Wiek: 38 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 174 Skąd: Nasielsk/Olsztyn
Wysłany: 05-12-2008, 16:22 Przerwy Powietrzne
Jakie stosujecie przerwy "powietrzne" Przy planowaniu swoich nurkowań dekompresyjnych z uzyciem O2?? Od jakiego poziomu CNS je zaczynacie wprowadzac podczas dekompresji?? W RD jest 12minO2/6min backgas. Niestety nie wiem od jakiego poziomu CNS czy poprostu od początku oddychania tlenem np. 30 min deco O2 = 12o2->6BG->12O2->6BG->6O2. Podobno w RD te przerwy sa wliczane do całego czasu deco czyli 30 min O2 wyglądało by 12O2->6BG->12O2. Ja bym ich jednak raczej nie wiczał do czasu jako deco na O2. Słyszałem tez praktykę od 80% CNS 20min O2/5 back gas. Jakie wy stosujecie przerwy w swoich nurkowaniach?? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez zarowa 05-12-2008, 19:15, w całości zmieniany 2 razy
Podobno, są jeszcze takie kursy na których uczą za pierwszym razem jak to robić i przekazują odpowiednią wiedzę.
Podobno jest kilka wersji RD.
W jednej z nich istotnie jest mowa o 12 min na 02 i 6 minutowej przerwie (w trakcie przerwy nurek oddycha mieszaniną główną
używając najniższego PPO2 i najwyższego helu). A.Georgitis "Ratio Deco"
Na pewno nie działa to w każdych warunkach.
Są przyjęte określone założenia i wtedy to jakoś działa.
Podobno cała ta teoria dekompresji to jedna wielka ściema bo
znam takich co opuszczali deco albo kończyli je w drodze do domu.
Wiem na pewno, że wszyscy oni nadal żyją , nurkują i w/w teorie podtrzymują.
Wracając do twojego pytania dla metody RD ( standardowe gazy ,deep stopy, czas wynurzania z 6m wliczamy do deco)
20 minutowe deco na 02 wykonujemy całe na 02.
30 minutowe deco -12minut 02/ 6min gaz główny /12 minut 02.
W takich przypadkach jak twój radzę zastosować długą " powietrzną" przerwę na zgłębienie wiedzy.
Ostatnio zmieniony przez ocn 06-12-2008, 20:14, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 38 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 174 Skąd: Nasielsk/Olsztyn
Wysłany: 06-12-2008, 21:15
ocn napisał/a:
Podobno cała ta teoria dekompresji to jedna wielka ściema bo
znam takich co opuszczali deco albo kończyli je w drodze do domu.
Wiem na pewno, że wszyscy oni nadal żyją , nurkują i w/w teorie podtrzymują.
Może i żyją ale co to za życie ;] Na starość wszystko wychodzi, zdrowsi od takich profili napewno nie będą. Są tez odległe skutki nurkowania, szczególnie dekompresyjnego takie jak np. jałowa martwica kosci które wychodza po wielu latach.
ocn napisał/a:
20 minutowe deco na 02 wykonujemy całe na 02.
30 minutowe deco -12minut 02/ 6min gaz główny /12 minut 02.
Dlaczego tak? Możesz to jakoś uzasadnić? Zalezy od CNS czy od czego?
Wydaje mi się, że pzrerwy powietrzne powinny być stosowane od jakiegos poziomu cns a nie od minut na O2. Ponieważ np. w RD robi sie dłuższe przystanki przy duzym cisnieniu parcialnym tlenu aby otworzyć tzw. okienko tlenowe. potem krótsze aby dopropwadzic do przesycen w tkankach nastepnie najpłytsze długie aby sie wysycić. Tak np deco gdzie jest 30 min na O2 bedzie wyglądało:
21-8min
18- 8min
15 - 4min nx 50
12-4min
9- 6 min
6 - 30 min O2
Oczywiscie + deep stopy ale je pomijam. Specjalnie nie podaje czasu i gł tego profilu bo nie jest to tematem dyskusji. Z tego profilu wynika że na Nx 50 spędzimy 16 min pod w miare duzym cisniem parcialnym tlenu co skutkuje dużo większym poziomem CNS ok ( 30% z tych 2 przystanków oczywiście + co to złapiemy z płytszych) przy dojciu na 6 m. gdzie przełączymy sie dopiero na czyste O2. tak więc po tego typu profilach gdy przełączamy się na czyste O2 jesteśmy juz sporo "nawdychani tlenem" niż przy profilach z algorytmu Haldana. Dlatego mysle że przerwy powinny byc wcześniej i czestsze w tego typu profilach. Mam nadzieję, że mądre głowy sie włączą do dyskusji bo na pierwsza odp troche czekałem a mysle, że temat jest godzien poruszenia. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko