Strona Gwna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pierwsze płetwy
Autor Wiadomo
KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Doczy: 05 Wrz 2007
Skd: Wrocław
Wysany: 17-04-2008, 19:39   

Mój instruktor, jak go spytałem (3 gwiazdki CMAS, więc wyżej się nie da, napawdę rewelacyjny facet), że generalnie płetwy służą do pływania kraulem i dobrze pływając kraulem, przy prawidłowym wyważeniu można zrobić wszystko.[/quote]

Można robić wszystko - zwłaszcza zasłonę dymną ;) jesli jest muł...

jacekplacek
[Usunity]

Wysany: 17-04-2008, 20:03   

hubert68 napisa/a:
Mój instruktor, jak go spytałem (3 gwiazdki CMAS, więc wyżej się nie da, napawdę rewelacyjny facet), że generalnie płetwy służą do pływania kraulem i dobrze pływając kraulem, przy prawidłowym wyważeniu można zrobić wszystko

A widziałeś żabę (ma płetwy wrodzone, nie rozcięte) pływającą kraulem? Wprawdzie pływającej do tyłu też nie widziałem, ale co mi tam. Tak sobie napisałem :)

Ps. Czemu kaczka pływa pieskiem? :hmmm:
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 17-04-2008, 20:10, w caoci zmieniany 2 razy  

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Doczya: 06 Maj 2003
Skd: Warszawa
Wysany: 17-04-2008, 20:18   

jacekplacek napisa/a:
Czemu kaczka pływa pieskiem

A piesek kaczka?
:)))))

hubert68 

Stopień: ważny ciągły prog
Kraj:
Poland

Doczy: 09 Mar 2008
Skd: Łódź/Gliwice
Wysany: 17-04-2008, 20:55   

KowiKowi1979 napisa/a:
Można robić wszystko - zwłaszcza zasłonę dymną jesli jest muł...

No włśnie... tak mi mówił. Ci co nie umieją przyjąć prawidłowej pozycji i prawidłowo płynąć robią zasłonę....

[ Dodano: 17-04-2008, 21:01 ]
jacekplacek napisa/a:
A widziałeś żabę (ma płetwy wrodzone, nie rozcięte) pływającą kraulem? Wprawdzie pływającej do tyłu też nie widziałem, ale co mi tam. Tak sobie napisałem

Ps. Czemu kaczka pływa pieskiem?

Żaba przeskakuje 10-krotnie długość swojego ciała. Nie widziałem człowieka skaczącego 20 m...

Ale nie o to chodzi w tym wątku czy pływać żabką, czy nie. Chodzi o płetwy. Ja nie zamieniłbym swoich Twinjetów na inne. A ktoś inny pewnie za nic nie chciałby rozciętych. Płetwy trzeba dobrać indywidualnie. I wydaje mi się, że jak tylko można to z tych najlepszych.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Doczy: 24 Maj 2004
Skd: Katowice
Wysany: 17-04-2008, 21:23   

hubert68 napisa/a:
zamieniłbym swoich Twinjetów na inne

Jak już zainwestuje się 500 PLN najgorzej w swoim życiu, to przynajmniej trzeba utrzymywać, że dokonało sę właściwego wyboru. Bo TwinJety to ogólnie do dupy są. W odróżnieniu do paru modeli tzw. rekreacyjnych kolorowych płetw (np. Avanti czy Blades) które są fajne, tylko badziewne zapięcia trzeba od razu hmm.. wyeliminować.

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Doczy: 16 Kwi 2008
Skd: Kraków
Wysany: 17-04-2008, 21:44   

hubert68 napisa/a:
Przesiadłem się na te płetwy wysłużonych, dość sztywnych, kaloszy Cressi, o porównywalnej powierzchni. "kop" ze dwa razy większy.

A mierzyłeś to jakoś?
Bo moje odczucia gdy równolegle używam kaloszowe Avanti Tre i takie same, tylko paskowe Avanti X3, są takie, że kaloszowe dają znacznie większego kopa. Tylko że to jakieś złudzenie, gdyż pływając na pływalni czasy w nich mam zdecydowanie gorsze niż w paskowych. Odczucie to wynika pewnie z tego, że kaloszowe są znacznie bardziej opływowe. Ale pewnie dlatego że są znacznie miękksze, dają w rzeczywistości mniejszą siłę ciągu.

Ale to tylko takie teoretyzowanie.

[ Dodano: 17-04-2008, 21:49 ]
jacekplacek napisa/a:
A widziałeś żabę (ma płetwy wrodzone, nie rozcięte) pływającą kraulem?

Przyjrzyj sie dokładnie. Ta ma rozcięte. I to w trzech miejscach!

Swoją drogą, na świecie żyje 400 gatunków żab, z tego w Polsce tylko sześć. Może są na świecie żaby pływające kraulem? :D
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 17-04-2008, 23:25, w caoci zmieniany 3 razy  

jacekplacek
[Usunity]

Wysany: 17-04-2008, 21:56   

WielkiDżon napisa/a:
Przyjrzyj sie dokładnie. Ta ma rozcięte. I to w trzech miejscach!

Jak jeszcze wpuścisz pływającą back kick`iem, wywalę moje :)

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysany: 17-04-2008, 22:08   

jacekplacek napisa/a:
Jak jeszcze wpuścisz pływającą back kick`iem, wywalę moje

O rany oplułem monitor!

[ Dodano: 17-04-2008, 22:16 ]
WielkiDżon napisa/a:
hubert68 napisał/a:
Przesiadłem się na te płetwy wysłużonych, dość sztywnych, kaloszy Cressi, o porównywalnej powierzchni. "kop" ze dwa razy większy.

A mierzyłeś to jakoś?
Bo moje odczucia gdy równolegle używam kaloszowe Avanti Tre i takie same, tylko paskowe Avanti X3, są takie, że kaloszowe dają znacznie większego kopa. Tylko że to jakieś złudzenie, gdyż pływając na pływalni czasy w nich mam zdecydowanie gorsze niż w paskowych. Odczucie to wynika pewnie z tego, że kaloszowe są znacznie bardziej opływowe. Ale pewnie dlatego że są znacznie miękksze, dają w rzeczywistości mniejszą siłę ciągu.

W pewnym sensie tak. Kalosze Cressi: Hurghada Morze Czerwone, dobre warunki i zaraz potem paskowe Twinjety: Punta Cana, Atlantyk, bardzo silny prąd. Przy najbliższej okazji sprawdzę ze stoperem na basenie.

Łukasz M. 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Lublin
Wysany: 18-04-2008, 09:52   

hubert68 napisa/a:
Ci co nie umieją przyjąć prawidłowej pozycji i prawidłowo płynąć robią zasłonę....

Specyfika ruchu kraulowego jest taka, że będąc nawet super wytrymowanym i wybalastowanym podnosimy syf z dna, najłatwiej wszystko zgonić na brak umiejętności :-D

mlody33
[Usunity]

Wysany: 11-05-2008, 22:55   

Ale kraulem to chyba szybciej bedzie? Co to jest backick?

Cerberiusz 

Stopień: Zielony
Kraj:
Poland

Doczy: 04 Kwi 2008
Skd: Otwock/Celestynów
Wysany: 11-05-2008, 22:57   

mlody33 napisa/a:
Co to jest backick?

Pływanie do tyłu.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysany: 11-05-2008, 23:07   

Łukasz Mączka napisa/a:
Specyfika ruchu kraulowego jest taka, że będąc nawet super wytrymowanym i wybalastowanym podnosimy syf z dna, najłatwiej wszystko zgonić na brak umiejętności

No nie wszyscy. Widziałem dobrych ludzi, którzy nie podnosili i to niezależnie od płetw. A Twinjetach maxach to nawet nie jest takie trudne.

Wywietl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowied dla Wykop  Wypowied dla Facebook  Wypowied dla Wyczaj.to  Wypowied dla Gwar  Wypowied dla Delicious  Wypowied dla Digg  Wypowied dla Furl  Wypowied dla Google  Wypowied dla Magnolia  Wypowied dla Reddit  Wypowied dla Simpy  Wypowied dla Slashdot  Wypowied dla Technorati  Wypowied dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: