Posiadam aparat HP 818 z obudową do zdjęć podwodnych. Podczas wypraw nurkowych udało mi się pstryknąć kilka zdjęć ale wiadomo jaki woda wraz ze wzrostem głębokości ma wpływ na światło a tym samym jak przekłada sie to na zdjęcia i w związku z tym zacząłem się zastanawiać nad zakupem dodatkowych lamp.
Obudowa aparatu posiada stopę z gwintem do zamontowania w statywie - czy ewentualnie znacie jakieś niedrogie rozwiązanie do zamontowania w tym miejscu dodatkowego oświetlenia ? Nie interesują mnie systemy których cena kilkakrotnie przekracza cenę aparatu i obudowy.
Chodzi o coś taniego, chciałbym wydać nie więcej niż 500-700 zł
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 17-02-2008, 13:44
Masz na mysli coś używanego? Bo z nowym sprzętem to nie da rady.
Zerknij na to coś. W sumie zestaw pozwoli Ci na szybki montaż i praktycznie natychmiastowe użycie.
Niestety fotografia podwodna nie należy do najtańszych hobby. I nie licz na to, że da się to i owo tanio kupić, jest pewna bariera cenowa i niestety, albo się płaci albo kupuje sie używany sprzęt.
Ostatnio zmieniony przez Bigas 17-02-2008, 13:51, w całości zmieniany 2 razy
Właśnie o czymś takim myślałem! Nawet przeglądałem dokładnie te same strony i ten zestaw zwrócił moją uwagę. Wiem również, że fotografia podwodna nie jest tania, ale myślałem, że może jednak ktoś miał podobne problemy i zna sposób, żeby zaoszczędzić kilka złotych
Wysłany: 17-02-2008, 17:41
Jeszcze tansze sa proste flashe Bonica czy Sealife, ktore u mnie(USA) mozna nabyc nowe (o ile mnie pamiec nie myli < 200USD).
Co do jakosci ...... nie jestem specjalista, ale cos sie da z nich zrobic.
Probowalem taki tani zestaw ostatnio w Meksyku - oto kilka przykladow:
Cenota Chac Mool
Cozumel
Ale mozna tez w zimnych wodach:
To na tyle ode mnie. Jezeli chcesz cos na prawde taniego, to poczekaj jak sie zbudzi JO$$IN Z BA$$IN to na pewno da Ci kilka patentow jak zrobic blyskacz za 1 zl.
pzdr
Tomek
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 17-02-2008, 17:58
TomekR napisał/a:
poczekaj jak sie zbudzi JO$$IN Z BA$$IN to na pewno da Ci kilka patentow jak zrobic blyskacz za 1 zl.
Pewnie z użyciem magnezji
[ Dodano: 17-02-2008, 18:01 ]
TomekR napisał/a:
da Ci kilka patentow
Zgłoszonych ale nieopłaconych, których numerami pewnie sypnie jak z rękawa i przy okazji przedstawi króciutką historie na 4 strony powstania lamp błyskowych oraz kolejne 8 stron odnośnie teorii rozchodzenia się światła w różnych środowiskach oraz sam się ze soba skłóci przy temacie czy światło odnosi sie do teorii falowej czy cząsteczkowej
Wysłany: 17-02-2008, 18:38
Bigas napisał/a:
Ech, nie mogłem sie powstrzymać
Ale ja pisalem calkiem serio. Byly jak pamietam jakies wydawnictwo (bodaj z lat 70), opisujace jak skonstruowac proste obudowy do lamp, a zmajac "smocza drobiazgowosc" mysle, ze bedzie pamietal tytul i autora, a moze odkryje nawet jeden z wlasnych patentow.
Swoja droga pamietam te 'pionierskie' czasy kiedy to przedzieralem sie przez mazurskie wodorosty z aparatem "Zorkij", zolto-czerwona obdowa ( bodaj UPK made in USSR) i flashem na zarowki spaleniowe zdobytym i uszczelnionym przy pomocy sp. Michala 'Mepsika' Woznieckiego.
pzdr
Tomek
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 17-02-2008, 19:05
Możesz również spróbować to ( jest mocniejsza od Ikelita)
http://www.fotografiapodw...yskowe/342.html
i wykombinować jakieś proste ramię "zrób to sam" i ... zrealizujesz założony budżet.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 17-02-2008, 19:41, w całości zmieniany 2 razy
$$ [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2008, 07:22
Bigas napisał/a:
Ech, nie mogłem sie powstrzymać
Orzepowski w "Fotografi Podwodnej" kilkadziesiąt lat temu wiele informacji podał, nie zestarzały się.
pozdrawiam rc
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2008, 09:39
TomekR napisał/a:
Byly jak pamietam jakies wydawnictwo (bodaj z lat 70), opisujace jak skonstruowac proste obudowy do lamp, a zmajac "smocza drobiazgowosc" mysle, ze bedzie pamietal tytul i autora, a moze odkryje nawet jeden z wlasnych patentow.
W latach 70 to był jeszcze smoczy scyniok a nie Smok
$$ [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2008, 11:51
Bigas napisał/a:
W latach 70 to był jeszcze smoczy scyniok a nie Smok
Niestety już nurkował. Więcej konstrukcji lamp błyskowych było w czasopiśmie "Sportsmen Podwodnik" na bazie lamp wyładowczych IFK120, kłopot był z kondensatorami o wysokich napięciach i pojemnościach. Można było zdobyć w serwisie w Al. Armii Ludowej.
pozdrawiam rc
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2008, 11:55
W latach 70tych to ja się dopiero chodzić uczyłem, ale w latach 80tych mogłeś się zwrócić o te kondensatory, były szerokodostępne a IFK-120 były tanie jak barszcz.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2008, 13:06
Bigas napisał/a:
te kondensatory, były szerokodostępne a IFK-120 były tanie jak barszcz.
Z kondensatorami nie było tak łatwo to 800 mikro F/300V, do Braun F 800 800 mikro F/500V. Kaliski robiąc mikro syntezę laserami ściskaną, nie miał takich kondensatorów. A palniki IFK 120 przy obciążeniu 120J szybko traciły warstwę farby przewodzącej trzeba było skrobać i owijać cienkim drutem żeby startowała. Przy 240J była to już tylko jednorazowa lampa wyładowcza.
Kolega ma w ofercie wyzwalanie dodatkowych lamp błyskowych po zignorowaniu przed błysków, jest na giełdzie fotograficznej w Stodole.
Dosyć mezozoiku technicznego, teraz prehistoria fotograficzna, doświetlenie albo ma temperaturę barwową zgodną z oświetleniem zastanym, lub inną. Skuteczny w kreowaniu obrazu jest "aczyzyk" (elegancko skuteczny).
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 18-02-2008, 13:18, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 19-02-2008, 15:23
pokażę zdjęcie wykonane przez JanW właśnie aparatem HP 818 bez lampy błyskowej. głebokość 15 m. Trochę myślenia i się da - ustawienia ręczne. Odpada tylko fotografia obiektów ruchomych.
W trybie auto nie ma co pokazywać, bo zdjęcia już zwyczajnie nie wychodzą (automat nie łapie ostrości, i jest dla niego za ciemno).
Gdyby tylko ta ikelite była o 1/2 - 2/3 tańsza to by jeszcze pasowała do ceny tego aparatu.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 19-02-2008, 15:26, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez DENNIK 20-02-2008, 18:07, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 21-02-2008, 10:21
DENNIK napisał/a:
http://www.podwodnezdjecia.pl/galeria/zoom_image.php?sort=id&id_phot=32&start=9&limit=16&kategoria=1&fraza=&album=8 Koszt jednej lampy około 200 pln i da się robić zdjęcia -0) .
dobra, dobra, możesz coś więcej napisać na temat tych lamp ?
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 21-02-2008, 11:36
Wygląda to jak obudowane pochodnie( dawniej mówiono "łuczywo"). Pochodnie w puszce, wodoszczelne ??? Tylko po co światłowody??? Ciekawe? Pierwszy raz widzę taki wynalazek. Ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Przyznam , że robi wrażenie.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 21-02-2008, 11:59, w całości zmieniany 3 razy
Wygląda to jak obudowane pochodnie( dawniej mówiono "łuczywo"). Pochodnie w puszce, wodoszczelne ??? Tylko po co światłowody???
Przez światłowód odpalam laserem pochodnię.Woda zapobiega stopieniu się obudowy -0) A poważnie to jest obudowa lądowej lampy błyskowej.Kosz na 2006 rok,nie licząc robocizny.Teraz będzie trochę drożej.Chyba ,że ktoś dysponuje lampą i światłowodem.Wszystkie zdjecia zamieszczone na forum,włącznie z avatarem zostały zrobione tym zestawem.
Ostatnio zmieniony przez DENNIK 22-02-2008, 16:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko