Wiek: 78 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 22-09-2008, 21:26 Niekomercyjna wyprawa nurkowa SGFN na Gotlandię - 2009 rok
Wiem, że to jeszcze sporo czasu, ale też nie dużo na dogranie ekipy miejsc noclegowych i nurkowań.
Pierwsze czynności już podjąłem kupując książkę 'Wyspy Bałtyku - przewodnik dla nurków"- polecam -w którym opisane są miejsca nurkowe na Gotlandi i podane są bazy nurkowe organizujące wyścia na wraki.
Dojazd promem z Gdańska do Nynashamn i przesiadka na prom do Visby na Gotlandi.
W planie zwiedzanie Sztokholmu.
W najbliższych dniach ustalę cenę promów i noclegów co da nam wstępne koszty do tego dojdzie dojazd samochodami bicie flaszek i wyjścia na wraki.
No to zbieramy ekipę....
Liczę na sprwdzoną austriacko-bornholmską ekipę....
Ostatnio zmieniony przez urwis 22-09-2008, 21:36, w całości zmieniany 2 razy
Najpierw spróbuj kontaktu z tymi centrami które są podane w tej książce. Ja próbowałem gdzieś ok lipca. Słabo to wychodziło. Jeśli Ci się uda, polecam się łaskawej pamięci. Też mi się śni ta wysepka. Skandynawia jest wogóle b. fajna. A.B.
Jestem trochę uzależniona od innych terminów, więc na razie mogę się tylko zgłosić na jakąś listę w innym kolorze - potencjalni, niepotwierdzeni itp... Ale może się uda?
Wysłany: 23-09-2008, 17:45
Po pierwszych analizach konkretyzuje się termin II połowa sierpnia ponieważ już jest po głównym sezonie i ceny noclegów spadają.
Co do dojazdu to mamy trzech przewoźników i różne ceny
Tym terminem mnie i Aniołka wyeliminowałeś. W tym czasie jedziemy na rodzinne wczasy (oczywiście nurkowe, oczywiście na północ). Szkoda, fajna paczka, świetna organizacja no i przemyślane miejsca. Ciekawe, kto wam będzie pożyczał paski do płetw, kleił kryzy na ślinę... , no i nurkowóz był megapojemny.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-09-2008, 21:03
Szatan napisał/a:
urwis napisał/a:
termin II połowa sierpnia
Tym terminem mnie i Aniołka wyeliminowałeś. W tym czasie jedziemy na rodzinne wczasy (oczywiście nurkowe, oczywiście na północ). Szkoda, fajna paczka, świetna organizacja no i przemyślane miejsca. Ciekawe, kto wam będzie pożyczał paski do płetw, kleił kryzy na ślinę... , no i nurkowóz był megapojemny.
Urwis a może jednak II połowa czerwca? Łatwiej zaplanować urlop - jeszcze przed szczytem a i te dwa tygodnie na które można się wyrwać w "szkolne" wakacje wiele osób planuje z rodziną...
Co tu ukrywać, dla mnie czerwiec też byłby lepszy.
Wstępnie mogę się Wam zwierzyć, że u mnie prawdopodobnie sierpień łatwiejszy do zaplanowania...
Szatan - no właśnie nie wiem, kto będzie kleił... Ale od tamtego czasu pływam w neoprenowej...
Ale z tej północy to byście mieli blisko...
Jasne, Urwis. Jakby co, będę się dostosowywać i mam nadzieję, ze się uda.
Spróbuję też pogadać z "moim" nurkującym Szwedem.
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 24-09-2008, 23:15
W Szwecji sezon urlopowy zaczyna się około 10 czerwca i trwa do około 15 sierpnia. Generalnie jest to związane z wakacjami dzieci w szkołach. II połowa sierpnia niestety to już jesień - wieje, pada i jest zimno. Zastanówcie się nad końcówką maja - jest już ciepło, potrafi byc nawet bardzo ciepło, rzadko pogoda sztormowa a jeszcze sezon sie nie zaczął.
Generalnie Gotlandia sama w sobie jest dość droga, dojazd prromem kosztuje więc dla tubylców nie jest aż tak bardzo popularna.
[ Dodano: 24-09-2008, 23:41 ]
Link do strony z miejscami nurkowymi
http://www.dykarna.nu/
Wysłany: 25-09-2008, 07:19
alhanna napisał/a:
Generalnie Gotlandia sama w sobie jest dość droga, dojazd prromem kosztuje więc dla tubylców nie jest aż tak bardzo popularna
Z tego zdajemy sobie sprawę - wiemy że lwią częścią kosztów wyprawy będą koszty promów. Dla grupy szczecińskiej przewiduję przejazd promem do Ystad i dalej przejazd 350 km do Oskarsham i promem do Visby.
Takie rozwiązanie daje nam tańszy prom i taka samą ilość km w przypadku wypłynięcia z Gdańska lub Gdyni.
W przewodniku "Wyspy Bałtyku - przewodnik dla nurków" podają jeszcze dwie bazy
w Tors Gard koło Bro
oraz w porcie Slite gdzie jest stacja ładowania butli i organizują wyjścia na wraki.
Dzięki za linki i cenne uwagi.
Co do pogody to jest zawsze loteria...
Prośba - potrzebujemy linki dotyczące wynajmu domków.
Andrzej Kosko napisał/a:
Ja chyba jednak wole Czarnogórę-cieplej jakoś
Andrzejku i dalej jest w planach na przyszły rok. Jak już ustalę termin wyjazdu na Gotlandię to podam termin wyprawy do Czarnogóry połaczonej z raftingiem i zwiedzaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko