Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerwy Powietrzne
Autor Wiadomość
zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-12-2008, 16:22   Przerwy Powietrzne

Jakie stosujecie przerwy "powietrzne" Przy planowaniu swoich nurkowań dekompresyjnych z uzyciem O2?? Od jakiego poziomu CNS je zaczynacie wprowadzac podczas dekompresji?? W RD jest 12minO2/6min backgas. Niestety nie wiem od jakiego poziomu CNS czy poprostu od początku oddychania tlenem np. 30 min deco O2 = 12o2->6BG->12O2->6BG->6O2. Podobno w RD te przerwy sa wliczane do całego czasu deco czyli 30 min O2 wyglądało by 12O2->6BG->12O2. Ja bym ich jednak raczej nie wiczał do czasu jako deco na O2. Słyszałem tez praktykę od 80% CNS 20min O2/5 back gas. Jakie wy stosujecie przerwy w swoich nurkowaniach?? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez zarowa 05-12-2008, 19:15, w całości zmieniany 2 razy  

ocn 

Stopień: CMAS, SSI, IANTD
Wysłany: 06-12-2008, 20:13   

Podobno, są jeszcze takie kursy na których uczą za pierwszym razem jak to robić i przekazują odpowiednią wiedzę.
Podobno jest kilka wersji RD.
W jednej z nich istotnie jest mowa o 12 min na 02 i 6 minutowej przerwie (w trakcie przerwy nurek oddycha mieszaniną główną
używając najniższego PPO2 i najwyższego helu). A.Georgitis "Ratio Deco"

Na pewno nie działa to w każdych warunkach.
Są przyjęte określone założenia i wtedy to jakoś działa.

Podobno cała ta teoria dekompresji to jedna wielka ściema bo
znam takich co opuszczali deco albo kończyli je w drodze do domu.
Wiem na pewno, że wszyscy oni nadal żyją , nurkują i w/w teorie podtrzymują.

Wracając do twojego pytania dla metody RD ( standardowe gazy ,deep stopy, czas wynurzania z 6m wliczamy do deco)
20 minutowe deco na 02 wykonujemy całe na 02.
30 minutowe deco -12minut 02/ 6min gaz główny /12 minut 02.

W takich przypadkach jak twój radzę zastosować długą " powietrzną" przerwę na zgłębienie wiedzy.
Ostatnio zmieniony przez ocn 06-12-2008, 20:14, w całości zmieniany 1 raz  

zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2008, 21:15   

ocn napisał/a:
Podobno cała ta teoria dekompresji to jedna wielka ściema bo
znam takich co opuszczali deco albo kończyli je w drodze do domu.
Wiem na pewno, że wszyscy oni nadal żyją , nurkują i w/w teorie podtrzymują.

Może i żyją ale co to za życie ;] Na starość wszystko wychodzi, zdrowsi od takich profili napewno nie będą. Są tez odległe skutki nurkowania, szczególnie dekompresyjnego takie jak np. jałowa martwica kosci które wychodza po wielu latach.

ocn napisał/a:
20 minutowe deco na 02 wykonujemy całe na 02.
30 minutowe deco -12minut 02/ 6min gaz główny /12 minut 02.

Dlaczego tak? Możesz to jakoś uzasadnić? Zalezy od CNS czy od czego?

Wydaje mi się, że pzrerwy powietrzne powinny być stosowane od jakiegos poziomu cns a nie od minut na O2. Ponieważ np. w RD robi sie dłuższe przystanki przy duzym cisnieniu parcialnym tlenu aby otworzyć tzw. okienko tlenowe. potem krótsze aby dopropwadzic do przesycen w tkankach nastepnie najpłytsze długie aby sie wysycić. Tak np deco gdzie jest 30 min na O2 bedzie wyglądało:

21-8min
18- 8min
15 - 4min nx 50
12-4min
9- 6 min
6 - 30 min O2
Oczywiscie + deep stopy ale je pomijam. Specjalnie nie podaje czasu i gł tego profilu bo nie jest to tematem dyskusji. Z tego profilu wynika że na Nx 50 spędzimy 16 min pod w miare duzym cisniem parcialnym tlenu co skutkuje dużo większym poziomem CNS ok ( 30% z tych 2 przystanków oczywiście + co to złapiemy z płytszych) przy dojciu na 6 m. gdzie przełączymy sie dopiero na czyste O2. tak więc po tego typu profilach gdy przełączamy się na czyste O2 jesteśmy juz sporo "nawdychani tlenem" niż przy profilach z algorytmu Haldana. Dlatego mysle że przerwy powinny byc wcześniej i czestsze w tego typu profilach. Mam nadzieję, że mądre głowy sie włączą do dyskusji bo na pierwsza odp troche czekałem a mysle, że temat jest godzien poruszenia. Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu