Witam . Na poczatku chcialbym podrowic wszystkich nurkow. Jestem począykujacy wiec prosze nie smiac sie z moich pytan i probvlemow. Mam problem z pianka , wczoraj kupiel 2czesciowa pianke i wszystko jest ok lezy swietnie ale problem pojawil sie w domu jak przymierzylem maske. I okazalo sie ze manzeta w kapturze jest za duza i nie miesci mi sie uszczelka maski oczywiscie moge jakos upchnać maske pod kaptur ale trwa to duzo czasu i wole nie myslec co bedzie jak bede musial przedmuchac maske pod woda . Prosze powiedzcie mi czy mozna np nozyczkami uciac kawalek manzety ( tak ok 1cm. ) bez uszkodzenia skafandra czy musze sie udac do jakiegos specjalisty( jezeli tak to jak ktos zna adres takiego kogos w Warszawie ) .
Z odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam.
Piotrek
Wysłany: 10-10-2003, 11:00
witaj
nie pomoge Ci z infomacja kto moze naciac kaptur..na pewno mozna to zrobic, nie jest to problem - wazne by bylo to zrobione porzatnie (by sie pozniej nie prulo)
w kazdym razie nie jestem pewien czy ma to sens. zawsze chowam maske pod kaptur, trzeba sie tego nauczyc, by silikon maski nie nachodzil na kaptur i nie puszczal wody, ale to tylko kwestia praktyki.
a jak masz wiecej neoprenu na buzi, to w koncu jest troche cieplej...
Dzieki za odpowiedz. Uwazam ze upychanie uszczelki maski pod kaptur nie jest duzym problemem ale w razie zalania maski woda czy nawet jej spadniecia pod woda to w grubych rekawicach nie dam rady jej zalozyc zeby dobrze przylegala.
Nie wiem jak grube masz rękawice, ale w 5 mm neoprenie jesteś w stanie zrobic to bez problemu.
Ja zawsze staram się aby kaptur zachodził mi na maskę i muszę przyznać że strasznie się czułem jak miałem kiedyś mniejszy kaptur.
tak więc polecam schować nożyczni do szuflady i zabrać się za trening
Wysłany: 10-10-2003, 16:11
cześć
Garnet zapomnij o nożyczkach i o obcinaniu kaptura wiem co piszę bo mnie brakuje 1 cm , w naszych zimnych wodach cierpią moje zatoki czołowe czasami aż do bólu a to straszny dyskomfort podczas nurkowania.
Stopień: P2RescueWM1PL1SS1
Wysłany: 11-10-2003, 09:44
miałe podobny "kłopot"
ale:
poradziłem sobie w taki sposób
1 odciągnij do tyłu jedna ręka kaptur
2 załóż maskę
3 przyciśnij kaptur z góry a'la Beny Hill
przy dojściu do wprawy kaptur sam powinien ci najść na maskę
póżniej tylko lekkie poprawki i gotowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko