związku z tym zacząłem się zastanawiać nad zakupem dodatkowych lamp.
Obudowa aparatu posiada stopę z gwintem do zamontowania w statywie - czy ewentualnie znacie jakieś niedrogie rozwiązanie do zamontowania w tym miejscu dodatkowego oświetlenia ? Nie interesują mnie systemy których cena kilkakrotnie przekracza cenę aparatu i obudowy.

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 13:14   

Jaki masz na to budżet?

GStrzelec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2008, 13:21   

Chodzi o coś taniego, chciałbym wydać nie więcej niż 500-700 zł

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 13:44   

Masz na mysli coś używanego? Bo z nowym sprzętem to nie da rady.
Zerknij na to coś. W sumie zestaw pozwoli Ci na szybki montaż i praktycznie natychmiastowe użycie.

Niestety fotografia podwodna nie należy do najtańszych hobby. I nie licz na to, że da się to i owo tanio kupić, jest pewna bariera cenowa i niestety, albo się płaci albo kupuje sie używany sprzęt.
Ostatnio zmieniony przez Bigas 17-02-2008, 13:51, w całości zmieniany 2 razy  

GStrzelec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2008, 14:07   

Właśnie o czymś takim myślałem! Nawet przeglądałem dokładnie te same strony i ten zestaw zwrócił moją uwagę. Wiem również, że fotografia podwodna nie jest tania, ale myślałem, że może jednak ktoś miał podobne problemy i zna sposób, żeby zaoszczędzić kilka złotych ;)

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 17-02-2008, 17:41   

Jeszcze tansze sa proste flashe Bonica czy Sealife, ktore u mnie(USA) mozna nabyc nowe (o ile mnie pamiec nie myli < 200USD).
Co do jakosci ...... nie jestem specjalista, ale cos sie da z nich zrobic.
Probowalem taki tani zestaw ostatnio w Meksyku - oto kilka przykladow:
Cenota Chac Mool

Cozumel

Ale mozna tez w zimnych wodach:

To na tyle ode mnie. Jezeli chcesz cos na prawde taniego, to poczekaj jak sie zbudzi JO$$IN Z BA$$IN to na pewno da Ci kilka patentow jak zrobic blyskacz za 1 zl.
pzdr
Tomek

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 17:58   

TomekR napisał/a:
poczekaj jak sie zbudzi JO$$IN Z BA$$IN to na pewno da Ci kilka patentow jak zrobic blyskacz za 1 zl.
;)

Pewnie z użyciem magnezji ;)

[ Dodano: 17-02-2008, 18:01 ]
TomekR napisał/a:
da Ci kilka patentow

Zgłoszonych ale nieopłaconych, których numerami pewnie sypnie jak z rękawa i przy okazji przedstawi króciutką historie na 4 strony powstania lamp błyskowych oraz kolejne 8 stron odnośnie teorii rozchodzenia się światła w różnych środowiskach oraz sam się ze soba skłóci przy temacie czy światło odnosi sie do teorii falowej czy cząsteczkowej ;)

Ech, nie mogłem sie powstrzymać

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 17-02-2008, 18:38   

Bigas napisał/a:

Ale ja pisalem calkiem serio. Byly jak pamietam jakies wydawnictwo (bodaj z lat 70), opisujace jak skonstruowac proste obudowy do lamp, a zmajac "smocza drobiazgowosc" mysle, ze bedzie pamietal tytul i autora, a moze odkryje nawet jeden z wlasnych patentow.
Swoja droga pamietam te 'pionierskie' czasy kiedy to przedzieralem sie przez mazurskie wodorosty z aparatem "Zorkij", zolto-czerwona obdowa ( bodaj UPK made in USSR) i flashem na zarowki spaleniowe zdobytym i uszczelnionym przy pomocy sp. Michala 'Mepsika' Woznieckiego.
pzdr
Tomek

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2008, 19:05   

Możesz również spróbować to ( jest mocniejsza od Ikelita)
http://www.fotografiapodw...yskowe/342.html
i wykombinować jakieś proste ramię "zrób to sam" i ... zrealizujesz założony budżet.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 17-02-2008, 19:41, w całości zmieniany 2 razy  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 07:22   

Bigas napisał/a:
Orzepowski w "Fotografi Podwodnej" kilkadziesiąt lat temu wiele informacji podał, nie zestarzały się.

pozdrawiam rc

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 09:39   

TomekR napisał/a:
Byly jak pamietam jakies wydawnictwo (bodaj z lat 70), opisujace jak skonstruowac proste obudowy do lamp, a zmajac "smocza drobiazgowosc" mysle, ze bedzie pamietal tytul i autora, a moze odkryje nawet jeden z wlasnych patentow.

W latach 70 to był jeszcze smoczy scyniok a nie Smok

$$
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 11:51   

Bigas napisał/a:
W latach 70 to był jeszcze smoczy scyniok a nie Smok
Niestety już nurkował. Więcej konstrukcji lamp błyskowych było w czasopiśmie "Sportsmen Podwodnik" na bazie lamp wyładowczych IFK120, kłopot był z kondensatorami o wysokich napięciach i pojemnościach. Można było zdobyć w serwisie w Al. Armii Ludowej.

pozdrawiam rc

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 11:55   

W latach 70tych to ja się dopiero chodzić uczyłem, ale w latach 80tych mogłeś się zwrócić o te kondensatory, były szerokodostępne a IFK-120 były tanie jak barszcz.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 13:06   

Bigas napisał/a:
te kondensatory, były szerokodostępne a IFK-120 były tanie jak barszcz.
Z kondensatorami nie było tak łatwo to 800 mikro F/300V, do Braun F 800 800 mikro F/500V. Kaliski robiąc mikro syntezę laserami ściskaną, nie miał takich kondensatorów. A palniki IFK 120 przy obciążeniu 120J szybko traciły warstwę farby przewodzącej trzeba było skrobać i owijać cienkim drutem żeby startowała. Przy 240J była to już tylko jednorazowa lampa wyładowcza.
Kolega ma w ofercie wyzwalanie dodatkowych lamp błyskowych po zignorowaniu przed błysków, jest na giełdzie fotograficznej w Stodole.

Dosyć mezozoiku technicznego, teraz prehistoria fotograficzna, doświetlenie albo ma temperaturę barwową zgodną z oświetleniem zastanym, lub inną. Skuteczny w kreowaniu obrazu jest "aczyzyk" (elegancko skuteczny).

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 18-02-2008, 13:18, w całości zmieniany 1 raz  

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 15:23   

pokażę zdjęcie wykonane przez JanW właśnie aparatem HP 818 bez lampy błyskowej. głebokość 15 m. Trochę myślenia i się da - ustawienia ręczne. Odpada tylko fotografia obiektów ruchomych.
W trybie auto nie ma co pokazywać, bo zdjęcia już zwyczajnie nie wychodzą (automat nie łapie ostrości, i jest dla niego za ciemno).
Gdyby tylko ta ikelite była o 1/2 - 2/3 tańsza to by jeszcze pasowała do ceny tego aparatu.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 19-02-2008, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 18:13   

TomekR napisał/a:
Cenota Chac Mool
Za słabe doświetlenie podnieś energię błysku
TomekR napisał/a:
Cozumel
Za duże doświetlenie zmniejsz energię błysku.

pozdrawiam rc

DENNIK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2008, 18:05   

http://www.podwodnezdjeci...&fraza=&album=8 Koszt jednej lampy około 200 pln i da się robić zdjęcia -0) .
Ostatnio zmieniony przez DENNIK 20-02-2008, 18:07, w całości zmieniany 1 raz  

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2008, 10:21   

DENNIK napisał/a:
http://www.podwodnezdjecia.pl/galeria/zoom_image.php?sort=id&id_phot=32&start=9&limit=16&kategoria=1&fraza=&album=8 Koszt jednej lampy około 200 pln i da się robić zdjęcia -0) .

dobra, dobra, możesz coś więcej napisać na temat tych lamp ?

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-02-2008, 11:36   

Wygląda to jak obudowane pochodnie( dawniej mówiono "łuczywo"). Pochodnie w puszce, wodoszczelne ??? :ping: Tylko po co światłowody??? :??; :ping: Ciekawe? Pierwszy raz widzę taki wynalazek. Ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Przyznam , że robi wrażenie.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 21-02-2008, 11:59, w całości zmieniany 3 razy  

DENNIK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2008, 16:36   

piotrkw napisał/a:
Wygląda to jak obudowane pochodnie( dawniej mówiono "łuczywo"). Pochodnie w puszce, wodoszczelne ??? :ping: Tylko po co światłowody???
Przez światłowód odpalam laserem pochodnię.Woda zapobiega stopieniu się obudowy -0) A poważnie to jest obudowa lądowej lampy błyskowej.Kosz na 2006 rok,nie licząc robocizny.Teraz będzie trochę drożej.Chyba ,że ktoś dysponuje lampą i światłowodem.Wszystkie zdjecia zamieszczone na forum,włącznie z avatarem zostały zrobione tym zestawem.
Ostatnio zmieniony przez DENNIK 22-02-2008, 16:45, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu