Wysłany: 24-01-2009, 20:54 Zaburzenia rytmu pracy serca
Hej,
Temat podobny do nadciśnienia, ale może ktoś będzie w stanie precyzyjniej odpowiedzieć na moje pytanie.
Mianowicie mam:
- niedomykalność zastawki trójdzielnej
- wypadania przedniego płatka zastawki mitralnej
- zaburzenia rytmu serca - nieliczne (choć tego to nie jestem pewien, to napisał lekarz)
Jestem pod opieką poradni kardiologicznej, i w sierpniu nosiłem 24h Holtera Ekg.
Zdiagonozowano:
- Pobudzenia nadkomorowe:
a) pojedyncze - 5230
b) pary - 11
c) >3 pobudz. - 22
- epizod najszybszy 93/min (chyba podczas jazdy rowerem)
- epizod najdłuższy 27/min (podczas snu)
- Razem - 5416
- Pobudzenia komorowe pojedyncze - 3 (chyba mało istotne)
Pauzy:
- Najdłuższa 2,34sek (podczas snu)
Bez istotnych zmian odc. ST. PQ: 0.19 - 0.23s.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Obecnie przyjmuję beta-blokery (od 4 m-cy). Ciśnienie mam raczej dobre, zazwyczaj 120/80, puls średni 68, nie palę, alkohol piję sporadycznie, 1-2 kawy dziennie. Mam lekki refluks. Ponowne badanie holterem zrobię pewnie w kwietniu. Robiłem też ostatnio EKG wysiłkowe i wyszło niezłe - osiągnąłem 84% docelowej czynności serca (cokolwiek to znaczy).
Lekarz mówi, żebym raczej do nurkowania nie wracał i owszem obecnie robię sobie przerwę. Ale zastanawia mnie na ile te moje zaburzenia są przeciwskazaniem dla nurkowania.
Jeżeli ktoś się może pokusić o odpowiedzenie na moje pytanie to będę wdzięczny. Mile też widziane będzie polecenie jakiegoś lekarza specjalistę od nurkowania w Polsce, który mógłby doradzić (najlepiej, żeby znał się na kardiologi).
Jak bywasz w "jedynym mieście", możesz spróbować się skontaktować z dr Katarzyną Jacewicz-Płusa .
Lekarz nurkowy i kardiolog w jednym - jak sobie życzyłeś .
Tyran, odpowiem jak będę wiedział coś więcej, ale w związku z tym, że w PL nie mieszkam, więc może mi to zająć kilka miesięcy.
I tak w tym momencie przyjmuje leki, więc najbliższe badanie Holterem zrobię w kwietniu i wtedy ewentualnie się wybiorę do lekarza.
Wysłany: 26-01-2009, 12:37
Korzystałem z usług lekarza w warszawskiej bazie Nowa-Ama dr. Marcin Ajewski (http://www.ajewski.pl). Oczywiście nie jestem kompetentny do wydawania jakichkolwiek ocen, ale kontakt był bardzo dobry i wzbudzał zaufanie. Lekarz ten sam jest zresztą nurkiem.
W marcu w ubiegłym roku wykonano mi ablację (usunięcie dodatkowej drogi przewodzenia) - po niedługiej przerwie wróciłem do nurkowania dekompresyjnego. Od tamtej pory nie miałem nawrotu jakichkolwiek dolegliwości.
Dzięki wszystkim za porady, podnieśliście mnie na duchu, a już miałem sprzęt wrzucić na ebaya
Wczoraj byłem w moim klubie i powiedziałem, że jestem chory na serce, ale stwierdziłem że jak nie mogę nurkować to będę chociaż Coxswainem i będę snorkelować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko