Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
operacja prostowania przegrody nosowej- ile nie mozna nurac?
Autor Wiadomość
TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2008, 16:08   

Kelo napisał/a:
Jest to np. medycyna pracy

Tak, to jest specjalizacja, ale nie "poboczna" tylko podstawowa.

Kelo napisał/a:
czy masaż metodami miękkimi

To już "czary mary".
Lista specjalizacji jest dostępna tutaj
Ja nie mam specjalizacji pobocznych, mam tylko podstawowe :)

Kelo 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2008, 16:41   

Przepraszam za pomyłkę porostu nigdy aż tak się tym nie interesowałem, a użyłem takiej terminologii z powodu czasu trwania i zaawansowania takowych specjalizacji. Jeśli natomiast chodzi o ten masaż to nie są czary mary mogę to powiedzieć z autopsji. Ratuje ona wiele, ale to wiele osób przed operacjami chirurgicznymi.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2008, 18:34   

Kelo napisał/a:
to nie są czary mary mogę to powiedzieć z autopsji

W twoim wieku autopsja nie jest jakimś argumentem z gatunku "twardych". Fizykoterapia jest ważna i potrzebna. Jest to kierunek studiów (np. na AWF), a także specjalizacja lekarska (rehabilitacja). Niekiedy pewne elementy terapii manualnej stosują np. neurolodzy (tzw. kręgarze). Ale "specjalizacja z miękkiego masażu" to już semantyczne czary-mary. Tuż obok terapii polem magnetycznym, mis tybetańskich i świecowania uszu.
Ostatnio zmieniony przez TomM 16-04-2008, 18:35, w całości zmieniany 1 raz  

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2008, 18:39   

Myślę że homeopatia to jednak wieksze czary niż masaż, zwłaszcza w wykonaniu miłych pań ;D

Kelo 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2008, 20:03   

Piotr, ale przecież pamiętasz swój kark. Tu były zastosowane techniki masaży metodami miękkimi. Tomek jak znajdę odpowiednie publikacje to ci je prześle. Wszystko jest naukowo wytłumaczone. Jest t porostu zestaw nowych dzwigni i chwytów (nie mylić z samoobroną) stosowanych w nastawianiu. Znów pewnie użyje nie fachowych terminologii, za co przepraszam, ale lekarzem jeszcze nie jestem.

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2008, 22:37   

Olek, mojego karku do tego nie mieszaj ;p Bo jeszcze będa mnie chcieli spalic na stosie za to ;p A an serio to jedyen czego mnie to doświadczenie nauczyło to trzymac wysoko gardę - szyja nie jest dobra do blokowania kopnięć :D

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2008, 23:21   

Kelo napisał/a:
po narkozie są podawane kroplówki wyczyszczające w postaci soli fizjologicznej z kilkoma solami odżywczymi

O matko! a co to są kroplówki wyczyszczające? I jakie to są sole odżywcze?

TomM napisał/a:
Niekiedy pewne elementy terapii manualnej stosują np. neurolodzy (tzw. kręgarze).

TomieM, przesadziłeś. Jak nie ma specjalizacji pobocznych, tak i kręgarze nigdy nie mieli nic wspólnego z neurologami. Zapytaj znajomych neurochirurgów, że najlepszy pacjent dla nich to ten po "leczeniu" u kręgarza.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2008, 23:32   

alhanna napisał/a:
O matko! a co to są kroplówki wyczyszczające?

No jak to? Hydrokolonoterapia kroplowa :)

alhanna napisał/a:
kręgarze nigdy nie mieli nic wspólnego z neurologami

Za wyjątkiem tego, że niektórzy neurolodzy maja "kręgarskie ambicje". Znam kilku osobiście. Może rzeczywiście przesadziłem... Ale chciałem byc taki... no wiesz... taki zgodliwy i taki łagodny... i szukałem tzw. "nici porozumienia" :) Jak w PADI.... Że niby nie "pieprzysz od rzeczy młody bracie", ale "musisz jeszcze popracowac nad precyzją wypowiedzi"... I dostało mi się :)
Ostatnio zmieniony przez TomM 17-04-2008, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2008, 23:39   

TomM napisał/a:
taki zgodliwy i taki łagodny

O nie! Co się stało? to teraz już tak będzie zawsze? :buuu:

Ja chce tą poprzednią wersję TomaM :ping:

marta_d 

Stopień: CMAS/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2008, 19:09   

To ja wracając do tematu jako, że zabieg mam już za sobą chciałabym tylko dodać, że anestezjolog bardzo był zaskoczony moim pytaniem o wpływ narkozy na nurkowanie w półrocznym okresie czasu i wspólnie z kolegą (drugim anestezjologiem) potwierdzili, że warunkiem jest tutaj zagojenie się ran a nie czas jaki upłynął od narkozy :)

pozdrawiam,
m.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu