Wysłany: 16-04-2008, 16:41
Przepraszam za pomyłkę porostu nigdy aż tak się tym nie interesowałem, a użyłem takiej terminologii z powodu czasu trwania i zaawansowania takowych specjalizacji. Jeśli natomiast chodzi o ten masaż to nie są czary mary mogę to powiedzieć z autopsji. Ratuje ona wiele, ale to wiele osób przed operacjami chirurgicznymi.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-04-2008, 18:34
Kelo napisał/a:
to nie są czary mary mogę to powiedzieć z autopsji
W twoim wieku autopsja nie jest jakimś argumentem z gatunku "twardych". Fizykoterapia jest ważna i potrzebna. Jest to kierunek studiów (np. na AWF), a także specjalizacja lekarska (rehabilitacja). Niekiedy pewne elementy terapii manualnej stosują np. neurolodzy (tzw. kręgarze). Ale "specjalizacja z miękkiego masażu" to już semantyczne czary-mary. Tuż obok terapii polem magnetycznym, mis tybetańskich i świecowania uszu.
Ostatnio zmieniony przez TomM 16-04-2008, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 16-04-2008, 20:03
Piotr, ale przecież pamiętasz swój kark. Tu były zastosowane techniki masaży metodami miękkimi. Tomek jak znajdę odpowiednie publikacje to ci je prześle. Wszystko jest naukowo wytłumaczone. Jest t porostu zestaw nowych dzwigni i chwytów (nie mylić z samoobroną) stosowanych w nastawianiu. Znów pewnie użyje nie fachowych terminologii, za co przepraszam, ale lekarzem jeszcze nie jestem.
Wysłany: 16-04-2008, 22:37
Olek, mojego karku do tego nie mieszaj ;p Bo jeszcze będa mnie chcieli spalic na stosie za to ;p A an serio to jedyen czego mnie to doświadczenie nauczyło to trzymac wysoko gardę - szyja nie jest dobra do blokowania kopnięć
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 17-04-2008, 23:21
Kelo napisał/a:
po narkozie są podawane kroplówki wyczyszczające w postaci soli fizjologicznej z kilkoma solami odżywczymi
O matko! a co to są kroplówki wyczyszczające? I jakie to są sole odżywcze?
TomM napisał/a:
Niekiedy pewne elementy terapii manualnej stosują np. neurolodzy (tzw. kręgarze).
TomieM, przesadziłeś. Jak nie ma specjalizacji pobocznych, tak i kręgarze nigdy nie mieli nic wspólnego z neurologami. Zapytaj znajomych neurochirurgów, że najlepszy pacjent dla nich to ten po "leczeniu" u kręgarza.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 17-04-2008, 23:32
alhanna napisał/a:
O matko! a co to są kroplówki wyczyszczające?
No jak to? Hydrokolonoterapia kroplowa
alhanna napisał/a:
kręgarze nigdy nie mieli nic wspólnego z neurologami
Za wyjątkiem tego, że niektórzy neurolodzy maja "kręgarskie ambicje". Znam kilku osobiście. Może rzeczywiście przesadziłem... Ale chciałem byc taki... no wiesz... taki zgodliwy i taki łagodny... i szukałem tzw. "nici porozumienia" Jak w PADI.... Że niby nie "pieprzysz od rzeczy młody bracie", ale "musisz jeszcze popracowac nad precyzją wypowiedzi"... I dostało mi się
Ostatnio zmieniony przez TomM 17-04-2008, 23:34, w całości zmieniany 1 raz
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 17-04-2008, 23:39
TomM napisał/a:
taki zgodliwy i taki łagodny
O nie! Co się stało? to teraz już tak będzie zawsze?
To ja wracając do tematu jako, że zabieg mam już za sobą chciałabym tylko dodać, że anestezjolog bardzo był zaskoczony moim pytaniem o wpływ narkozy na nurkowanie w półrocznym okresie czasu i wspólnie z kolegą (drugim anestezjologiem) potwierdzili, że warunkiem jest tutaj zagojenie się ran a nie czas jaki upłynął od narkozy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko